Domů     Zajímavosti
Film jako zdroj informací!
21.stoleti 19.11.2004

Ve dnech 8. – 11. 11. 2004 proběhl v Hradci Králové již 43. ročník mezinárodního festivalu filmů o vědě, technice a umění Techfilm 2004. Jeho součástí byla mezinárodní soutěž snímků se sekcí Panorama a soutěž eLearning 2004.Ve dnech 8. – 11. 11. 2004 proběhl v Hradci Králové již 43. ročník mezinárodního festivalu filmů o vědě, technice a umění Techfilm 2004. Jeho součástí byla mezinárodní soutěž snímků se sekcí Panorama a soutěž eLearning 2004.

Již tradiční podzimní setkání příznivců filmů o vědě, technice a umění proběhlo v nové budově Univerzity. Letos posuzovala výběrová komise mimořádně kvalitní a vyrovnanou kolekci 107 přihlášených filmů z domova i zahraničí a do mezinárodní soutěže vybrala  40 snímků. Návštěvníci festivalu viděli 89 vybraných snímků (zahraniční s českým překladem) ve 12 tematických blocích v  aule Univerzity Hradec Králové.
A kdo neměl možnost přijet osobně do Hradce Králové, může si všechny snímky z letošního ročníku festivalu následně zapůjčit. Stejně tak je možno si vybrat vítězné filmy z nabídky minulých ročníků Techfilmu (VHS fond čítá na 200 našich a zahraničních titulů).

Filmy, které byste si neměli nechat ujít:
Snímek Concorde – a love story z produkce Velké Británie režiséra A. Amiraniho ukázal zajímavým způsobem historii vzniku, provozu a neslavného konce letadla Concorde. Ve filmu jsou použity mj. archivní záběry konstrukční kanceláře. Díky nešťastné a nezaviněné havárii letadla skončila definitivně etapa tohoto slavného stroje.
Film Tání v Arktidě  je jedním z dílů z kanadského televizního cyklu Objevy. Přirodní jevy, nebo zodpovědnost lidí – stále ještě není rozhodnuto. Diskuse pokračuje, ale v jednom se všichni shodují. Polární svět se mění bezprecedentní rychlostí.
S velkým zájmem se setkal šestidílný německý televizní cyklus Žíznivá planeta – Voda pro pole, Voda pro města, Zkoumání hranic možností, Obchodování s vodou, Boj o vodu a Vodní vize  nám představí ucelenou mozaiku současných světových problémů a řešení  nedostatku pitné vody, tak nezbytné tekutiny pro lidstvo.
Ledová paměť, dánský snímek  režiséra a scenáristy  G. Skaarupa se zabýval odpověďmi na otázky: Skrývá ledový povrch Gronska tajemství budoucnosti lidské civilizace na Zemi?  Může nám led říci, zda jdeme směrem k  nové době ledové?
Indický film režiséra A. Raina Ve stínu Everestu, ukázal, že „Ve stínu“ světoznáme hory žijí také lidé – domorodci se svou kulturou i prostými všedními povinostmi.
Snímkem Einsteinova teorie relativity se představilo Rakousko. Od zveřejnění Einsteinovy teorie relativity uplynulo 100 let, ale do dnešního dne je tato teorie pochopena jen několika málo vědci. Tři části filmu vysvětlují základní body této jedné z nejpozoruhodnějších teorií o vesmíru.
Polička – Perla Vysočiny, autorský snímek J. Šilhana nabídl divákům romantické putování městem s jeho úžasnou starobylou architekturou a zajímavým současným životem. Film je beze slov, doprovázen pouze hudbou Bohuslava Martinů.
Organizátoři  Techfilmu 2004 nabízejí čtenářům časopisu 21. století možnost zapůjčení festivalových snímků na DVD a VHS nosičích – získání  nejnovějších informací o osobnostech, objevech a výzkumech v 21. století prostřednictvím audiovizuálního média.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Někteří sociologové a psychologově tvrdí, že žijeme v éře postfaktické, tedy v době, kdy jsou fakta a racionalita upozaděny a prim hrají emoce. Že na tom něco je, ukazuje letmý pohled na sociální sítě, kde mnohdy vládne agresivita, často zabalená do potrhlých konspiračních teorií. Začátkem května oběhlo internet virální video, ve kterém šedesátiletý Peter Abbott […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci. Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce 1875 […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Zatímco z kdysi zázračného produktu se stal veřejný nepřítel číslo jedna, dnes ho bereme na milost. Plasty ale nejsou zlo. „Špatnou reklamu plastům dělají obalové výrobky s krátkou dobou použitelnosti, ale především lidské chování, jak s nimi nakládáme…“ řekl nám ředitel Ústavu makromolekulární chemie […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz