Domů     Medicína
Databáze ukáže, který praktik aktuálně očkuje proti černému kašli
Martin Janda 9.6.2024

Zájemci o očkování proti černému kašli již nemusí složitě hledat, kde vakcínu dostanou. Díky nově spuštěné webové databázi snadno zjistí, kdo ze všeobecných praktických lékařů v jejich okolí proti nemoci aktuálně očkuje a jak se mohou objednat..

Praktici totiž ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví oživili systém, který používali v dobách covidové pandemie. Nyní v něm však kromě očkování proti covidu chtějí nabízet i další vakcinaci.

Začínají černým kašlem, po němž je podle lékařů nyní vysoká poptávka. Databáze pomůže i zájemcům o očkování, kteří nemají registrujícího lékaře nebo jejichž lékař aktuálně vakcínu nemá v ordinaci skladem – snadno v ní totiž ordinace, které očkují i neregistrované, najdou.

Webovou stránku ockovani.opendatalab.cz/nabidky, na níž je databáze k dispozici, původně vytvořil Marek Sušický s Janem Staňkem z Profinit s.r.o.

ve spolupráci s FIT ČVUT pro lepší orientaci v očkovacích místech proti covidu-19. „Už při pandemii jsme sháněli řešení, jak dát pacientům vědět, která z ordinací praktiků nabízí očkování, aby lidé zbytečně nejezdili přes půl republiky.

S tím nám velmi pomohl právě pan Sušický, který na dobrovolnické bázi vytvořil systém, kde pacienti informace našli,“ říká MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka a členka výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP. Ta nyní iniciovala nové využití webu, aby mohli pacienti snadno najít ordinaci nejblíže jejich bydlišti, která očkuje proti černému kašli.

Cílem webu je podle praktiků informovat a pomoci zejména té části populace, pro kterou nemoc představuje vyšší riziko. „Očkování doporučujeme zejména těhotným ženám ve 3. trimestru, ale také chronicky nemocným pacientům a seniorům.

V uplynulých měsících jsme se potýkali s nedostatkem očkovacích látek, ale podle mých informací už by v ordinacích praktiků vakcíny měly být opět dostupné,“ říká doktorka Bezdíčková. Společnost všeobecného lékařství oslovila praktiky, aby prostřednictvím stránky svou nabídku zveřejnili.

„Do databáze se může přihlásit jakákoliv ordinace praktika, stačí jen uvést, jaká očkování nabízí a jak se pacienti mohou přihlásit. Také uvádí, zda jsou ochotni očkovat i neregistrované pacienty. V tuto chvíli je zveřejněna nabídka očkování proti covidu-19 a černému kašli, ale do budoucna chceme možnosti rozšířit i na ostatní látky, například o očkování proti chřipce a pneumokokovým nákazám, klíšťové encefalitidě nebo i cestovní očkování,“ popisuje funkci MUDr. Bezdíčková.

V tuto chvíli se podle ní do databáze zapsaly řádově desítky ordinací, číslo ale každý den roste.

Související články
Antibiotická rezistence se stává jednou z největších výzev současného zdravotnictví. Miliardy lidí v chudých zemích si nemohou dovolit ani základní antibiotika na léčbu běžných bakteriálních infekcí, na což ve svých důsledcích mohou doplatit i bohaté země. Pokud se rychle nezmění přístup k tomuto problému, svět se může vrátit do doby, kdy i jednoduchá infekce znamenala […]
Objev antibiotik představoval pro lidstvo dlouhou dobu spásu, odhaduje se, že jen samotný penicilin zachránil 82 milionů životů. Jenže živé organismy se vyvíjejí, bakterie nevyjímaje, a tak si proti antibiotikům postupně budují odolnost. V nejbližší budoucnosti se tak zřejmě nemoci, jejichž původci jsou bakterie, opět stanou metlou lidstva… Odolností bakterií vůči antibiotikům se zabývá projekt […]
Kardiovaskulární onemocnění jsou stále nejčastější příčinou úmrtí ve světě i u nás. V roce 2022 trpělo nějakou nemocí srdce téměř 3 miliony Čechů. Lékaři tradičně hodnotí riziko rozvoje těchto chorob u pacientů na základě vysokých hodnot LDL tedy „špatného“ cholesterolu. Nový výzkum ukazuje, že je přínosné sledovat i další parametry… Lékaři se snaží předvídat riziko […]
Zdravé ledviny přefiltrují denně stovky litrů krve. Pokud však selhávají, musí pomoci technologie – dialýza. Ta se v Česku týká přibližně 6 500 lidí. Poškozené ledviny přitom zpočátku nebolí a jejich selhání se ani nijak neprojevuje. I proto lékaři často chronické onemocnění ledvin (CKD) objeví až v pokročilé fázi. V nejvážnějších případech se jejich nositelé nevyhnou dialýze, příznivější […]
Dánští vědci odhalili možné spojení mezi dlouhodobým vystavením jemným prachovým částicím ve vzduchu (PM2,5) a zvýšeným rizikem neplodnosti u mužů. Zároveň zjistili, že hluk z automobilové dopravy může být faktorem neplodnosti u žen starších 35 let. Výsledky této studie byly publikovány v prestižním časopise The BMJ a otevírají prostor pro další výzkum, který by mohl […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz