Domů     Vesmír
Jsou na Venuši aktivní sopky?
Dagmar Garciová 23.8.2022
Zdroj: Pixabay

Prokázat, že je, nebo není na další planetě sluneční soustavy život, bude nejspíše ještě nějako dobu trvat, je tak prostor věnovat se i dalším studiím. Ve výzkumu, který probíhal před několika lety, se podařilo vytipovat badatelům devět oblastí s aktivními magmatickými komorami v podzemí..

Tyto oblasti jsou velmi pravděpodobně vulkanicky aktivní,“ shodli se vědci Jörn Helbert a Nils Müller z Německého střediska pro letectví a vesmír (DLR). Nejnovější výzkum, jenž byl v nedávné době zveřejněn v odborném časopise, potvrdil to, co předchozí jasně naznačoval.

Vědci tentokrát staví na faktu, že láva, která protéká na povrchu sousední planety, není stará více než několik let, což znamená jediné – Venuše je, nebo minimálně byla v nedávné době vulkanicky aktivní.

Kromě planety Země se tak jedná o jediného zástupce planet sluneční soustavy s činnými sopkami. „Je-li Venuše opravdu v současnosti vulkanicky aktivní, dělalo by to z ní skvělé místo k návštěvě, lépe bychom tak pochopili, jak funguje část planety pod povrchem,“ řekl ke studii z roku 2019 hlavní autor výzkumu profesor Justin Filiberto.

Proč je důležité, že jsou na Venuši sopky aktivní? „Tak například bychom na ní mohli studovat, jak se planety ochlazují a proč Země a Venuše aktivní sopky mají, ale Mars ne – tam sice dříve byly, ale dnes jsou již dávno vyhaslé.

Budoucí mise by mohly sledovat toky lávy a změny na povrchu planety a mohly by přinést konkrétní důkazy o sopečné aktivitě,“ vysvětlil Filiberto.

Ve specializovaných laboratořích profesor Filiberto spolu se svým týmem dokázali imitovat horkou venušskou atmosféru a následně provést její zevrubné studium, např. prokázali, jak se v ní chovají minerály a jak se v průběhu času postupně mění.

Odborníci doufají, že v blízké budoucnosti budou mít mnohem více možností k průzkumu planety Venuše, velice rádi by se dozvěděli další skrytá tajemství mimozemských vulkánů.

Další článek
Související články
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně „kymácí“. Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evropské kosmické agentury. K ověření hmotnosti černé díry byla použita data z dalekohledu Very Large Telescope Evropské jižní observatoře (ESO VLT) a dalších pozemních observatoří, podle nichž […]
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz