Domů     Medicína
Konference v Praze představila revoluční novinky z telemedicíny
Jan Nováček 16.9.2022

Telemedicínská konference LIFMAT 2022 v Praze představila revoluční novinky z oblasti umělé inteligence a moderních technologií ve zdravotnictví. Její součástí byla i interaktivní výstava..

Cílem konference bylo ukázat, že telemedicína je efektivní způsob, jak zjistit více o svém zdraví.

Předváděné technologie umí například odhalit diabetes ze scanu oka nebo melanom kůže přes fotoaparát a aplikaci v telefonu. Jiné chytré zařízení zase umí odhalit zdravotní obtíže analýzou vydechovaných plynů a unikátní prsten změří tep.

Trénink paměti ve virtuální realitě

Národní ústav duševního zdraví ukázal na svém stánku k vyzkoušení brýle virtuální reality k učení či navození a pochopení pocitů. Pomocí těchto brýlí si návštěvníci vyzkoušeli trénink paměti ve virtuálním městě, léčbu obsedantně-kompulzivní poruchy pomocí virtuálního domu, nebo expoziční terapii pro vybrané fobie. Mezi ně patří například strach z výšek, otevřených prostranství nebo pavouků.

„Stále více než 50 procent populace v České republice neví, co to telemedicína je, anebo o ní neslyšelo. Někteří si pod pojmem telemedicína představují telefonování s lékařem,“ uvedl Jakub Malý z firmy Ipsos, která připravila průzkum speciálně pro tuto konferenci.

„Ukazuje se však, že více než polovina dospělé populace používá chytré hodiny nebo mobilní telefon k monitorování zdravotního stavu nebo životního stylu,“ dodal docent Matoulek, autor aplikace Čas pro zdraví.

EKG nebo cukr v krvi jde zjistit na dálku

Návštěvníci u vstupu dostali pas, se kterým cestovali mezi stanovišti označenými jako Action point. Na nich mohli změřit vitální hodnoty a nahlédnout tak do svého zdravotního stavu. Díky technologiím vzdáleného monitoringu měli zájemci možnost zjistit hodnoty svého EKG, krevního tlaku, hladiny cukru v krvi, tělesného tuku nebo hmotnosti.

Součástí konference byla také akce Na minutku s vědci, na které vědci a inovátoři z České republiky představili své telemedicínské projekty nemocnicím, výzkumným organizacím i dalším firmám.

„Startupy, neziskové organizace a projekty, které pomáhají jak s osvětou, tak samotnými technologiemi mají ve zdravotnictví své nezastupitelné místo. Díky pomalé reakci státu na aktuální výzvy jsou mnohem dál.

Proto je chceme touto formou podpořit a vzájemně propojit,“ uvedl profesor Martin Prázný z organizačního týmu LIFMAT.

Konference proběhla 8. a 9. září 2022 v konferenčním centru Cubex na pražském Pankráci. První den byl určený pro odborníky a studenty lékařských a technických fakult. Druhý den pak pro veřejnost a vědecký speed dating, tedy krátká setkání s odborníky.

Související články
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz