Domů     Příroda
Proč se opice „opičí“?
21.stoleti 18.8.2009

Vědci nedávno zjistili, že „opičení se“ po jiných má kořeny hluboko v naší evoluční minulosti. U samotných opic je důležitější, než si dříve mysleli. Čím více se po někom „opičí“, tím více se snaží vetřít do jeho přízně.Vědci nedávno zjistili, že „opičení se“ po jiných má kořeny hluboko v naší evoluční minulosti. U samotných opic je důležitější, než si dříve mysleli. Čím více se po někom „opičí“, tím více se snaží vetřít do jeho přízně.

Spojený tým amerických a italských zoologů se rozhodl provést zajímavý výzkum „opičení“. Nástroje jejich výzkumu byly skutečně neobvyklé. Kromě zkoumaných primátů, jihoamerických malp kapucínských (Cebus capucinus) použili také sami sebe. Situaci však zcela obrátili. Namísto toho, aby nechali opice, aby se napodobovaly je,  se po opicích „opičili“ sami!  Stejně jako ony si strkali do úst míček, brali jej do prstů nebo jej váleli po hladké podložce. Malpy začaly na jejich napodobování ochotně reagovat. Mnohem více se pak „přátelily“ s těmi výzkumníky, kteří je imitovali častěji a lépe. Přátelstvím však jejich náklonnost nekončila. S lepšími imitátory opice snadněji vytvářely koalice a spolupracovaly na drobných úkolech. Tímto způsobem je vědcům podařilo vyhmátnout, k čemuže takové opičení vlastně je. V tvrdém světě přežije jen ten, kdo má více přátel. Lichocení prostřednictvím napodobování je prostě  ten nejlepší způsob, jak si je získat.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz