Evropské cereálie, chléb i těstoviny obsahují nečekaně vysoké množství trifluoroctové kyseliny (TFA), látky patřící mezi tzv. věčné chemikálie. Ukazuje to nová analýza organizace PAN Europe, která prověřila 66 běžně prodávaných obilných produktů ze šestnácti zemí..
TFA se objevila ve více než osmdesáti procentech testovaných potravin.
„Hladiny TFA v obilných výrobcích zhruba stokrát vyšší než průměrné hodnoty naměřené v evropské kohoutkové vodě,“ uvedla hlavní autorka studie Johanna Lehmann z PAN Europe.
Trifluoroctová kyselina vzniká při rozpadu některých pesticidů a dalších látek na bázi polyfluoroalkylových látek (PFAS). Ty se v přírodě prakticky nerozkládají, mohou přetrvávat desítky až stovky let a proto se jim také říká věčné chemikálie.
Jejich problémem je zejména to, že jsou výrazně karcinogenní. Výzkumný tým upozorňuje, že kontaminace může být daleko rozšířenější, než se předpokládalo, zejména proto, že obilniny patří mezi nejčastěji konzumované potraviny v Evropě a představují významnou složku jídelníčku u dětí.
Analýza přinesla i jeden výrazný vzorec: nejvyšší hladiny chemikálií se objevily v produktech z pšenice. „Právě pšenice bývá vystavena intenzivnějšímu použití pesticidů, které se postupně přeměňují na TFA, nebo tato plodina jednoduše dokáže TFA účinněji akumulovat,“ tvrdí enviromentální analytik Damiel Sanfin z PAN Europe.
Přestože vědci mluví o možných rizicích pro reprodukci, vývoj organismu, hormony či imunitu, v evropských zemích neexistují žádné limity pro obsah TFA v potravinách. TFA se navíc dostává i do podzemních vod, které se pak jen velmi obtížně obtížně dekontaminují.
Studie proto upozorňuje, že další nárůst koncentrací by mohl mít dlouhodobé dopady nejen na potravinový řetězec, ale také na zásoby pitné vody.
Environmentální organizace vyzývají Evropu k rychlé reakci a to zejména k zákazu pesticidů a k zavedení maximálních povolených hodnot TFA v potravinách. Výkonná ředitelka PAN Europe Salomé Roynel shrnula požadavky jasně:
„Každý Evropan je vystaven TFA prostřednictvím jídla a pitné vody, takže pokud to myslíme vážně s ochranou zdraví, musíme okamžitě ukončit používání pesticidů na bázi PFAS.“.