Domů     Příroda
Jedovatí ptáci
21.stoleti 18.7.2005

Kanadští vědci při svém nedávném výzkumu v oblasti Arktidy odhalili jedny z největších znečišťovatelů tamního životního prostředí.Kanadští vědci při svém nedávném výzkumu v oblasti Arktidy odhalili jedny z největších znečišťovatelů tamního životního prostředí.

Odborníci si dlouho lámali hlavu nad tím, jakými cestami se do nedotčené přírody dostávají toxické látky jako DDT nebo rtuť. Předpokládali, že sem „cestují“ vzduchem, po moři nebo v tělech migrujících živočichů. Studie expertů z Univesity of Ottawa teď potvrdila, že častým přenašečem škodlivých látek jsou právě mořští ptáci. Vědci si totiž posvítili na obří kolonii buřňáků ledních na ostrově Devon.
V těsné blízkosti ptačí kolonie vědci skutečně naměřili zvýšené hodnoty jedovatých látek, například obsah rtuti zde byl 25krát vyšší než v okolí, u DDT to bylo dokonce 60krát více. Chemikálie přitom obsahuje ptačí trus. Do těla mořských ptáků se pak dostávají společně s potravou, stejně jako se v rámci potravního řetězce mohou se stravou dostat až do těla lidí, kteří z této oblasti pocházejí. U kanadských Inuitů žijících za polárním kruhem odborníci naměřili 30krát větší hodnoty polychlorovaných bifenylů než u obyvatel Québecu.

Předchozí článek
Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz