Domů     Příroda
Úsilí ochranářů představuje kůň Převalského
Pavel Polcar 5.10.2020
Jácint, Mogoi

Desítky let trvající úsilí o záchranu koně Převalského (Equus ferus przewalskii) a jeho návrat do přírody, ve kterém zásadní roli sehrává Zoo Praha, se postupně přibližuje cíli. Potvrzuje to i analýza publikovaná nedávno v odborném časopise Conservation Letters.

Autoři analýzy si položili otázku, kolik druhů ptáků a savců se díky ochráncům přírody podařilo zachránit před vyhubením. Odpověď zní, že snad až 48 – a jako příklad úspěšnosti tohoto ochranářského úsilí je uváděn právě kůň Převalského. Poslední divoký kůň se tak pomyslně přesouvá z červeného do zeleného seznamu.

„Úspěšnost naší společné práce potvrzují i poslední zprávy z Mongolska,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „V Přísně chráněné oblasti Gobi B, kam směřovala většina z našich – ‚českých‘ – transportů, počet koní Převalského již překročil tři sta.

Jen letos se v Gobi B narodilo na šedesát hříbat a tři z námi přepravených klisen – Anežka, Xara a Greta – jsou již babičkami. Přitom když jsme s našimi leteckými transporty začínali, bylo tam všehovšudy šestapadesát koní.“.

„Krásu divokých koní“ v jejich domovských stepích a polopouštích uprostřed Asie mohou nyní návštěvníci Zoo Praha obdivovat i na stejnojmenné výstavě fotografií, která je umístěna v jurtě u horní stanice lanovky.

„Pozorování koní Převalského ve volné přírodě je pro mne vždy spojeno s radostí a s pocitem ohromného zadostiučinění,“ říká Miroslav Bobek. „Snad bude patrné i z fotografií, které během našeho Návratu divokých koní pořizovala řada autorů.“.

Zoo Praha se nejen významně podílela na záchraně koně Převalského a vede jeho světovou plemennou knihu, ale ve spolupráci s Armádou ČR také uskutečnila již devět leteckých transportů koní Převalského do západního Mongolska. Z Prahy tam bylo přepraveno již 33 klisen a jeden hřebec.

„Jubilejní desátý transport naplánovaný na letošní červen jsme z pochopitelných důvodů museli o rok odložit,“ konstatuje Miroslav Bobek. „Snad se podaří ho uskutečnit příští rok. Současně je ale třeba se dívat i dál dopředu.

Populace koní Převalského v Gobi B již bude dostatečně početná a my začínáme připravovat projekt, který by měl koně Převalského časem navrátit také do další části Mongolska – na východ.“.

Fotografie: Pavel Bobek, Khalil Baalbaki

Související články
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz