Domů     Technika
Symbol jménem Ferrari
21.stoleti 20.10.2004

Když se řekne Ferrari, většina z nás si tuto značku pravděpodobně spojuje s již legendárními italskými sportovními vozy. Pod značkou Ferrari se neskrývají jen rychlé a zároveň ďábelsky přitažlivé vozy, ale také špičková počítačová a fotografická technika. Když se řekne Ferrari, většina z nás si tuto značku pravděpodobně spojuje s již legendárními italskými sportovními vozy. Pod značkou Ferrari se neskrývají jen rychlé a zároveň ďábelsky přitažlivé vozy, ale také špičková počítačová a fotografická technika.

Ferrari Digital Model 2004
Fotoaparát, jehož tvář je výsledkem spolupráce designérů společnosti Olympus a Ferrari, byl vyroben v limitované sérii 10 000 kusů. Zřejmě nejvýraznějším a nejpropracovanějším detailem, který je zřetelný hned na první pohled, je unikátní povrchová úprava. Pro dosažení syté lesklé červené barvy, která je pro značku Ferrari charakteristická, je nutné aby fotoaparát při výrobě absolvoval několik po sobě jdoucích speciálních procesů. Při výrobě zadní strany fotoaparátu je použita stejná struktura uhlíkových materiálů, jaké se používají na vozech Ferrari F1. Štíhlé a elegantní tělo, dosahující tloušťky pouze 22mm, obsahuje stejně jako závodní vozy Ferrari technologie, kterými se tento digitální fotoaparát odlišuje od běžné produkce. Např. trojnásobného optického přiblížení bylo dosaženo použitím tzv. složené optické soustavy. Jde o jeden z prvních fotoaparátů Olympus, který je touto optickou soustavou vybaven.

Prezentační možnosti
Fotoaparát pracuje s rozlišením 3.2 milionů obrazových bodů a je osazen velkoplošným LCD displejem s rozlišením 215 000 obrazových bodů. Poskytuje úhel pohledu až 160° ve svislé i vodorovné ose, díky čemuž si může prohlížet snímky i několik lidí najednou. Při zapnutí fotoaparátu se na LCD displeji objeví snímek závodního vozu F1 Ferrari F2004 a zároveň se ozve zvuk motoru tohoto vozu. Speciální Ferrari rámeček umožňuje příznivcům stylu Ferrari prohlížet snímky v závodním stylu a pro navození atmosféry je k dispozici i řada prolínacích efektů, které se projevují při promítání fotografií. V menu jsou integrovány pokročilé funkce pro promítání snímků a tvorbu alb, čímž se z přístroje stává přenosné fotoalbum. Díky kolébce, do které lze fotoaparát snadno zasunout, je možné prohlížet i dobíjet akumulátory fotoaparátu a zároveň prohlížet snímky na počítači nebo na televizní obrazovce.

Originální příslušenství
V elegantním dárkovém balení je přibaleno několik unikátních předmětů, které jsou stejně jako fotoaparát označeny symbolem vzpínajícího se koně – znakem Ferrari. Balení obsahuje řemínek a pouzdro na fotoaparát vyrobené z velmi jemného černého sametového materiálu sešívaného červenou nití. Obsahem dárkového balení je kromě certifikátu originality znázorňujícího sériové číslo limitované edice tohoto fotoaparátu i podepsaný snímek pilotů Ferrari F1 Michaela Schumachera a Rubense Barrichella. Přibalený CD-ROM obsahuje fotografie z let 1999-2003 ve kterých tým Ferrari vyhrál opakovaně titul v soutěži konstruktéru.

Ferrari 3200
S designem ve stylu Ferrari si kromě společnosti Olympus zavdal i výrobce počítačů Acer, který se stal výrobcem oficiálních notebooků týmu Ferrari. Nepřehlédnutelný rudý povrch, kombinovaný se stříbrnými prvky, nezbytný znak Ferrari, extrémní vybavení, vysoký výkon a špičková mobilita. To vše z tohoto počítače vytváří výjimečné zařízení pro výjimečné uživatele. To je samozřejmě vykoupeno i jeho relativně vysokou prodejní cenou.

Brutální výkon
Acer Ferrari 3200 je zajímavý nejen svým designem, ale především tím, že je osazen 64bitovým procesorem Athlon 64 2800+ s technologií HyperTransport. Výkon lze však zatím ocenit jen u příslušně optimalizovaných operačních systémů. Notebook je standardně dodáván s pevným diskem o kapacitě 80 GB a operační pamětí osazenou 512 MB DDR SDRAM, kterou lze snadno rozšířit až na 2 GB. Patnáctipalcový TFT displej s rozlišením 1400 x 1050 bodů je podporován výkonným grafickým adaptérem, který je představován v tomto okamžiku nejvýkonnějším mobilním grafickým čipem ATI MOBILITY RADEON 9700 se 128 MB rychlé videopaměti.

Důraz na komunikaci
Pro zajištění komunikace uživatele s okolím disponuje Ferrari 3200 interním bezdrátovým síťovým rozhraním IEEE 802.11g s rychlostí až 54 Mbps, standardním gigabitovým síťovým rozhraním a vestavěným rozhraním Bluetooth. Za zmínku též stojí i další komunikační rozhraní, mezi které patří čtyři porty USB V2.0, FireWire a S-VIDEO výstup, infraport, slot pro PCMCIA karty a integrovaná čtečka umožňující čtení čtyř nejčastěji používaných typů paměťových karet. Součástí notebooku je duální optická mechanika podporující všechny stávající oficiální DVD+R/+RW/-R/-RW standardy.

Neméně stylové příslušenství
Uživatelé, kteří si tento notebook pořídí, pravděpodobně ocení i to, že jako příslušenství je dodávána miniaturní optická myš – samozřejmě, taktéž ve výrazném rudém provedení a s nezbytným znakem firmy Ferrari. Součástí příslušenství je i stylová „prachovka“, jejíž význam zpočátku nebyl moc jasný. Ta slouží k péči o povrch notebooku.

Testovali jsme: Ferrari 3200
Po sedmi dnech, kdy jsme měli tento notebook k dispozici, musíme ocenit  především   vysoký výkon procesoru a grafické karty. Kladně lze hodnotit i přítomnost multiformátové optické mechaniky a výborné komunikační možnosti. Překvapující je i velmi nízká hlučnost aktivních chlazení notebooku. Bohužel se nám podařilo odhalit i několik více či méně závažných nedostatků, které práci s tímto notebookem poněkud znepříjemňují. Pravděpodobně nejzávažnější je podle našeho názoru fakt, že se notebook silně přehřívá, a to i tehdy, kdy je pouze zapnut. V případě zatížení procesoru je tento nedostatek ještě markantnější. Z drobnějších nedostatků je možné poukázat na nevhodné umístění infračerveného rozhraní, které je umístěno na čelní straně notebooku směrem k uživateli. Pokud se chceme spojit infraportem například s tiskárnou, je nutné toto zařízení umístit mezi uživatele a notebook, což je nejen nepraktické, ale v některých případech i zcela nemožné.

 

 

 

 

Předchozí článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz