Domů     Příroda
Koala: Medvídek, co vůbec není medvídek
Zdeněk Bartůněk 27.5.2026
Koalové bývají považováni za jedny z nejroztomilejších zástupců živočišné říše.

Co jsou vlastně koalové zač? Ačkoli správný název jejich druhu zní koala medvídkovitý, nemají se šelmami z čeledi medvědovitých pranic společného.

Neřadí se ani mezi šelmy medvídkovité, k nimž náleží mývalové či nosálové a ke kterým mají na první pohled relativně blízko. Ve skutečnosti se jedná o vačnatce, tedy příbuzné klokanů, vačic, vombatů nebo ďáblů medvědovitých, známých také jako tasmánští čerti.

Nejdřív do vaku, pak na záda

Mláďata se vyvíjejí ve vaku své matky. Dostávají se tam, respektive se sama „vydrápou“ z porodních cest, v podobě připomínající burský oříšek – holá, velká stěží dva centimetry a s hmotností kolem jednoho gramu.

Přisají se na bradavku a živí se mateřským mlékem. Samice takto „hostí“ obvykle jediného potomka.

Malí koalové zůstávají v pomyslném hnízdečku řadu měsíců. Jako bytelné dveře slouží silný sval, díky němuž nehrozí, že by z vaku vypadli. Když vyrostou a zesílí, přesunou se na jiné místo, k němuž se s nadsázkou řečeno přicucnou – na matčina záda.

Tady se zpravidla zdržují tak dlouho, dokud samice nepřivede na svět dalšího potomka.

V minulosti byli koalové loveni kvůli kožešině.

Vejdi a neuškoď!

Koalové se vyskytují na východě a jihovýchodě Austrálie, kde hodují na listech blahovičníku neboli eukalyptu. Ty netvoří obvyklou součást jídelníčku býložravců. Důvod je prostý – jsou totiž jedovaté. Podobná „drobnost“ ovšem nemůže koaly odradit.

Dokázali se totiž adaptovat takovým způsobem, že jim toxiny neuškodí. Jejich slepé střevo, dlouhé až neuvěřitelné dva metry, obsahuje miliony bakterií, jejichž úkolem je rozkládat vlákninu a jedovaté oleje a díky nim dochází také ke vstřebávání dusíku.

Během svého života koalové hlavně jedí a spí. Sníst toho musí hodně, jelikož z listí, které zkonzumují, využijí pro svou výživu jen nějakých 25 procent. Proto ho denně spořádají až půl kila. S ohledem na to bývají cítit jako pastilky proti kašli.

Odpočinkem pak dobíjejí energii, které v blahovičníku příliš není. Klidně si schrupnou i o přestávce mezi krmením. Celkově spí kolem 18 hodin denně. Žádní aktivní čiperové to tedy nejsou. Stromy pro ně kromě pomyslné hodovní tabule představují i bezpečné útočiště – hlavně před psy.

Více o koalech se dočtete v čísle 7/2026 v textu: Chlamydie decimují populace koalů! Vědci hledají způsob, jak je zachránit

Foto: Pixabay
Zdroje informací: Království divoké přírody/kolektiv autorů, National Geographic
Související články
V chladných oblastech Sibiře a severní Kanady se vyskytuje sysel Parryův. Ve zkamenělých výkalech předchůdců těchto syslů, kteří obývali kanadský permafrost, objevili výzkumníci DNA dávných zvířat, včetně dnes již vyhynulých mamutů… „Prohledávání syslích výkalů (neboli koprolitu) se může zdát  ‚méně atraktivní‘ než vykopání mamutího klu,“ domnívá se Tyler Murchie, výzkumník v oboru paleogenomiky na kanadské […]
Když se řekne masožravá rostlina, vybaví si většina lidí právě mucholapku, která jako jediná suchozemská rostlina loví drobné živočichy prudkým pohybem pasti. Jak to ale dělá? Mucholapkou podivnou (Dionaea muscipula) byl fascinován už zakladatel evoluční biologie Charles Darwin (1809–1882). Sklapnutí její pasti bylo totiž tak rychlé, že si myslel, že snad rostlina disponuje svaly. Třetí […]
Výlet do australské přírody může na věci neznalého turistu působit jako idyla: Žádné velké šelmy, možná jen pozor na hady. Jenže také na jedovaté pavouky a štíry a co už tuší málokdo, i na nenápadný keř se srdčitými listy. Stačí letmý dotyk a ozve se pronikavá bolest, která přetrvává i týdny. Nenápadný tento keř není […]
Příroda 10.6.2026
Šelmy medvědovité jsou poměrně známou čeledí. Zdaleka ne tolik známé jsou šelmy medvídkovité. Leckdo vůbec netuší, že k nim patří populární američtí mývalové či nosálové. A ještě nedávno byla mezi nimi jako doma také panda červená. Jedná se o zvíře velikostně srovnatelné právě s mývaly a nosály. Na rozdíl od pand velkých si ty červené […]
Příroda 8.6.2026
Obvykle nepřekypuje aktivitou. Teď je ale samice pandy červené netypicky činorodá a přenáší mládě z jednoho hnízda do jiného. Opatrnosti není nazbyt, vždyť se kolem toulá hladový irbis neboli levhart sněžný. Tyto šelmy přitom představují nebezpečí i pro mláďata pand velkých. Oba tito živočichové patří u lidí mezi velmi oblíbené. Něco mají společného – je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz