Domů     Technika
Kde zjistím, jaké jsou aktuální výpadky energií?

komerční sdělení

Žijeme v 21. století, kdy se bez energií neobejdeme. Ty tam jsou časy, kdy jsme prali v řece, svítili svíčkami, ohřívali se u ohně. Dneska máme k dispozici celou řadu spotřebičů, které nám život umí zpříjemnit, jenže co když zrovna nejde elektřina? To jsme skoro ztracení.

Abychom se vyhnuli nepříjemnému překvapení, je důležité sledovat plánované odstávky. Výpadek samozřejmě může nastat i neplánovaně, ale i takovou situaci si můžete snadno ověřit. Kde se dá zjistit, jaký je rozsah výpadku, a kdy můžete čekat, že elektřina zase naskočí?.

Proud občas prostě nejde

I v dnešní době se samozřejmě stává, že proud někdy vypadne. Světla zhasnou, televize a další spotřebiče přestaly fungovat. Co teď? Nepanikařte, příčin může být hned několik.

– Probíhá plánovaná odstávka, o které byste měli být informováni s dostatečným předstihem. U odstávky delší než 20 minut jde alespoň o 15 dní, k odstávce dochází zejména kvůli údržbě sítě.

Takové informace obvykle oznamuje obec, město nebo konkrétní městská část, a to pomocí obecního rozhlasu, sociálních sítí nebo přes webové stránky. Vědět vám to dá i distributor, většinou prostřednictvím online aplikace.

– Došlo na neplánovaný výpadek, který je nepříjemný a přichází bez jakéhokoli varování. Problémem je nejen pro vás, ale i pro distributora, který musí zjistit, proč k němu došlo a jak dlouho nejspíš potrvá.

Jakmile situaci zmapuje, informace zase většinou najdete v jeho online aplikaci.

– Spadly vám pojistky a chyba je u vás. Možná došlo k velkému příkonu zapojených spotřebičů nebo ke zkratu u některého z nich.

Jako první si zkontrolujte hlavní jistič

Možná přestal z nějakého důvodu fungovat. Všechny jističe dejte do spodní polohy, poté je zase všechny přepněte nahoru. Už vám elektřina jde? Super. Nepomohlo to? Zkuste zjistit, jestli váš distributor na tento termín nehlásil plánovanou odstávku, nebo zda nedošlo k neočekávanému výpadku..

Tyto informace jsou dostupné na webu distributora, který musí dodávku elektřiny zase obnovit. Vy si každopádně zkontrolujte lednici i mrazák a snažte se je po dobu výpadku neotvírat. Ostatní spotřebiče raději vytáhněte ze zásuvky, aby se nepoškodily, světla nechte klidně rozsvícená. Aspoň budete hned vědět, že elektřina zase funguje.

Víte, že distributoři se liší lokalitou a jsou celkem 3? EG.D, v oblasti jižních Čech a jižní Moravy, PRE distribuce na území Prahy a Roztok, a ČEZ Distribuce na zbytku území České republiky.

Související články
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů, jako byly L-29 Delfín nebo L-39 Albatros, a zároveň vystihuje jedinečné vlastnosti nového cvičného stroje. Aero letoun L-39 Skyfox produkuje v sériové výrobě a letos navíc slaví 105. výročí od založení. Za tu […]
Značka Kia vyvinula jako první na světě automobilové příslušenství vyrobené za použití plastů vytěžených organizací The Ocean Cleanup z Velké tichomořské odpadkové skvrny (GPGP). poskytovatele řešení trvale udržitelné mobility. Jedním z nejdůležitějších výstupů dosavadní spolupráce je rohož do zavazadelníku z plastů vytěžených z oceánu, kterou Kia v limitované edici uvede ve zcela novém modelu Kia EV3. Exkluzivní […]
V Německu otevřeli lunární simulátor za 45 milionů eur, díky kterému budou evropští astronauté testovat vše od 3D tisku obydlí z měsíčního prachu až po pěstování potravin v tamních podmínkách. Projekt, provozovaný Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Německým střediskem pro letectví a kosmonautiku (DLR), nemá ve světě obdoby –⁠ ani NASA podobné zařízení nevlastní. Simulátor […]
Toyotu C-HR si nemůžete splést s žádným jiným autem. Charakteristická silueta je čistou esencí dynamiky a městského stylu. Výjimečný je také interiér z těch nejkvalitnějších materiálů. A ještě něco… má štempl na nejekologičtější auto roku… Už před téměř 25 lety začínaly v Toyotě vznikat první hybridní vozy. Měly nižší spotřebu, nabíjely se jim baterie při brždění, […]
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava už dávno strhla nálepku hornické univerzity. Naopak se v reakci na aktuální problémy skrze spojení technických, ekonomických, přírodovědných a uměleckých oborů v moderní studijní programy zaměřuje na udržitelnost. Nejlepším příkladem, jak tento posun v oblasti udržitelnosti demonstrovat, jsou jednotlivé iniciativy, které v kampusu univerzity probíhají. Spolupráce studentů, akademických pracovníků a vědců […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz