Domů     Příroda
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
Martin Janda 13.10.2024

Ničivé záplavy, které zasáhly střední Evropu a vyhnaly z domovů tisíce lidí, jsou varovným signálem rostoucí hrozby extrémního počasí. Katastrofa postihla šest zemí a upozorňuje na měnící se klima, které způsobuje stále častější a intenzivnější povětrnostní jevy..

Změna klimatu výrazně ovlivňuje extrémní povětrnostní jevy, jako jsou například záplavy, které minulý měsíc zasáhly šest evropských zemí. Povodně zaplavily velké části střední Evropy a pokryly celé obce i dopravní systémy hnědou, zakalenou vodou.

Záplavy, které postihly především Rumunsko, Polsko, Českou republiku a Rakousko, ale také Slovensko a Maďarsko si dosud vyžádaly nejméně 27 životů, přičemž další lidé jsou stále pohřešováni. Tisíce lidí pak byly evakuovány.

„Tyto záplavy jsou jasnou připomínkou rostoucí hrozby extrémního počasí způsobeného změnou klimatu,“ uvedla generální tajemnice Evropské klimatické výzkumné aliance Sissi Knispel de Acosta, která se skládá z výzkumných skupin studujících globální oteplování.

Rekordní srážky jsou výsledkem pomalu se pohybujícího nízkotlakového systému s názvem Boris, který během čtyř dnů přinesl pětinásobek průměrných zářijových srážek.

Tento povětrnostní systém byl podpořen příchodem arktického vzduchu ze severu, což způsobilo prudký pokles teplot během 24 hodin. Ačkoli takové náhlé ochlazení není v pozdním létě v Evropě zcela neobvyklé, podle klimatologa z Michiganské univerzity Richarda Rooda, by se v budoucnu mohlo stát častějším jevem.

Studený vzduch se střetl s teplejším vzduchem z jihu, který byl nasycen vodní párou. Tato vlhkost pocházela z neobvykle teplého Středozemního moře, které minulý měsíc zaznamenalo nejvyšší teplotu v historii.

„Klima je dnes natolik teplé, že každá bouře nebo povětrnostní událost je tím ovlivněna,“ řekl Rood. „Je nemožné mít extrémní událost, která by neměla nějakou spojitost se změnou klimatu.“.

Ačkoli záplavy byly vždy přirozeným jevem, silnější deště přicházejí stále častěji v důsledku rostoucích emisí skleníkových plynů, které jsou převážně způsobeny spalováním fosilních paliv. Vyšší teploty na zemi i na moři znamenají, že atmosféra pojme více vlhkosti.

Horká planeta navíc vytváří více energie, což způsobuje intenzivnější srážky a může vést k ničivějším bouřím. „Abychom v budoucnu předešli takovýmto katastrofálním následkům, musíme v Evropě zrychlit adaptaci na záplavy,“ dodala Knispel de Acosta.

Mezi tyto adaptace může patřit zlepšení systémů nakládání s dešťovou vodou, lepší městské plánování, dostupnější systémy včasného varování a větší investice do zelené infrastruktury, jako je nahrazení betonových ploch propustnějšími materiály nebo výsadba stromů.

„Naše infrastruktura byla postavena pro klima, které už neexistuje,“ řekla profesorka na Středoevropské univerzitě a místopředsedkyně Mezivládního panelu pro změnu klimatuDiana Urge-Vorsatz. Přestože se bouře stávají častějšími, i odborníci někdy zapomínají, jak jsou všudypřítomné.

Před příchodem Bouře Boris byla Urge-Vorsatz varována jiným klimatologem, aby se zásobila potravinami a nouzovými potřebami na alespoň tři dny. „Bude to opravdu špatné,“ řekl jí. Ona ho však neposlechla.

Poté hrozily záplavy a silný vítr i jejímu domovu poblíž Vídně. „Víme, že s klimatickou změnou jsou deště intenzivnější a častější, ale nikdo tomu nevěří, dokud to skutečně nepřijde,“ řekla Urge-Vorsatz. „Vždycky si myslíme, že se to děje ostatním, a že se to nám stát nemůže.“.

FOTO: FMT

Související články
V tibetštině je nazýván Čumulangma, v nepálštině Sagarmatha. Je to ikonická část pozemské topografie, představuje smrtelné nebezpečí pro horolezce a zároveň je geologickým zázrakem. A navíc stále roste. Takový je Mt. Everest. S vrcholem ve výšce 8 848,86 metrů nad mořem bez problémů drží titul nejvyšší hory světa. Jistě, havajská Mauna Kea měří od úpatí […]
Vědci ze Stanfordovy univerzity zjistili, že po nanesení žlutého potravinářského barviva tartrazinu na kůži myší, dojde k jejímu zprůhlednění, a tak je možné sledovat jejich střeva a břišní orgány či cévy v mozku bez nutnosti chirurgického výkonu. Po smytí barviva získá kůže opět normální barvu. Potravinářské barvivo po nanesení dočasně zprůhlední kůži, svaly a pojivové […]
Příroda je plná travičů. Není před nimi úniku, jsou ve vodě, ve vzduchu i na souši, od těch nejdrobnějších, bakterií, až po šestimetrovou kobru královskou. Všichni ale mají jedno společné – v jejich jedech jsou látky, které by mohly nesmírně pomoci při léčení různých nemocí. V únoru tohoto roku rozvířila atmosféru v Lakewoodu v americkém státě […]
Mimořádný objev se podařil vědcům z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Ve spolupráci s německými kolegy z Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research identifikovali u rostliny čirok pyl s unikátními vlastnostmi. Výzkum by v budoucnu mohl pomoci se šlechtěním odolnějších zemědělských plodin. O objevu informuje prestižní časopis The New […]
Už od roku 2005 zkoumá profesor Julian Byaliss, který hostuje na Oxford Brookes University, horu Mabu a její okolí v africkém Mosambiku. Zdejší deštný prales je totiž domovem řady endemických druhů rostlin a živočichů. Odborníci proto usilují o to, aby byla oblast navržena jako nový ekoregion s názvem South East Africa Montane Archipelago (SEAMA). Mount […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz