Domů     Technika
Kdy budeme mít chytré domy?
21.stoleti 19.11.2004

Myslíte si, že plně digitalizovaná domácnost je pouhým snem či hudbou daleké budoucnosti? Jste na omylu, digitální, plně automatizovaná domácnost může být již dnes běžnou realitou, a to s relativně nízkými náklady.Myslíte si, že plně digitalizovaná domácnost je pouhým snem či hudbou daleké budoucnosti? Jste na omylu, digitální, plně automatizovaná domácnost může být již dnes běžnou realitou, a to s relativně nízkými náklady.

Pro digitalizaci a automatizaci procesů probíhajících v prakticky každém domě či domácnosti existují dnes dva nejčastější důvody. Za prvé jde o snížení provozních nákladů, a to převážně v oblasti energií a za druhé snaha propojit všechny elektronické přístroje v domě, či domácnosti do jedné bezdrátové sítě, a umožnit tak například poslech dokonalého zvuku, sledování precizního obrazu, či ovládání domácích spotřebičů z jednoho centra.
Člověk je tvor pohodlný a pokud si může život zpříjemnit, věnuje na to nemalé prostředky. Jen ve Velké Británii průměrná rodina utratila tento rok za vybavení domácnosti moderní elektronikou 2850 eur (tedy téměř 90 000 Kč !) a do roku 2007 se má tato částka zvýšit na 3650 eur. Pozadu nezůstávají ani relativně „chudí“ Číňané. Asi 40 miliónů čínských rodin totiž vynaložilo v loňském roce na vylepšování domácností v průměru 800 eur (25 000Kč).

Digitální domácnost se řídí sama
Především ve vyspělých zemích lidé nakupují, využívají, shromažďují a přehrávají stále větší množství digitálních médií v počítačích, digitálních televizích, kapesních počítačích, přehrávačích MP3, digitálních set-top boxech a přehrávačích DVD, a tak přestává být jasné, kde leží hranice mezi spotřební elektronikou a světem počítačů.

Díky lepší dostupnosti širokopásmových a bezdrátových síťových technologií se rychle blíží den, kdy budeme mít s jejich pomocí propojeny všechny spotřebiče v domácnosti. Se stejnou představou počítají i vize digitálních domácnosti celé řady vývojářských společností. Digitální domácnost podle nich umožní spotřebitelům užívat si digitální obsah bez ohledu na zdroj na více zařízeních a vysílat jej na jakékoli místo v celém domě či mimo něj.
Aby mohli spotřebitelé vstoupit do digitální domácnosti, potřebují vyspělé technologie, které jim umožní snadno používat digitální zařízení, propojovat je a sdílet. Jedině tak získají mimořádné zážitky ze zábavy.

Hlavní slovo mají procesory
Řada společností, jako například Intel si uvědomuje, že důležitým předpokladem digitální domácnosti jsou vysoce výkonné procesory a čipové sady pro domácí zařízení. Jedním z křemíkových stavebních bloků je tak procesor Intel® Pentium® 4, který podporuje technologii Hyper-Threading (HT). Díky technologii HT se tento procesor ideálně hodí pro společné využívání více přístrojů v digitální domácnosti a jejich ovládání z jednoho centra. Tak si může otec rodiny v domácí kanceláři hrát náročnou 3D hru, zatímco se do domácího kina v obývacím pokoji bezdrátově přenáší romantický DVD film pro paní domu. Ze stejného místa je pak bezdrátově přenášen do pokoje syna přímý přenos fotbalu a dospívající dcera poslouchá v hifi kvalitě poslední hitparádu.

Nezbytný je přísun programů a vybavení
Digitální domácnost nesestává pouze z hardwaru či zařízení, ale závisí také na neustálém přísunu zajímavého digitálního obsahu – her, hudby a videa – který spotřebitele přiměje nakupovat nová digitální zařízení. Dnes už existuje celá řada společností, které vám dokážou naplnit veškerý volný čas podle zájmu. Patří sem stále se rozšiřující možnosti stahování hudby, filmů, vide, fotografií i vzdělávacích programů.
Nejčerstvější novinkou v kategorii výrobků, které přibližují digitální domácnost realitě, je digitální adaptér médií. Ten lze v současné době pořídit za 200 dolarů, umožňuje spotřebitelům bezdrátový přenos digitální hudby, fotografií či videa z počítače do televize a stereopřehrávače vybavených tímto adaptérem.
Mezi produkty, které naplňují vizi digitální domácnosti, patří DVD rekordéry s pevným diskem a podporou připojení k síti, inteligentní satelitní přijímače, digitální televize a počítače zaměřené na spotřební elektroniku, například počítač Media Center Edition od společnosti Hewlett-Packard a počítač Gateway 610 Media Center, vycházející z konceptu Intel.

Co je to chytrý dům?
České označení „chytrý dům“ nebo anglické „Smart House“ jsou poměrně mnohoznačné výrazy, pod kterými si každý člověk může představit něco jiného. V zásadě je tak možné označit síť měřících, ovládacích a komunikačních prvků, která ve spolupráci s řídícím počítačem a příslušným programovým vybavením řídí některé činnosti v domě, a to koordinovaně, z jednoho místa.
Ovládání těchto systémů je zpravidla možné prostřednictvím několika různých komunikačních kanálů, včetně použití mobilního telefonu nebo internetu.
Značná část těchto systémů klade důraz především na oblast vnitřní a vnější komunikace, na koordinaci funkcí různých domácích spotřebičů nebo sledování různých varovných a ovládacích systémů.

Chytrý dům je realita
Ačkoliv se vám může zdát, že tzv. „chytré domy“ jsou jen výsadou milionářů nebo hudbou přijatelnou cenu.
A co takový chytrý dům všechno umí? Prostřednictvím řídícího systému lze např. automaticky zapínat a vypínat různé elektrické spotřebiče, zajistit stmívání světel včetně naprogramování různých světelných scén, nebo ovládat motorový pohon žaluzií. Řídící systémy umožňují i naprogramování složitějších činností, jako je např. centrální vypnutí spotřebičů a zpožděné zhasnutí světel při opuštění budovy. Zároveň systém hlídá a ovládá chod některých spotřebičů, např. zavlažovacího čerpadla. V případě poruchy, prasknutí vodovodu nebo dlouhodobějšího výpadku elektřiny, kdy hrozí např. rozmražení lednice a mrazničky, je majitel neprodleně informován řídícím systémem pomocí krátké textové zprávy a může tak zorganizovat záchrannou akci prostřednictvím příbuzných či sousedů.

Den v chytrém domě
Je ráno, jako každé jiné. Z reproduktorů se ve vámi určený čas začne linout příjemná hudba, která vás šetrně vzbudí. Zároveň se v ložnici pomalu rozsvítí světlo nebo se automaticky roztáhnou žaluzie. Když vstáváte, váš dům je již příjemně vytopen, protože řídící systém včas zvýší intenzitu vytápění tak, aby vám nebylo chladno. V chodbě, koupelně a na toaletě se zároveň rozsvítí úsporné zářivky. Zatím, co se v koupelně věnujete ranní hygieně, kávovar zcela automaticky připraví kávu.

Snídani si připravíte sami
Jediné, co váš dům ještě neumí je zcela automatická a samostatná příprava jídel. Když po snídani odejdete do zaměstnání, což řídící systém zjistí analýzou výstupů z různých čidel, osvětlení společných prostor domu se se zpožděním pomalu zhasne. Za několik desítek minut poté, co jste opustili svůj dům, jsou stejně šetrně vzbuzeny vaše děti. Když i děti odejdou do školy a řídící systém zjistí, že celý dům je prázdný, dojde k vypnutí určených spotřebičů, je zhasnuto osvětlení a teplota v domě se sníží na noční úroveň. V tomto okamžiku je na váš mobilní telefon odeslána zpráva, že děti odešly, dům je prázdný a vše je v pořádku.

Dům je v dobrých rukou
Když se odpoledne vracíte domů z práce, řídící systém včas, tj. ve stanoveném předstihu opět zvýší teplotu v domě na předem určenou hodnotu. V případě, že se domů vracíte dříve, než je obvyklé, stačí jen z mobilního telefonu odeslat vašemu chytrému domu tu správnou zprávu a váš dům se již o vše další postará. Než nakoupíte a přijedete, bude již v domě příjemné teplo. Jakmile vjedete s vozem do garáže, automaticky se rozsvítí světla ve společných prostorách domu tak, aby bylo možné bez problémů přejít z garáže do obytné části. Poté, co projdete těmito prostory, světla se s malým zpožděním opět sama zhasnou.

Den pomalu končí
Když se po večeři sejde celá rodina v obývacím pokoji k odpočinku, stačí jeden stisk tlačítka k tomu, aby byla zvolena vhodná světelná scéna. Hlavní osvětlení místnosti postupně pohasne na takovou úroveň, která nebude působit rušivým dojmem při sledování televize a v opačném koutě místnosti nad křeslem se rozsvítí bodové světlo pro toho člena rodiny, který dává přednost dobré knize před špatným televizním seriálem. Je pozdě večer a vy jdete spát. V dětském pokoji pomalu pohasíná světlo a vy nemusíte přemýšlet o tom, zda někde v domě nesvítí zbytečné žárovka nebo zda není zapnut nějaký spotřebič. Stačí krátký stisk příslušného tlačítka a řídící systém vypne všechna světla a odpojí spotřebiče, které v tom okamžiku nejsou pro chod domácnosti nutné.

Odpočívejte, inteligentní spotřebiče udělají vše za vás

Před mnoha desítkami let, měly své místo v domě či bytě služebné a hospodyně, které se staraly o to, aby bylo panstvo spokojeno. Dnes se o naše pohodlí starají inteligentní domácí spotřebiče.

Ti, kteří sledovali sci-fi seriál Červený trpaslík si v této chvíli možná vzpomenou na „neodbytný topinkovač“. Taková zařízení, naštěstí, zatím existují pouze v podobných seriálech. Jaká je však skutečnost? Pro příklady není třeba chodit daleko, stačí se podívat např. na v České republice dobře známou produkci firem Merloni Elettrodomestici (Ariston) nebo Electrolux.

Kupovat si pračku? Zbytečnost!
Italské domácnosti mohou využívat systém „pay-per-use“, čili „zaplať za použití“. Poprvé v historii a jako první na světě totiž nabízí Merloni Elettrodomestici a Enel Distribuzione veřejnosti novou koncepci využití domácích spotřebičů, která není založena na jejich koupi, ale pronájmu.
V obchodech, které se tohoto projektu účastní, bude možné namísto nákupu domácího spotřebiče uzavřít smlouvu o pronájmu a platbě za použití.
Uživatel po sepsání smlouvy získá do pronájmu automatickou pračku poslední generace Margherita Dialogic, která je vybavena elektronickým displejem a disponuje pracími programy, umožňujícími značnou úsporu elektrické energie, vody a pracího prášku. Tento projekt, který Merloni Elettrodomestici připravila ve spolupráci se společností Solutions, zahrnuje jak instalaci, tak i testování, telefonickou asistenci, možnost vzdálené diagnostiky a službu telefonického upozornění na případné problémy.

Co to stojí?
Průměrná cena za jeden prací cyklus činí 1 Euro a vychází z nákladů na samotné použití pračky a množství elektrické energie, které bude okamžitě odečteno z účtu společnosti Enel, která pračku zapůjčila. Na displeji si může uživatel kdykoliv v reálném čase zkontrolovat zůstatek kreditu a cenu právě dokončeného praní. Pokud dojde k vyčerpání kreditu, pračka se sama postará o dobití a odečte náklady z účtu uživatele nebo provede platbu bankovním převodem.
 Ke komunikaci s okolím využívá tato automatická pračka technologie Wr@p (Web Ready Appliances Protocol), která umožňuje spotřebičům komunikovat mezi sebou a s okolním světem pomocí elektrické rozvodné sítě a telefonu.

Partnerka pro slaměnné vdovce
Inteligentním a přitom i velmi výkonnou pomocnicí nejen pro osamělé muže může být „chytrá automatická pračka“ z produkce společnosti Electrolux, nazvaná Washy Talky. Kromě toho, že plynule mluví třemi jazyky – anglicky, hindsky a tamilsky, přičemž svého uživatele provází celým procesem praní krok za krokem pomocí frází, jako např. „Přidejte prací prostředek, zavřete víko a odpočívejte“ nebo „Zavřete víko, prosím,“ tato automatická pračka sama i myslí a rozhoduje.
Využívá totiž tzv. Fuzzy Logic, druh umělé inteligence. Kromě toho, že měří hmotnost prádla a volí optimální program, upozorní uživatele na případné problémy a navrhne další postup. Digitální systém kontroly nerovnováhy např. automaticky odstraňuje problémy spojené s nerovnoměrně rozloženým prádlem v bubnu, což pomáhá Washy Talky vypočítat optimální rychlost odstřeďování pro jakékoliv prádlo.
 
Pečení je s inteligentní troubou hračkou
Moderní pečící trouby jsou už vybaveny funkcí Smart Cooking (tj. chytré vaření) a příprava jídel je velmi jednoduchá, všechny potřebné informace se totiž zobrazují na velkém a přehledném displeji.
Tato kuchyňská zařízení dokáží komunikovat se svými majiteli, a to včetně návrhů receptů. Jsou naprogramovány tak, aby samy zvolily nejvhodnější teplotu a přístup vzduchu pro každý specifický pokrm. Recepty lze vyhledat také na internetové adrese www.alice.tv, kde jsou uvedeny všechny přísady a podrobný návod k přípravě, a to včetně fotografií a videosekvencí, aby se jím mohli řídit i úplní začátečníci.
Kromě toho mají tato zařízení funkcí Fast Clean (tj. rychlé čištění), která troubu automaticky vyčistí bez použití chemických prostředků. Prostým zvýšením teploty v troubě dojde ke spálení zapečených zbytků – zbude jen několik gramů popela. Stačí jen stisknout tlačítko na ovládacím panelu.

Špinavé nádobí ani plísně nemají šanci
Ani taková myčka nádobí Elixia Dialogic, samozřejmě nemůže vybočovat z řady moderních a inteligentních spotřebičů.  Je totiž vybavena speciálními senzory, které umožňují rozpoznat typ špíny a míru zakalenosti vody.
Podle těchto parametrů myčka automaticky zvolí správný program a dobu mytí tak, aby bylo mytí co nejúčinnější a přitom stále ekonomické. Elixia patří do evropské třídy AAA, která označuje nízkou spotřebu elektrické energie a vysokou účinnost mytí a sušení. Podobně je na tom i lednička Opera, která je též vybavena elektronickým displejem sloužícím k nastavení funkcí a také k zobrazení aktuální vnitřní teploty. Funkce Holiday snižuje spotřebu elektrické energie během dovolené a přitom zabraňuje vzniku plísní a zápachů. V případě potřeby však tato lednička při použití funkce Ice party dokáže vychladit láhev šampaňského nebo piva již za několik minut.

Chytrý vysavač vyluxuje sám
Úklid domácnosti, konkrétně luxování, může již dnes probíhat i bez přítomnosti kteréhokoliv z členů domácnosti. Několik společností, jako například Electrolux, iRobot nebo Lentek totiž uvedlo na trh malé robotické vysavače poháněné akumulátory, které se samy tiše a systematicky pohybují jako motorová myš po celém bytě a díky soustavě čidel nejen že nenarážejí do zdí ani do nábytku, ale dokážou spolehlivě rozeznat i takový typ překážky, jako je schodiště a vyhnout se tak možnému poškození následkem pádu. Tito pomocníci jsou dostupní i cenově, prodávají se totiž už za ceny od 3500 Kč.
Např. robotický vysavač Trilobite společnosti Electrolux je navigován, stejně jako netopýr, pomocí ultrazvuku. Bez problémů vyhne věcem položeným na podlaze – např. misce s vodou pro psa a speciální magnetické pásky, které se umísťují do dveří a ostatních otevřených prostor, fungují jako stěna a udržují vysavač Trilobite v místnosti. Provozní doba se pohybuje kolem 60 minut, přičemž si Trilobite sám dokáže vyhledat dobíjecí stanici, kde přibližně za dvě hodiny načerpá novou energii.

Televize centrem domácnosti
Realitou digitální domácnosti je také televize schopná kontrolovat a řídit domácí spotřebiče pomocí běžného dálkového ovladače. Nová televize Kronos Seleco s 28palcovou úhlopříčkou umožňuje zapínání a vypínání dalších spotřebičů a kontrolu průběhu přípravy potravin v pečící troubě či kontrolu pracího nebo mycího cyklu v době, kdy sledujete film.
 Prostřednictvím dálkového ovladače je možné na televizní obrazovce vyvolat informace o činnosti jednotlivých spotřebičů, či nastavit možnost automatického upozornění na dokončený prací či mycí cyklus nebo na fakt, že dveře ledničky zůstaly otevřeny.
Stejné funkce lze samozřejmě využívat při přístupu k těmto spotřebičům prostřednictvím internetu.

Video na přání
S televizní technikou souvisí i televizní zábava. Zde se dostávají ke slovu služby, jako je např. „video na přání“ (Video On Demand – VOD). To představuje službu, při jejímž použití uživatel platí jen za příjem televizního vysílání nebo filmu, které si skutečně pustí. Přenos se uskutečňuje po internetu, síti kabelové televize nebo přes družici do speciálně vybaveného osobního počítače nebo televizoru s odpovídajícím doplňkovým zařízením. Dobu vysílání lze svobodně volit a film může být zastavován a převíjen vpřed i vzad.

Propojené spotřebiče v celém domě?
Idea „chytrých domů“ je již několik let stará. Jedním z prvních majitelů takového domu byl Bill Gates, předseda představenstva americké společnosti Microsoft, který tuto ideu významně podporuje. Bill Gates ukázal, co je technicky možné a jak by naše domovy mohly jednou vypadat, ale neměl v té době příliš mnoho následovníků.
 Jedním z důvodů bylo samozřejmě to, že Gatesův dům na dálkové ovládání stál více než dva milióny dolarů, ale hlavním důvodem byla neexistence či  komerční nedostupnost technologií a produktů pro podobné projekty. Jak se zdá, oba tyto problémy se v poslední době daří úspěšně řešit, a to díky pokroku v oblasti bezdrátových síťových technologií. Masové rozšíření technologie Wifi, umožňující budovat lokální bezdrátové datové sítě za relativně nízkou cenu, navíc vyřešilo i další problém, a to jak jednotlivé součásti celého systému propojit bez nutnosti fyzického propojení jednotlivých zařízení kabely.

Internet dosáhne i do kuchyně
K jinému pohledu na „chytré domy“ přispívá i fakt, že širokopásmové připojení k internetu je obecně mnohem levnější a také lépe technicky dostupnější než před několika lety. Pokud je v celém domě dostupné připojení k internetu prostřednictvím bezdrátové datové sítě, mohou být jednotlivé domácí spotřebiče velmi snadno propojeny nejen mezi sebou – v rámci jedné domácnosti, ale mohou být dostupná i prostřednictvím internetu. Lednička vybavená čtečkou čárového kódu tak může např. informovat svého majitele o tom, jaké potraviny jsou v ní uloženy a co tedy musí cestou ze zaměstnání ještě dokoupit či informovat servisní organizaci při poruše chladícího systému.
Předpokládá se, že v brzké budoucnosti bude mít většina značkových domácích elektrospotřebičů bezdrátové síťové rozhraní ve své základní výbavě. Internet Home Alliance, sdružení firem podporující myšlenku „chytrých domů“ vyhotovila studii, která přináší informace o tom, o jaké systémy mají potencionální zákazníci největší zájem.
Kupodivu největší poptávka je po kuchyňských aplikacích, rodinných komunikačních systémech, monitoringu činnosti jednotlivých členů domácnosti a možnosti připojení k internetu prakticky z kteréhokoliv místa v domě.

Chytré domy po Česku

Jsme připraveni na život v automatizovaných domácnostech a existují vůbec podmínky pro využívání všech možností jaké nám současné technologie nabízí?

Pomineme-li nejrůznější ukázkové instalace na veletrzích a ukázkové digitální domácnosti společností, které se dodávkami zařízení pro „chytré domy“ zabývají, mnoho takto vybavených domácností v České republice nenajdeme.

Proč se nedaří digitalizovat českou domácnost?
Důvodů je hned několik, přičemž tři z nich jsou zásadní. Tím nejzávažnějším, je vysoká cena a relativně nízká dostupnost vysokorychlostního přístupu k internetu. Druhým důvodem, je absence nabídky širokého spektra služeb využívajících vysokorychlostního připojení k internetu a zároveň i nabídky produktů určených pro „chytré domácnosti“, a to ať již se jedná o software či hardware. Posledním překážkou masového rozšíření těchto technologií je skutečnost, že v této oblasti doposud neexistují bezvýhradně uznávané a dodržované standardy.

Blízká budoucnost
Díky výše uvedeným skutečnostem pravděpodobně ještě několik let ustrne automatizace a digitalizace českých domácností jen na řízení ryze technologických procesů, jakým je např. vytápění budov, případně na bezdrátovém sdílení pomalého a nekvalitního připojení k internetu v rámci jedné budovy.
Masové rozšíření digitálních technologií do českých domácností rozhodně nelze očekávat v krátké době, ačkoliv se jistě najde řada technicky zaměřených nadšenců, kteří se o maximální automatizaci své domácnosti pokusí.
Jiná situace je v oblasti „digitalizace domácností“ ve smyslu jejich vybavení audiovizuálními zařízeními. Tato zařízení jsou zde již běžně dostupná a to prakticky okamžitě po jejich uvedení na světový trh.

Budoucnost je v počítačích
Podle Craiga Barreta, výkonného ředitele společnosti Intel, přijde však v budoucnu televizní přijímač o své výsostné postavení a centrem domácnosti se stane počítač. Skutečností je, že v současné době zaujímají počítače v životě lidí stále významnější roli, a to jak v práci, tak i v oblasti zábavy. Nových obchodních příležitostí, které s rozvojem digitálních technologií vznikají, využívají především telekomunikační operátoři, kterým technologie vysokorychlostního internetu dává šanci nabízet řadu nových služeb, umožňujících oboustranné spojení.

Od hlasových služeb k internetové televizi?
Internetová televize v sobě skrývá řadu šancí pro využití interakce diváka a v propojení doposud zcela odlišných a rozdílně zaměřených služeb, především telefonu, internetu, videa a televize, je ukryta budoucnost virtuálního zábavního průmyslu. Potenciál internetu není ještě zdaleka vyčerpán a právě oblast zábavy by mohla tím, co nastartuje další rozvoj vysokorychlostních datových sítí dostupných široké veřejnosti. V České republice však kromě relativně nízké dostupnosti vysokorychlostního připojení k internetu může být problémem i relativně nízký počet počítačů v domácnostech – z různých průzkumů totiž vyplývá, že počítač má doma jen každá čtvrtá domácnost a jen necelých deset procent z těch, kteří osobní počítač zatím nevlastní uvažuje o jeho pořízení v horizontu následujících dvou let.

Nastupují služby on-line
Zábava, ale i jednoduchá a zbrusu nová komunikace – to vše mohou poskytovatelé sítí svým zákazníkům nabídnout například díky technologii Siemens Surpass Home Entertainment Solution pro on-line služby poskytované prostřednictvím televizoru. V oblasti komunikace nabízí videotelefonii, e-mail nebo přenos SMS a MMS zpráv. On-line hry a video/audio na vyžádání představují též mnoho zajímavých možností. Nabízené služby zahrnují jednoduché ukládání televizních programů přímo z elektronického průvodce programem (Electronic Programme Guide, EPG), díky čemuž lze shlédnout zmeškané programy nebo se připojit na internet prostřednictvím televize.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz