Domů     Zajímavosti
České domácnosti vlastní kolem 20 tun zlata. Drahý kov mají nejčastěji doma
Jan Zelenka 12.9.2024

V posledních letech stále více Čechů ukládá své úspory do zlata. Rychle roste obliba nákupů zlata na internetu, v možnostech jeho úschovy jsou Češi spíše rezervovaní. Většina drobných investorů má tak drahý kov stále doma.

Zlato je dnes možné koupit v kamenných prodejnách nebo online. A právě nákup po síti Češi poslední dobou stále více upřednostňují. „Nejvíce obchodů probíhá online a pouze pro větší gramáže vyrážejí lidé do kamenných provozoven.

Na internetu dnes můžete zlato nakoupit, prodat a třeba i uzavřít roční spoření do zlata. Předpokládáme, že v budoucích několika málo letech se bude v online prostředí realizovat valná většina nákupů drahých kovů.

Kupující si pak jen vybere, zda chce zlato fyzicky dovézt domů, nebo si jej uschová rovnou u prodejce,“ řekl Roman Pilíšek, ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy.

20 tun, nebo i mnohem víc

Poptávka po zlatě ze strany malých střadatelů během letošního roku díky rostoucí ceně klesla. Přesto se v českých domácnostech drahého kovu skrývá za několik desítek miliard. Podle odhadů by to mohlo být kolem 20 tun.

Reálně ho ale Češi mohou vlastnit daleko víc, jeho nákup se totiž nikde neeviduje. Zlato mají Češi z řad drobných investorů nejčastěji doma. „Češi si kvůli tomu pořizují spíše trezory nebo využívají bezpečnostní schránky svých bank.

Trendem v úschově zlata se však pomalu stává úschova přímo u auditovaného a kapitálově silného obchodníka. Ten tuto formu úschovy nabízí často i včetně kvalitního pojištění. S touto formou úschovy se pojí i možnost rychlého odprodeje zlata bez nutnosti zlato přenášet, což je dnes v online světě jednoznačnou prioritou,“ popsal nový trend Roman Pilíšek.

Půl mega ve zlatě

Češi doma skladují především zlato v menších hodnotách, u mincí nebo slitků za stovky tisíc korun už se přece jenom poohlížejí po nových možnostech úschovy. Psychologická hranice hodnoty zlata, kterou jsou Češi ochotni mít doma, se obecně pohybuje kolem 500 tisíc korun.

Pojišťovny navíc často omezují pojistné krytí cenností, které jsou uschovány doma, a to obvykle do částky pohybující se právě kolem půl milionu. Pokud hodnota zlata přesáhne tuto hranici, preferují lidé úschovu v bankovních schránkách nebo bezpečnostních depozitářích.

To už s sebou ale přirozeně nese poplatky za úschovu, které však většinou nepřekračují náklady úschovu v bance.

Zatímco Češi prozatím příliš neholdují úschově zlata přímo u prodejce, v zahraničí je trend zcela opačný. Obliba domácí úschovy v tuzemsku plyne z určité historické tradice, kdy byli lidé zvyklí mít doma větší finanční hotovost.

Tedy kdo byl zvyklý mít hotovost doma, pak má doma i zlato. „V zahraničí, zejména v zemích s rozvinutějším trhem investic, jako je například Švýcarsko nebo Německo, je běžnější, že lidé uchovávají své zlato v profesionálních depozitářích.

Tyto služby nabízejí vysokou úroveň bezpečnosti a jsou často preferovány klienty se sklonem k využití moderních služeb,“ uvedl Roman Pilíšek.

Foto: Pixabay
Související články
Ve stájích koně za miliony, stejně tak auta na parkovišti. K tomu francouzské jídlo, francouzské pití, petanque a několik VIP osobností. Peugeot pozval na statek Dvůr Hoffmeister pár vyvolených – instagramové výherce „O den s ambasadory“. A tak tu byl Peugeot 208 i Adam Mišík, Peugeot 308 a operní pěvkyně Andrea Kalivodová, Peugeot 408 a […]
Suché akademické definice říkají: Priming je experimentální rámec, ve kterém zpracování počátečního stimulu ovlivní odpověď na stimul následující. Jak tuto obtížně stravitelnou větu pochopit? Představte si, že uvidíte na dovolené v Maroku varování před hady. Jdete si tak křovinatou krajinou v podhůří Atlasu, když v tom sebou trhnete – zahlédli jste hada! Vzápětí se ale zasmějete – jednalo […]
Vědci připravili „vakcínu“ pro včely, která by je měla ochránit před pesticidy, a podle prvotní studie se zdá, že funguje. Výsledky, které byly zveřejněny v časopise Nature Sustainability, ukazují, že hydrogelové mikročástice podávané čmelákům a včelám ve vodě s cukrem vedly k o 30 % vyšší míře přežití u jedinců, kteří byli vystaveni smrtelným dávkám […]
I když žijí ve stejných podmínkách, mají manželky tendenci žít déle než jejich manželé, a i obecně se ženy dožívají vyššího věku než muži. Proč tomu tak je? Podle odborníků za tím stojí hned několik důvodů. V České republice činí střední délka života u žen přibližně 82 let a u mužů 76 let. Podle předpovědi […]
Legálně se mladý člověk stává dospělým v 18 letech života. Podle neurovědců je to však příliš brzy. Ačkoliv růst mozek skutečně přestává už s koncem puberty, k mnoha jeho konečným úpravám dochází až do věku 25 let. Nesoulad vývoje různých částí mozku má za následek pro teenagery typické chování, z něhož vstávají rodičům vlasy na […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz