Tenké střevo (intestinum tenue) představuje v lidském těle jedno z nejdůležitějších míst trávicího ústrojí, kde dochází k trávení a vstřebávání největšího množství živin z přijaté potravy.
Zároveň se jedná o orgán, který nejednoho z nás překvapí svou délkou 3 až 5 metrů. Tenké střevo je bohatě členěné nejrůznějšími výběžky, klky, díky nimž nabývá neuvěřitelné plochy kolem 100 m2. Skládá se ze tří částí, dvanáctník (duodenum), lačník (jejunum), kyčelník (ileum), v nichž trávicí šťávy štěpí jednotlivé části potravy na základní složky, na jednoduché cukry, aminokyseliny, jednoduché tuky či mastné kyseliny.
Na našem snímku přitom můžete pozorovat cévy právě v útrobách tenkého střeva. Jejich rozmanitě rozvětvená síť prostupuje jeho tkáň, kterou zásobuje krví. K výměně plynů a živin mezi krví a okolní tkání pak dochází prostřednictvím propustných stěn tzv. kapilár, nejmenších krevních cév.