Domů     Technika
Továrna na fotografie
21.stoleti 21.4.2004

Jak vypadá minilab, ví dnes již prakticky každý. Tato poměrně malá zařízení umožňují poměrně rychlou a jednoduchou výrobu barevných fotografií z barevných negativů či v lepším případě z digitálních médií, a to za relativně nízké ceny. Jak se však zpracovávají fotografie z on-line sběren na internetu, velkých obchodních sítí a značkových prodejen či sběren?Jak vypadá minilab, ví dnes již prakticky každý. Tato poměrně malá zařízení umožňují poměrně rychlou a jednoduchou výrobu barevných fotografií z barevných negativů či v lepším případě z digitálních médií, a to za relativně nízké ceny. Jak se však zpracovávají fotografie z on-line sběren na internetu, velkých obchodních sítí a značkových prodejen či sběren?

V České republice se o naprostou většinu hromadných fotografických zakázek dělí dvě společnosti – Fotolab Praha a Fotostar Teplice. Centrální laboratoře obou společností disponují velmi podobným zařízením, které umožňuje zpracovat až desítky tisíc zakázek každý den. Alespoň tedy, pokud se klasické, analogové fotografie týká. V oblasti zpracování digitální fotografie byly do nedávna obě laboratoře vybaveny též prakticky shodně – technologií Agfa dLAB, která umožňuje výrobu fotografií z digitálních podkladů, a to ve formátech od 9 x 13 až po 30 x 45 cm. Tyto stroje však nejsou primárně určeny k produkci fotografií v objemech, jaké tyto laboratoře v současné době vykazují a to se mnohdy začíná projevovat na kvalitě zpracování.

Dravý Fotolab
V uplynulém roce zpracovala centrální fotolaboratoř společnosti Fotolab téměř čtyři milióny fotografických zakázek a vyrobila více než osmdesát miliónů fotografií. Jako jediná fotolaboratoř ve střední a východní Evropě nyní Fotolab vlastní vysoce výkonnou digitální linku CYRA fastScan a fastPrint, která díky svým technickým parametrům přináší nejen extrémní výkon, ale také pozoruhodnou kvalitu zpracování výsledné fotografie. Za pozornost stojí fakt, že na celém světě je v provozu přibližně padesátka podobných zařízení, z nichž většina je ve vlastnictví mateřského koncernu společnosti Fotolab, německé firmy CeWe Color. Tato linka je navíc univerzální a může sloužit jak pro zpracování digitální, tak i z klasického kinofilmu plně digitálním postupem výroby. V případě analogové fotografie tato technologie nabízí možnosti, které dosud v této oblasti nebyly k dispozici nebo byly do značné míry omezeny. Jednou z těchto možností je např. hromadná digitalizace negativů a následné ukládání takto získaných obrazových dat na paměťová média jako je CD-ROM nebo DVD.

Negativy jsou digitalizovány
Ačkoliv za srdce celého systému je možné označit řadu výkonných dvouprocesorových serverů, diskové pole o kapacitě téměř 1 TB a speciální programové vybavení, za klíčové komponenty celého systému lze považovat moduly CYRA fastScan a CYRA fastPrint.  Filmový skener CYRA fastScan umožňuje ve stávající konfiguraci digitalizaci až dvanácti tisíc filmových políček za hodinu, a to ve fyzickém rozlišení 1392 x 2088 obrazových bodů – což je dostatečné rozlišení i pro výrobu fotografie o rozměrech 20 x 30 cm. Zařízení je schopno aplikovat již při skenování příslušné korekční mechanismy tak, aby výsledný obraz měl ty nejlepší možné parametry. V rámci jedné dávky je možné naskenovat až dvěstě 24snímkových filmů najednou, což představuje 4 800 políček negativu.

Jiný formát potřebuje konverzi
Výsledkem skenování jsou data ve formátu RTP (Ready To Print), která jsou určena jako přímý vstup pro fotoprinter CYRA fastPrint. Spolu s obrazovými daty je v rámci jednoho snímku přenášena celá řada informací důležitých pro další zpracování a jedno políčko negativu pak zabírá na diskovém poli přibližně 30 MB. Pokud je nutný výstup v jiném formátu, např. pro uložení na CD-ROM ve formátu JPEG, je nutné tato data nejprve konvertovat. Opačný postup nastává, pokud se jedná o obrazová data – digitální fotografie zaslané prostřednictvím internetové sběrny. Tato data musí být prostřednictvím systému netGate nejprve zkonvertována do formátu RTP a teprve po té je možné je zadat do výroby.

Osvit zajistí rotující zrcadla
O vlastní výrobu fotografií se stará fotoprinter CYRA fastPrint, což je, jinými slovy řečeno výkonná osvitová, vyvolávací a ustalovací jednotka, která je schopna s využitím klasické fotochemické cesty vyprodukovat až 12 000 fotografií formátu 10 x 15 cm za hodinu. Na rozdíl od stávající technologie Agfa dLAB, která pro osvit fotografického papíru využívá laserovou hlavu, je jednotka CYRA fastPrint vybavena speciálním osvitovým modulem s rotujícími zrcadly, který výrazně zvyšuje kvalitu kontinuální expozice na fotografický papír. Ten je do stroje vkládán ve formě rolí uzavřených ve speciálních kazetách. Po osvitu, vyvolání a ustálení jsou fotografie automaticky nařezány.

Technologický strop? 
Vedení společnosti Fotolab však již nyní, po několika měsících provozu, plánuje rozšíření kapacity těchto dvou zařízení tak, že bude možné ve stejném čase skenovat až 23 000 filmových políček a vyrábět až 20 000 fotografií. V současnosti se doba pobytu digitální zakázky v laboratoři pohybuje přibližně 24 hodin, a to v závislosti na jejím obsahu a na aktuálním vytížení laboratoře. Pokud zakázka obsahuje požadavek na více formátů, je nutné počítat s tím, že nemůže být zpracována plně automaticky a doba nutná ke zpracování se může o jeden den prodloužit. 

Počítačová evidence zakázek
Sledování jednotlivých zakázek zabezpečuje tzv. Batch Management Systém (BMS) – počítačový systém, který hlídá všechny zakázky již od jejich vstupu do laboratoře, a to s využitím čárových kódů umístěných na zakázkových sáčcích. Tento systém se stará o to, aby se tisíce negativů a fotografií nepomíchaly a dostaly se zpět k příslušnému zákazníkovi. V případě, že se jedná o digitální fotografie doručené do laboratoře prostřednictvím internetové sběrny, je takové zakázce přidělen virtuální identifikační kód. Tyto kódy jednoznačně identifikují jak sběrnu, ze které byla zakázka zaslána a kam po zpracování bude odeslána, tak i konkrétní zakázku. Během celého výrobního procesu hlídá počítačový systém jak aktuální pozici filmu, tak i fotografií a samotného sáčku.

Vyvolávací proces s rychlostí blesku
V předlepícím poloautomatu je z kazet vyjmut film a po prověření, zda je v pořádku perforace či zda není pomačkán, je pomocí slepky s čárovým kódem spojen s koncem toho předešlého. Do speciální transportní kazety je takto uloženo přibližně dvěstě filmů. Po kontrole celistvosti filmového pásu ve speciálním zařízení již kazeta putuje k vyvolání do vyvolávacího automatu. Zde tempem 1,5 kilometrů za hodinu projde kompletním chemickým procesem. Výsledkem je kotouč obsahující cca 350 metrů vyvolaného, ustáleného a usušeného filmu. V případě, že zpracování i nadále bude probíhat analogovou cestou, projde filmový pás strojem, který tempem 30 000 políček za hodinu prohlédne filmový pás a nad středem každého filmového políčka vysekne do hrany filmu malý žlábek. Tato „značka“ poté slouží jako orientační bod pro osvitovou jednotku, která tempem až 21 000 snímků za hodinu exponuje pás fotografického papíru na kterém jsou jednotlivé fotografie od sebe odděleny malými vyseknutými dírkami. V tomto okamžiku se již zpracování zakázky dostává do finální fáze. Na řezacím poloautomatu se pak sejde kotouč s filmy, pás fotografií i sáčky. Díky BMS jsou identifikovány jednotlivé zakázky a po nařezání filmu i jednotlivých fotografií a vložení do sáčku již hotová zakázka putuje na automatickou třídící linku. Jednotlivé zakázky jsou podle místa původu – tj. konkrétní sběrny roztříděny rychlostí 3000 zakázek za hodinu  sběrných košů a následně vlastní kurýrní službou distribuovány do příslušných sběren.

Předchozí článek
Související články
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz