https://www.youtube.com/watch?v=JMIheEi5Wj4&feature=related
Keramický nůž patří k současným moderním výrobkům. Jde o nástroj vyrobený z oxidu zirkoničitého (ZrO2), který po konečném zpracování dosahuje tvrdosti, jež se na Mohsově stupnici rovná stupni 8,2 a je tedy srovnatelný s korundem či topazem.
„klasické“ ocelové nože se pohybují v rozmezí 5 – 6 stupně. Čepele keramických nožů navíc za žádných okolností nepodléhají korozi a jejich ostří je i odolnější oproti mechanickému opotřebení. Bez broušení vydrží i několik let.
Další výhodou těchto nožů je jejich chemická netečnost – neabsorbují ani chuť, ani zápach krájeného materiálu. Vzhledem k nevodivosti oxidu zirkoničitého a skutečnosti, že nejsou magnetické, uplatňují se třeba i při práci pyrotechniků.
Nevýhodou je jejich křehkost, která způsobuje, že nejsou vhodné k řezání kostí či hluboko zmražených potravin. O páčení či otvírání konzerv ani nemluvě.