Domů     Medicína
Souvisí špatná strava s rakovinou plic? Výzkum varuje před zvýšeným rizikem
Jan Zelenka 23.10.2025

Už desítky let je jasné, že kouření stojí za drtivou většinou případů rakoviny plic. Nyní se ale objevují důkazy, že svou roli ve vzniku plicních nádorů může hrát nejen to, co člověk vdechuje – ale i to, co máme na talíři. .

Přestože jídlo nepřichází do přímého kontaktu s plícemi, vědci v nové studii poukazují na to, že konkrétně vysoká spotřeba ultrazpracovaných potravin (UPF, ultra-processed foods) s sebou nese značný nárůst rizika.

Nová analýza dat více než 100 tisíc dospělých osob sledovaných přes 12 let ukázala, že lidé, kteří těchto potravin jedli nejvíce, měli o 41 % vyšší riziko vzniku rakoviny plic než ti, kteří je konzumovali nejméně.

Výsledky zveřejnil odborný časopis Thorax zaměřený na nemoci dýchacího ústrojí.

Co jsou ultrazpracované potraviny?

Do této skupiny podle mezinárodní NOVA klasifikace patří výrobky, které prošly rozsáhlým průmyslovým zpracováním a obsahují přísady, které v běžné kuchyni nenajdeme – stabilizátory, barviva, aromata či emulgátory.

Typickými příklady jsou uzeniny, slazené a často i neslazené sycené nápoje, instantní polévky, balené pečivo s dlouhou trvanlivostí nebo ochucené cereálie. V uvedené studii tvořily největší podíl konzumovaných UPF uzeniny (11 %), následovaly kofeinové a bezkofeinové slazené nápoje (každý typ kolem 7 %).

V uvedené studii tvořily největší podíl konzumovaných UPF uzeniny (11 %).

Jak studie probíhala

Výzkumníci vycházeli z rozsáhlého amerického projektu, který původně zkoumal screening několika typů rakoviny. Účastníci (průměrný věk 62,5 roku) vyplnili na začátku dotazník o stravování, z nějž nutriční specialisté určili množství UPF v jídelníčku.

Během více než 12 let sledování se objevilo 1706 případů rakoviny plic, z toho 1473 tzv. nemalobuněčných a 233 malobuněčných forem. Po započtení řady faktorů, jako je věk, pohlaví či rodinná anamnéza, se ukázalo, že riziko rakoviny bylo ve skupině s nejvyšším příjmem UPF výrazně vyšší – a to i po zohlednění kouření a celkové kvality stravy.

Následovaly kofeinové a bezkofeinové slazené nápoje (každý typ kolem 7 %).

Proč by to mohlo souviset

Autoři studie upozorňují, že ultrazpracované potraviny mívají vysoký obsah soli, nasycených tuků a přidaného cukru a naopak málo vlákniny. Mohou také obsahovat látky vznikající při průmyslovém zpracování, které v těle vyvolávají zánět nebo poškození buněk. To vše může hrát roli při vzniku nádorových onemocnění.

Kouření stále hlavní hrozbou

Odborníci zdůrazňují, že jde o observační studii – tedy nelze s jistotou říci, že právě konzumace UPF přímo způsobuje rakovinu plic. Výsledky také mohlo ovlivnit i to, že lidé s vysokým příjmem UPF častěji kouřili, přestože vědci se snažili kouření v analýze zohlednit.

Hlavním a jednoznačně prokázaným rizikovým faktorem rakoviny plic zůstává kouření,“ připomínají autoři studie. To platí i pro ty, kdo kouřili v minulosti. Riziko se sice s dobou od zanechání kouření postupně snižuje, ale nikdy neklesne na úroveň celoživotního nekuřáka.

Vyplatí se hlídat se

Výzkum přidává další důvod, proč si více hlídat jídelníček – zejména omezit uzeniny, sladké nápoje a další vysoce průmyslově zpracované potraviny. Přesto je v prevenci rakoviny plic naprosto zásadní přestat kouřit a nekouřit vůbec.

Pokud jste současný nebo bývalý kuřák, měli byste kromě zdravějšího stravování zvážit i účast v programu časného záchytu rakoviny plic – www.prevenceproplice.cz.

Tento program je určen lidem ve věku 55–74 let, kteří kouří nebo v minulosti kouřili více než 20 let. V rámci něj se provádí nízkodávkové CT vyšetření plic, které dokáže odhalit nádor v raném, většinou bezpříznakovém stádiu – tedy v době, kdy je léčba nejúčinnější.

V případě příznaků jako je dušnost nebo vykašlávání krve se většinou jedná o pokročilé stádium nemoci se špatnou prognózou.

Foto: Pixabay, Rawpixel.com
Zdroje informací: https://www.medscape.com/viewarticle/could-consumption-ultra-processed-foods-lung-cancer-risk-2025a1000lf5 www.prevenceproplice.cz.
Související články
Medicína Zajímavosti 21.10.2025
Z nejnovější studie, ve které tým odborníků z University of Cambridge analyzoval tisíce lidí s obezitou, vyplynulo, že lidé s určitými formami genu MC4R mají nižší hladinu cholesterolu než jiní jedinci se stejně vysokým indexem tělesné hmotnosti. Tento gen způsobující obezitu je tak paradoxně chrání přes kardiovaskulárními onemocněními. Obezita je často spojována s vysokou hladinou […]
Medicína Zajímavosti 19.10.2025
Britští vědci spustili ambiciózní pětiletý projekt s názvem Synthetic Human Genome (SynHG), jehož cílem je laboratorně vytvořit dlouhé úseky lidské DNA a následně je vložit do živých buněk. To, co možná vypadá jako námět béčkového hororu má však jasný účel: badatelé doufají, že tak lépe pochopí, co se vlastně v genomu děje a jak by […]
Medicína Zajímavosti 17.10.2025
Při endometrióze rostou buňky endometria neboli výstelky děložní dutiny i mimo dělohu, což má za následek silné bolesti v oblasti pánve, nepravidelnou menstruaci a často i neplodnost. Nemoc postihuje asi 10 % žen v reprodukčním věku a neexistuje na ni lék. Začíná se však dostávat do popředí lékařského zájmu, a tak by již brzy mohly […]
Medicína Zajímavosti 16.10.2025
Lithium napájí baterie a mnoho dalších technologií, ovšem dlouho se zdálo, že pro přežití živých organismů není nezbytné, spíše naopak. Nyní se ukazuje, že pomáhá nejen léčit bipolární poruchu a těžkou depresi, ale mohlo by být schopné zastavit, a dokonce i zvrátit, pustošivé účinky Alzheimerovy choroby na mozek! Zatímco některé prvky jsou pro život nezbytné, […]
Medicína Technika 15.10.2025
Řada lidí ji podceňuje. Ovšem chřipka není jen obyčejná rýmička. Koneckonců může vyústit v závažné zdravotní problémy a nakonec i smrt. Proto se proti této nemoci nechává mnoho lidí očkovat. Jenže vytvoření funkční vakcíny je tak trochu alchymie Rok co rok mají před sebou experti stejnou výzvu. Jejich úkolem je zvolit kmeny chřipky, které budou […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz