V poslední době se v populaci čím dál častěji hovoří o takzvaných zkřížených alergiích. A není divu, trpí jimi totiž až 50 % pylových alergiků. Lidé však o tom, že zkříženou alergií trpí, často nemají tušení.
Projevuje se celkem nenápadně, ve výjimečných případech ale může způsobit i závažné alergické reakce. Proč se spolu alergeny kříží, které kombinace jsou nejčastější, a jak poznat, že touto nemocí trpíte, poradí MUDr. Radka Šedivá z ambulance SYNLAB.
Na vině je podobnost alergenů s bílkovinami potravy
Trpíte-li alergií, znamená to, že váš imunitní systém nepřiměřeně reaguje na některé látky, které se běžně vyskytují v našem okolí, a vytváří si proti nim protilátky. Zkřížená alergie pak může vzniknout, pokud protilátky vytvořené proti určitému alergenu reagují i na kontakt se zcela jiným alergenem pouze na základě vzájemné podobnosti.
Ke zkříženým reakcím tak nejčastěji dochází mezi alergeny vývojově příbuzných organismů, jako jsou například pyly a ovoce.
Křížit se spolu mohou ale i alergeny nepříbuzné. To se stane, pokud jsou v nich přítomné vývojově velmi staré bílkoviny, které se v evoluční historii téměř neměnily, a nacházíme je tedy i u příbuzensky vzdálených odrůd.
„Některým pylovým alergikům vadí, zejména v pylové sezóně, určité potraviny, jelikož obsahují bílkoviny podobné některým bílkovinám vyskytujícím se v pylech. Jejich imunitní systém je však považuje za totožný alergen a reaguje na oboje,“ vysvětluje MUDr. Radka Šedivá.
S potravinami se mohou křížit také další inhalační alergeny, jako jsou roztoči či latex.
Jaké konkrétní alergeny má tělo většinou problém rozlišit?
Přestože jsou pylové alergie pouze sezónní záležitostí, s těmi zkříženými se alergici potýkají celoročně, tedy vždy po požití kritické potraviny. „Jednou z nejčastějších kombinací je reakce mezi pylem břízy s ořechy, jablky a peckovicemi.
Děje se tak proto, že břízovité a růžovité rostliny (jabloň, broskvoň apod.) jsou botanicky příbuzné. Poměrně často se kříží také alergie na pelyněk s kořenovou zeleninou a některými druhy koření,“ přibližuje MUDr. Šedivá.
Nejčastější typy zkřížených alergií:
Alergie na časný jarní pyl – dřeviny (bříza, líska, olše apod.) – jablko, hruška, mrkev, petržel, celer, lískový ořech (popřípadě další zkříženě reagující ořechy), třešeň, švestka, meruňka, broskev, kiwi, koření (například anýz a pepř), brambor, sója.
Alergie na letní pyl – trávy a obilniny (lipnicovité) – rajče, paprika, peckové a jádrové ovoce, arašíd, pomeranč, kiwi, meloun a v případě nedostatečné tepelné úpravy také obilí (žito, pšenice, ječmen), obilná mouka, kukuřice, rýže.
Alergie na pozdní letní pyl – byliny (pelyněk, čeleď hvězdnicovité) – kořenová zelenina, koření (kopr, libeček, majoránka, koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz, tymián, paprika a podobně), heřmánek, slunečnicový olej, peckové a jádrové ovoce, kiwi, mango, arašíd, stromové ořechy, luštěniny.
Alergie na pozdní letní pyl – byliny (ambrózie) – banán, meloun, okurka, cuketa, heřmánek, ovoce s jádry, celer, pepř
Alergie na latex – banán, mango, meloun, kiwi, avokádo, rajče, papája, jedlé kaštany, pohanka, celer, pepř
Alergie na roztoče – krab, garnát, kreveta, humr, rak, mušle, ústřice, chobotnice, hlemýžď
Svědění i pokles krevního tlaku
Klinické projevy zkřížených alergií jsou nepříjemné, ale většinou mírné. Projevují se zejména svěděním či mravenčením v ústní dutině, svěděním kůže na obličeji a v uších, červenými skvrnami v obličeji, mírným otokem rtů či problémy s polykáním.
V případě, že na sobě po požití některých potravin tyto příznaky pozorujete, zkuste je příště před konzumací tepelně upravit nebo, pokud je to možné, najít jejich méně agresivní variantu (například jinou odrůdu jablka).
Jestliže ani jedna z těchto rad vaše potíže nevyřeší, odstraňte potravinu z jídelníčku a navštivte lékaře, který vám doporučí nejvhodnější způsob léčby. „Nejčastějším projevem zkřížených alergií je svědění v dutině ústní či mírný otok rtů.
Může se ale objevit i závažná reakce, jako je otok hrdla, dušnost či pokles krevního tlaku. V takovém případě s vyhledáním lékaře neotálejte,“ varuje MUDr. Radka Šedivá.
Jak zkříženou alergii odhalit
K tomu, abyste neriskovali nepříjemnou alergickou reakci, která může být i nebezpečná, potřebujete přesně vědět, na které potraviny si dát pozor. Seznam alergenů, které se s těmi vašimi kříží, získáte na základě vyšetření.
Běžně se alergie testují takzvanými prick testy, tedy vpíchnutím konkrétních alergenů do vrchní části pokožky. „Zkřížené alergie lze odhalit na základě vyšetření krve. Aktuálně nejširší test na trhu, který dokáže z jednoho odběru krve zjistit reakci až na 216 alergenů, je ALEX,“ popisuje MUDr. Radka Šedivá.
Test umí kromě alergií a zkřížených alergií odhalit i sílu případné alergické reakce.