Domů     Medicína
Ústní bakterie dokáže „rozpustit“ rakovinu
Martin Janda 20.10.2024

Nedávný objev britských vědců přinesl zcela nový pohled na bakterii Fusobacterium, která se běžně vyskytuje v ústech. Tato bakterie, dříve spojovaná spíše s negativními účinky, například s progresí rakoviny střev, nyní ukazuje svou potenciální schopnost „rozpouštět“ určité typy rakovinných buněk..

Na obzoru se tak rýsuje převratná léčba nádorových onemocnění, byť je potřeba ještě další výzkum. Studie byla publikována v odborném časopise Cancer Communications a objevy, které přináší, jsou obzvlášť významné.

Nádorová onemocnění hlavy a krku totiž patří mezi šest nejčastějších typů rakoviny na světě a dosud zde bylo dosaženo jen velmi omezeného pokroku v léčbě.

Výzkum badatelů z Guy’s a St Thomas‘ NHS Foundation Trust a King’s College London ukázal, že přítomnost anaerobních baktérií Fusobacterium v nádorech hlavy a krku je spojena s výrazně lepší prognózou pro pacienty.

V laboratorních podmínkách byla prokázána až 99% redukce životaschopnosti rakovinných buněk poté, co byly vystaveny této bakterii. Zajímavé je, že pacienti, jejichž nádory obsahovaly vyšší hladiny Fusobacterium, měli nejen lepší šance na přežití, ale bakterie samotná hrála aktivní roli v destrukci rakovinných buněk prostřednictvím uvolňování toxických molekul.

V rámci studie vědci infikovali buněčné kultury rakovinných buněk bakteriemi Fusobacterium a zjistili, že bakterie uvolňují toxické molekuly, které rakovinové buňky doslova rozsekají. Výsledkem bylo dramatické snížení počtu životaschopných rakovinných buněk, což naznačuje, že Fusobacterium by mohlo být využito jako přírodní nástroj v boji proti rakovině.

Navíc analýza dat ze 155 pacientů s nádory hlavy a krku ukázala, že přítomnost Fusobacterium v nádorech byla spojena s výrazně lepšími výsledky léčby a delším přežitím pacientů.

Samotní autoři výzkumu neskrývali svůj údiv nad výsledky výzkumu. „Byli jsme brutálně překvapeni, když jsme zjistili, že Fusobacterium může mít schopnost zabíjet rakovinné buňky,“ uvedl jeden z autorů studie Miguel Reis Ferreira.

„Naše studie odhalila, že přítomnost těchto bakterií v nádorech hlavy a krku vede k lepším výsledkům léčby, což je zcela nový pohled na vztah mezi bakteriemi a rakovinou.“ Tento objev však podle něj musí být vyvážen faktem, že Fusobacterium je zároveň známé svým negativním vlivem na jiné typy rakoviny, jako je například rakovina střev, kde přítomnost této bakterie naopak zhoršuje průběh onemocnění.

Vědci se nyní zaměřují na další výzkum, který by měl objasnit přesné mechanizmy, jakými Fusobacterium ovlivňuje rakovinné buňky, a jak by se tyto poznatky daly využít v klinické praxi. Cílem je vyvinout nové terapeutické postupy, které by byly šetrnější k pacientům a měly méně vedlejších účinků než současné metody léčby.

Fusobacterium by tak mohlo sloužit jako biomarker, který by pomohl lékařům předpovědět, jak pacienti budou reagovat na konkrétní léčbu, a tím přizpůsobit terapii individuálním potřebám pacientů.

Tento objev má potenciál změnit současné postupy v léčbě rakoviny hlavy a krku, které se za posledních dvacet let příliš nezměnily. Přestože jsou výsledky studie velmi slibné, vědci zdůrazňují, že je potřeba provést další výzkum, aby bylo možné plně porozumět všem aspektům, jak Fusobacterium interaguje s rakovinnými buňkami, a jak lze tyto poznatky bezpečně aplikovat v léčbě dalších typů rakoviny.

Objev také otevírá otázku, jaké další bakterie v lidském těle mohou mít podobné schopnosti a jak by mohly být využity v medicíně. Studie tak představuje významný krok vpřed nejen pro onkologii, ale i pro celý obor mikrobiologie a medicíny jako takové.

Vzhledem k tomu, že rakovina hlavy a krku je šestým nejčastějším typem rakoviny na světě a každý měsíc je jen ve Velké Británii diagnostikováno přibližně 1 000 nových případů (V ČR podle údajů Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny kolem 250), představuje tento objev důležitý milník v boji proti této nemoci.

Výsledky výzkumu dávají naději na nové možnosti léčby, které by mohly výrazně zlepšit šance na přežití pacientů a snížit negativní dopady současných léčebných postupů.

Související články
Rozvíjející se věda, zvaná epigenetika, naznačuje, že účinky traumatu, ať už se jedná o válku, genocidu, zneužívání či hladomor, mohou být zřejmě předávány z jedné generace na druhou, protože změní způsob zapínání a vypínání genů u potomků. Je to pro lidstvo přínosem, nebo zátěží, se kterou je třeba se vyrovnat? Epigenetika se zabývá tím, jak […]
Druhý říjnový týden udržuje v napětí a očekávání nejlepší světové vědce, právě v těchto dnech jsou totiž rozdávány Nobelovy ceny, jakožto ocenění za práci a objevy hned v několika oborech. Laureáty Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii se letos stali američtí biologové Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA a její role v regulaci […]
Virus marburg vyvolává hemoragickou horečku marburg, jejíž mortalita dosahuje až 90 %. Proti nemoci neexistuje lék ani schválená vakcína. Nyní vypukla epidemie nemoci ve Rwandě. Pokud by se nákaza šířila dále, jsou odborníci, kteří pracují na vývoji vakcín, ochotni poskytnout očkovací látky, které již prošly klinickou studií, rwandské vládě, aby se zamezilo dalšímu šíření nemoci. […]
Antibiotická rezistence se stává jednou z největších výzev současného zdravotnictví. Miliardy lidí v chudých zemích si nemohou dovolit ani základní antibiotika na léčbu běžných bakteriálních infekcí, na což ve svých důsledcích mohou doplatit i bohaté země. Pokud se rychle nezmění přístup k tomuto problému, svět se může vrátit do doby, kdy i jednoduchá infekce znamenala […]
Objev antibiotik představoval pro lidstvo dlouhou dobu spásu, odhaduje se, že jen samotný penicilin zachránil 82 milionů životů. Jenže živé organismy se vyvíjejí, bakterie nevyjímaje, a tak si proti antibiotikům postupně budují odolnost. V nejbližší budoucnosti se tak zřejmě nemoci, jejichž původci jsou bakterie, opět stanou metlou lidstva… Odolností bakterií vůči antibiotikům se zabývá projekt […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz