Domů     Příroda
Oteplení ohrožuje stěhování
21.stoleti 14.5.2007

Podle ornitologů je globálním oteplováním ohrožena velká část migrujících ptáků.Podle ornitologů je globálním oteplováním ohrožena velká část migrujících ptáků.V důsledku změn klimatu musejí ptáci měnit své trasy a dobu stěhování, aby se přizpůsobili teplejším zimám, mizení míst, kde obvykle nacházeli dostatek potravy, nebo vysychajícím  bažinám. Pokud nedokáží své návyky změnit, hrozí jim vymření. Může se stát, že na obvyklé místo dorazí buď příliš brzo nebo příliš pozdě na to, aby na tu nalezli dostatek hmyzu, planktonu nebo ryb, a mohou hynout hladem. V některých oblastech může dokonce dojít k tomu, že ptáci přestanou migrovat a případě chladnější zimy pak mohou strádat. Údajně není na místě uvažovat o tom, jestli oteplení způsobí vymření některých stěhovavých druhů, ale spíše o tom, kolik jich bude. Odborníci počítají s tím, že globální oteplování výrazně zasáhne do života 84 % všech známých druhů stěhovavých ptáků. Podle předpovědí některých zoologů se vymírání vlivem oteplení bude v příštím století týkat 30 % současných druhů a stěhovaví ptáci patří mezi nejrizikovější skupiny. Změny klimatu totiž mohou postihnout jak jejich hnízdiště, tak zimoviště nebo odpočinkové místo na trase. K vymření druhu přitom může vést i zničení jediného z těchto míst.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz