Domů     Medicína
MIND: Způsob stravování, který omladí mozek až o 7 let. Co povoluje mít na talíři?

Míra demence ve stárnoucí populaci celosvětově roste, a tak není divu, že se lidé snaží najít všemožné způsoby, jak zajistit, aby u nich ke ztrátě duševních schopností, které demenci provází, nedošlo.

Věda ukazuje, že zdravé stravovací návyky by mohly kognitivní funkce mozku i paměť ochránit. Co jíst?.

Studie v lednovém čísle odborného časopisu Nature Medicine naznačuje, že do roku 2060 se počet dospělých ve Spojených státech, u kterých se rozvine demence, pravděpodobně zdvojnásobí na milion lidí. U nás počet postižených přesahuje 150 tisíc a roste.

Nejnovější vědecké výzkumy však naznačují, že strava by mohla pomoci mozku stárnout pomaleji a snižovat počet zánětů, které jsou s přibývajícím věkem častější a přitom zhoršují kognitivní výkonnost jedince.

Dieta MIND, pojmenovaná opravdu příhodně, protože mind znamená v angličtině mysl, byla vyvinuta už v roce 2015 vědci, kteří se zabývají mozkovými funkcemi a kognitivním poklesem. Kombinuje v sobě středomořskou stravu – ta zahrnuje celozrnné výrobky, zeleninu, ovoce, luštěniny a olivový olej – a dietu DASH, navrženou k prevenci a léčbě vysokého krevního tlaku, bohatou na ovoce a zeleninu.

Dieta MIND tedy doporučuje konzumaci potravin s vysokým obsahem živin, jako je listová zelenina a bobule, a vyhýbání se potravinám s vysokým obsahem nasycených tuků.

Klíčem jsou tmavě zelená listová zelenina a bobuloviny

Nic nového pod sluncem, chtělo by se říci, neboť dieta zahrnuje konzumaci tmavě zelené listové zeleniny, jako je špenát, kapusta, mangold či rukola, další zeleniny, jako je třeba chřest, brokolice, růžičková kapusta, mrkev a paprika, dále nejrůznější druhy bobulovin, extra panenský olivový olej a ořechy, jako jsou mandle, vlašské ořechy a pistácie.

Dále také celozrnné obiloviny zahrnující hnědou a divokou rýží, quinou, ječmen, farro, oves a celozrnné pečivo, stejně jako fazole a jiné luštěniny, ryby a drůbež. V omezené míře povoluje i víno. Dobrou zprávou však je, že doopravdy funguje.

Studie ukazují, že dodržování diety MIND je spojeno s lepší funkcí mozku a dokonce i zpomalením kognitivního poklesu souvisejícího s věkem. U těch, kteří tuto dietu dodržovali nejstriktněji, se stárnutí mozku zpomalilo až o 7,5 roku na rozdíl od těch, kteří ji dodržovali méně pečlivě.

Z jiného výzkumu pak vyplývá i příznivý vliv diety na Alzheimerovu chorobu a demenci. Ve studii, který sledovala dospělé středního a staršího věku po dobu průměrně 4,5 roku, měli ti, kteří MIND striktně dodržovali, nižší míru Alzheimerovy choroby.

A dokonce i ti, kteří ji dodržovali jen umírněně, měli nižší riziko rozvoje Alzheimera než ti, kteří dodržovali jen středomořskou dietu či dietu DASH.

Nižší míra demence a Alzheimera i zlepšení projevů ADHD

Závěry výzkumu, prezentované na výročním zasedání Americké společnosti pro výživu, ukazují, že ti, kteří zlepšili dodržování diety MIND v průběhu deseti let, měli o 25 procent nižší riziko demence. Ženy středního věku s obezitou, které po dobu tří měsíců důsledně dodržovaly dietu MIND, vykazovaly větší zlepšení pracovní paměti, paměti verbálního rozpoznávání a pozornosti ve srovnání s ženami, které dodržovaly dietu s omezeným příjmem kalorií.

A studie publikovaná v dubnovém čísle časopisu Child Neuropsychology z roku 2025 dokonce zjistila, že u dětí ve věku od sedmi do třinácti let, jejichž příjem potravy se nejvíce podobal dietě MIND, se výrazně zlepšily projevy ADHD ve srovnání s dětmi, které se stravovaly jinak.

„Mnoho potravin, na které je v dietě MIND kladen důraz – například zelená listová zelenina a bobuloviny – má vysoký obsah rostlinných sloučenin zvaných flavonoidy, které mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky,“ poznamenává Natalia Palaciosová, epidemioložka a docentka veřejného zdraví na University of Massachusetts Lowell.

„Oxidační stres a zánět jsou pro mozek velmi špatné – a antioxidanty, zejména flavonoidy, pomáhají zánět snižovat.“ Ryby jsou pak ceněné pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které podle Palaciosové „pomáhají chránit neurony před poškozením.“.

Strava, která mírní záněty v těle

„Čím jsme starší, tím více zánětů se v mozku a těle objevuje,“ vysvětluje Rudy Tanzi, neurovědec a ředitel McCanceova centra pro zdraví mozku v Massachusetts General Hospital. „Právě neurozáněty vedou k dysfunkci mozku, poškození nervových buněk a buněčné smrti,“ dodává.

Zánět spouští buněčnou smrt, která vede k dalšímu zánětu, a vytváří tak začarovaný kruh. Dieta MIND však proti zánětu bojuje a mírní i poškození způsobená zánětem. Obsah vlákniny a rostlinných živin v ní pak má příznivé účinky na střevní mikrobiom, což má opět pozitivní vliv na zdraví mozku, díky ose střevo-mozek.

Studie z roku 2023 publikovaná v časopise Alzheimer’s & Dementia zjistila, že lidé, kteří nejpřísněji dodržovali dietu MIND, měli větší objem hipokampu, thalamu a dalších kritických oblastí mozku – které sehrávají klíčovou roli v dobrém fungování paměti, schopnosti učení, motorické kontrole, pozornosti a regulaci emocí – a nižší hyperintenzitu bílé hmoty (která naznačuje poškození tkáně), což lze vidět na magnetické rezonanci.

„Pro zdraví mozku je zkrátka nejdůležitější celková kvalita a konzistence stravy, den za dnem, rok za rokem,“ doplňuje Palaciosová.

Zdroj: National Geographic

Foto: Pixabay
Zdroje informací: National Geographic
Související články
Během pandemie španělské chřipky mezi roky 1918 a 1920 zemřelo na následky nemoci 20 až 100 milionů lidí. Vědci se dlouho domnívali, že schopnost plně proniknout do lidského těla si virus vyvinul až v průběhu pandemie, bližší zkoumání vzorku viru z roku 1918 však ukázalo, že klíčové mutace nesl už mnohem dříve… Nové virové epidemie […]
Starověké viry zabudované v naší DNA, tak zvané skákající geny, byly dlouho považovány za neužitečný odpad, který neslouží žádnému účelu. Nyní se ale ukazuje, že ačkoliv jsou irelevantní pro tvorbu proteinů, což je hlavní úkol DNA, jejich role je klíčová při řízení genů. Téměř polovina lidského genomu se skládá ze segmentů zvaných transpoziční elementy (TE), […]
Medicína Příroda 2.8.2025
Ve světě genetiky padla další hranice. Vědcům z britského Medical Research Council se podařilo vytvořit bakterii, která k tvorbě bílkovin využívá jiný kód než zbytek života na Zemi. Studie tak mimo jiné ukazuje, že život si dokáže poradit i s výrazně zúženou verzí genetického kódu. Všechny živé organismy, od javorů přes kladivouny až po paní […]
Viry a bakterie mezi sebou bojují o přežití už miliardy let. Až nyní se ale o tento souboj začínáme zajímat i my, protože by nám mohl přinést nové strategie pro boj s infekcemi, se kterými si antibiotika nedokáží poradit. Pomohou nám viry? Vzhledem k tomu, že se bakterie neustále vyvíjí a jejich hlavním cílem je […]
Medicína 31.7.2025
Nocebo je zlé dvojče známějšího placebo efektu. Nepomáhá, ale škodí. Oba jsou reálné, nejde o pouhé představy, ale měřitelné změny v mozku. Jenže jejich dopad není srovnatelně silný.   Na Duisbursko-Essenské univerzitě připravili zajímavý experiment. Získali pro něj více než stovku dobrovolníků, kteří se domnívali, že půjde o měření jejich odolnosti vůči působení horka na kůži. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz