Britská studie zjistila, že ženy, které zvolily vegetariánský způsob stravování, mají v pozdějším věku větší pravděpodobnost zlomenin kyčle než ty, které často jedí maso. Výzkumníci analyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, přičemž zjistili, že v průběhu zhruba 22 let byla u vegetariánek o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny kyčle než u těch, které pravidelně jedly maso..
Důvody vyššího rizika nejsou zcela jasné, ale vědci předpokládají, že někteří vegetariáni zřejmě nemají dostatek živin pro dobrou kondici kostí a svalů, takže jsou náchylnější k pádům a zlomeninám.
Vegetariánská strava je často považována za zdravější než strava obsahující maso a může snížit riziko cukrovky, obezity, srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny. Studie zveřejněná v časopise BMC Medicine však zdůrazňuje význam vyvážené stravy, ať už lidé jedí cokoli.
„Je pravděpodobné, že vegetariáni mají z toho či onoho důvodu, a možná i kvůli nižšímu příjmu důležitých živin, slabší kosti a svalovou hmotu a obě tyto věci předurčují lidi ke zlomeninám kyčlí,“ podotkl jeden z autorů výzkumu James Webster z univerzity v Leedsu.