Domů     Medicína
HIV a HCV: Tři písmena zhouby
Jan Zelenka 22.12.2020

Viry jsou všudypřítomné. Nashromážděné pohromadě by vážily více než všechny rostliny a zvířata na zemi. Prozatím vědci identifikovali kolem 260 virů s potenciálem nakazit člověka, tedy navázat se na receptory lidských buněk a prostoupit jimi.

I když zdaleka ne všechny představují pro člověka nebezpečí, některé děsí. Vedle SARS-CoV-2 jsou to především HIV a HCV..

„Na špendlíkovou hlavičku by se vešlo kolem 100 milionů částeček nového koronaviru SARS-CoV-2,“ prohlásil belgický mikrobiolog Peter Piot. Podobně to je u virů HIV a HCV (virus hepatitidy C).

Ale zatímco z koronaviru má lidstvo panickou hrůzu, a jen v Česku bylo letos provedeno na 3,6 milionu testů, z mnohem smrtelnějších virů jakoby vystřízlivělo.

Desítky tisíc jiných nemocných

Přitom podle informací americké společnosti Gilead Science neví v České republice o své nákaze HIV až tisíc lidí a o nákaze hepatitidou C dokonce až 40 tisíc. „Obě infekce mají společné to, že mohou napadnout organismus takřka bez povšimnutí a způsobit fatální následky, pokud nejsou včas odhaleny a léčeny,“ říkají odborníci. I proto od října probíhá kampaň www.testujsevcas.cz.

Rychlá a efektivní léčba

Podle vedoucího Národních referenčních laboratoří pro virové hepatitidy a AIDS RNDr. Vratislava Němečka, CSc. patří právě žloutenka typu C a HIV k nejzávažnějším infekcím, s nimiž se lidský organismus může střetnout.

Chronická infekce HCV i infekce HIV může po dlouhou dobu probíhat bez klinických příznaků, takže infikovaná osoba často o své nákaze neví a infekce může postoupit do vážných až život ohrožujících stadií.

„V současnosti je pro HCV k dispozici specifická vysoce účinná terapie s účinností téměř 100 %, která umožňuje infekci vyléčit. U HIV je rovněž dostupná velmi efektivní léčba, i když infekci HIV dosud není možné vyléčit,“ prohlašuje.

Zároveň dodává, že čím dříve se infekce podaří odhalit, tím je léčba efektivnější a celkové šíření pomalejší. „Léčba významně velkého počtu pacientů s HCV by omezila počet zdrojů infekce v populaci a snížila tak její šíření.

U HIV infekce léčba snižuje množství viru v krvi na nedetekovatelné nebo alespoň velmi nízké množství, důsledkem je snížení infekčnosti léčeného pacienta,“ uzavírá Němeček.

Informovat a znovu informovat

V současné epidemiologické situaci podle prof. MUDr. Petra Urbánka, CSc. z Ústřední vojenské nemocnice v Praze ochota veřejnosti podstupovat preventivní prohlídky a vyšetření klesá. Spolu s tím klesá také informovanost o jiných nemocech.

„Důsledky tohoto opomíjení budeme zcela nepochybně vnímat v následujících letech,“ říká profesor Urbánek. Podle něj není hepatitida C zdaleka problémem pouze pro rizikové skupiny – uživatelů drog. „Tyto osoby, jejichž počet v ČR odhadujeme na zhruba čtyřicet až šedesát tisíc, jsou “skryty” v tzv.

běžné populaci a jejich odhalení je pro nás, specialisty, největším oříškem,“ dodává. Klíčové je podle něj zvýšení povědomí laické veřejnosti, aby i lidé, jež jsou na první pohled zcela bez příznaků, disponovali dostatkem informací. A případný přenos či nákazu dokázali svému lékaři bez jakéhokoli studu přiznat.

Prevence jako základ

To HIV si u nás stojí zcela opačně. Česká republika proto i nadále zůstává jednou ze zemí, v níž je výskyt nákazy relativně nízký. Přesto se do roku 2015 počet nově nakažených každoročně zvyšoval. V roce 2019 vyšplhal počet infikovaných k úrovni evidované v roce 2012. V rámci probíhající kampaně je však možné na webových stránkách testujsevcas.cz absolvovat krátký indikativní test, který naznačí, zda je potřeba vyhledat lékaře a nechat se otestovat. Jednoduše, preventivně.

Související články
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz