https://www.youtube.com/watch?v=F_QAAxj_pbU&feature=related
Světovou velmocí v produkci javorového sirupu je jednoznačně s 80 % veškeré výroby východní část Kanady. Za ní se drží oblasti okolo Velkých jezer.
Javorový sirup však lze vyrobit i u nás. Mízu totiž produkují všechny druhy javorů. Nejvíce sladké mízy proudí v javoru cukrovém a javoru černém. Sirup se vyrábí brzy zjara a sbírá se ze stromů zhruba 40 let starých.
Každoročně se do stromu navrtají 1 – 2 otvory o hloubce asi 5 – 6 cm. Z nich se pomocí plastových trubic jímá šťáva. Otvory se pak během roku zahojí.
Z co nejčerstvější mízy se vařením nechá vypařit většina vody, a vznikne tak hustá tekutina. Javorová šťáva má jen 2,5 % cukru. Na 1 litr sirupu je nutné získat asi 40 litrů javorové mízy, tedy množství, které „dodá“ jeden strom přibližně za 4 – 6 týdnů.
Náročný a zdlouhavý proces se odráží i v ceně výsledného produktu. Litr kvalitního sirupu vyjde na 1000 korun.