Domů     Objevy
Čeští vědci vyvinuli metodu, která dokáže z máku vyčíst víc než kdy dřív. A za pár minut!
Jan Zelenka 20.11.2025

Český výzkum opět ukázal, že ve světě potravinářské a zemědělské vědy má co nabídnout. Tým odborníků z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) vyvinul revoluční metodu, která dokáže během několika minut přesně zjistit, jaké alkaloidy mák obsahuje – a to z pouhých 5 miligramů rostlinného materiálu..

Na pozoruhodném výsledku se podíleli tým výzkumníků z pracoviště CARC v Olomouci (Genetické zdroje zelenin a speciálních plodin) a Institutu CATRIN z Univerzity Palackého v Olomouci. Jejich spolupráce je dlouhodobá a velmi úspěšná s množstvím vědeckých výsledků s širokým uplatněním v praxi.

Jde o unikátní vědecký úspěch nejen v českém měřítku. Výsledky výzkumu byly publikovány v jednom z nejuznávanějších vědeckých časopisů v oboru – Food Chemistry, který patří do první desítky nejcitovanějších titulů v oblasti potravinářské chemie.

Publikace v tomto periodiku potvrzuje mezinárodní význam a vědeckou kvalitu českého výzkumu.

Mák pod drobnohledem – rychleji, přesněji a šetrněji

Mák setý (Papaver somniferum) je pro Českou republiku symbolickou i ekonomicky významnou plodinou. Jsme největším světovým exportérem potravinářského máku, přičemž český mák se vyváží do desítek zemí díky své kvalitě, chuti a přísné kontrole obsahu alkaloidů.

Alkaloidy, jako morfin nebo kodein, jsou přírodní látky, které rostlina využívá k ochraně, avšak v potravinách je nutné jejich množství přísně sledovat. Dosud to bylo zdlouhavé a nákladné – českým vědcům se ale podařilo tento proces zásadně zjednodušit.

„Naše metoda zvládne současně rozpoznat šest hlavních alkaloidů během několika minut. Stačí vzorek o velikosti špendlíkové hlavičky – zhruba 5 miligramů suchého materiálu,“ vysvětluje Dr. Sc. Sanja Ćavar Zeljković, dipl. ing. chem., vedoucí výzkumu z CARC.

„Umíme tak sledovat nejen to, kolik látek rostlina obsahuje, ale i v jaké části máku vznikají a kde se hromadí. To pomůže šlechtitelům, kontrolním laboratořím i potravinářům,“ dodává.

Jde o unikátní vědecký úspěch nejen v českém měřítku. Na snímku odrůda Buddha z Maďarska

Co všechno nová metoda odhalila

Pomocí nové metody vědci potvrdili, že:

obsah alkaloidů se mezi odrůdami výrazně liší – některé typy je mají přirozeně minimální, jiné více,

listy máku jsou místem, kde alkaloidy vznikají, zatímco tobolky (makovice) jsou místem jejich ukládání,

už ve 13. týdnu růstu rostliny lze odhadnout, jaký bude konečný obsah látek v tobolkách – bez nutnosti rostlinu poškodit.

Už ve 13. týdnu růstu rostliny lze odhadnout, jaký bude konečný obsah látek v tobolkách – bez nutnosti rostlinu poškodit. Modran (Česko)

To znamená, že šlechtitelé mohou včas rozpoznat vlastnosti nových odrůd a kontrolní laboratoře mohou ověřit kvalitu máku mnohem efektivněji než dosud. Predikční analýza vycházela i ze zkoumání dalších metabolitů (vybraných aminokyselin a polyamidů), jejichž metodu stanovení publikoval téměř stejný tým výzkumníků, opět ve spolupráci s CATRIN, v loňském roce.

Od vědy k talíři i do lékárny

Nová metoda má potenciál změnit celý systém kontroly kvality potravinářského máku – klíčové komodity, kterou Česká republika vyváží například do Německa, Rakouska, Polska nebo Kanady. „Chceme, aby český mák zůstal symbolem kvality a bezpečnosti.

Naše metoda umožňuje rychlou, přesnou a šetrnou kontrolu, která pomáhá výrobcům i vědcům zajistit, že surovina splňuje všechny požadavky,“ říká Sanja Ćavar Zeljković. Kromě potravinářství najde metoda využití i ve farmaceutickém výzkumu – při šlechtění nových odrůd s modifikovaným profilem alkaloidů. Tyto odrůdy mohou být vhodné například pro specializované farmaceutické účely.

Obsah alkaloidů se mezi odrůdami výrazně liší – některé typy je mají přirozeně minimální, jiné více. 

Mák – česká tradice se světovým významem

Mák patří v české krajině i kuchyni mezi nejtradičnější plodiny – jeho pěstování má na našem území více než tisíciletou historii. Česká republika dnes patří mezi největší producenty potravinářského máku na světě, přičemž kvalita české suroviny je dlouhodobě považována za evropský standard.

V roce 2021 byl díky svým specifickým vlastnostem pod názvem Český modrý mák zapsán mezi evropské produkty s Chráněným označením původu (CHZO). Podle dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) se u nás každoročně pěstuje mák na více než 30 000 hektarech půdy.

Český mák tak není jen kulturním symbolem, ale i významnou exportní komoditou, která má pevné místo v mezinárodním obchodě s potravinami.

Foto: CARC
Zdroje informací: CARC
Související články
Medicína Objevy 17.11.2025
Takhle to naplánované neměla. Místo aby se dočkala úspěchu, musela mladá výzkumnice snášet projevy nespokojenosti od svých kolegů. Její experiment je rušil. Tak se rozhodla změnit parametry, aby od nich měla pokoj. A pak najednou přišel i ten úspěch Ultrazvuk má většina lidí podvědomě spojený s těhotenstvím, respektive s vyšetřením gravidních žen. Je při něm […]
Objevy Technika 6.11.2025
Novou metodu umožňující spouštět chemické reakce v živých organismech podle lokální hodnoty pH vyvinul tým vědců z ETH Curych vedený Helmou Wennemers a Athanasiosem Markosem, který působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Tento postup otevírá cestu k přesnější diagnostice a cílené léčbě nádorů či zánětlivých onemocnění. Výsledky výzkumu zaměřeného na vývoj nové bioorthogonální […]
Medicína Objevy 30.10.2025
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo dokonce samotná souhra mozku a střeva. Lepek (gluten) je bílkovina přirozeně obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pro většinu lidí nepředstavuje problém, ale u části […]
Medicína Objevy 23.10.2025
Už desítky let je jasné, že kouření stojí za drtivou většinou případů rakoviny plic. Nyní se ale objevují důkazy, že svou roli ve vzniku plicních nádorů může hrát nejen to, co člověk vdechuje – ale i to, co máme na talíři. Přestože jídlo nepřichází do přímého kontaktu s plícemi, vědci v nové studii poukazují na […]
Objevy 8.10.2025
Tři vědci – Susumu Kitagawa, Richard Robson a Omar M. Yaghi – si letos rozdělili Nobelovu cenu za chemii. Porota ocenila jejich průkopnický výzkum metalo-organických sítí (MOF) – materiálů, které dokážou chytat plyny, čistit vodu nebo uchovávat energii. Zní to jako magie, ale jde o velmi skutečný příslib pro ekologii i průmysl budoucnosti. Materiál s […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz