Domů     Medicína
Shilajit: Pradávný elixír v moderní medicíně

komerční sdělení

1. Úvod

V himalájských výšinách, kde se ledovce setkávají s oblaky, se po staletí ukrývá tajemná substance známá jako shilajit. Tato tmavá, pryskyřičná hmota, často nazývaná „horská krev“ nebo také „pot hor“, je po generace ceněna v ájurvédské medicíně pro své údajné léčivé vlastnosti.

Shilajit není jen další módní doplněk stravy, je to komplexní směs organických látek a minerálů, která vzniká po staletí v nitru velehor.

Shilajit se již od pradávna používal k léčbě širokého spektra onemocnění od artritidy až po impotenci. V ájurvédské medicíně je považován za tzv. „rasajanu“ – tedy látku, která obnovuje tělesnou rovnováhu a rovněž podporuje dlouhověkost.

Starobylé sanskrtské texty jako je například Charaka Samhita popisují shilajit jako všelék schopný léčit skoro všechny zdravotní neduhy.

V posledních desetiletích se tato již pradávno objevená substance dostala do hledáčku i moderní vědy. Odborníci začali s využitím nejpokrokovejších vědeckých metod zkoumat složení shilajitu a jeho potenciální zdravotní přínosy.

Ukázalo se, že shilajit je bohatý na fulvové kyseliny, dibenzo-α-pyrony a více než 40 dalších různých typů minerálů, což z něj činí velice unikátní přírodní komplex.

2. Co je tedy přesně shilajit?

Shilajit – někdy označovaný také jako „krev hor“, je unikátní přírodní substance, která se formuje po staletí v nitru horských masivů. Tato tmavý, pryskyřičná substance se vyskytuje především v oblasti Himálaje, ale lze jej nalézt i v dalších pohořích světa jako jsou Altaj nebo Kavkaz.

Vznik shilajitu je výsledkem dlouhodobého procesu, při němž se organické látky rostlinného a živočišného původu mísí s minerály v horninách za specifických podmínek tlaku, teploty a mikrobiální aktivity.

Proces získávání shilajitu je sám o sobě fascinujícím dobrodružstvím. Během letních měsíců, kdy teploty v horách stoupají, začíná shilajit prosakovat ze skalních puklin a trhlin. Zkušení sběrači – povětšinou místní obyvatelé – se vydávají na nebezpečné výpravy vysoko do hor, aby tuto vzácnou substanci získali.

Šplhají po strmých skalních stěnách, často v závratných výškách a to i bez jištění, aby sesbírali surový shilajit. Tato riziková práce vyžaduje nejen fyzickou zdatnost, ale i hlubokou znalost horského terénu a tradičních metod sběru.

3. Chemické složení shilajitu

Z chemického hlediska je shilajit komplexní směsí organických a anorganických látek. Hlavní složkou jsou fulvové kyseliny, které tvoří více než 50% jeho obsahu. Tyto kyseliny jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi a schopností podporovat vstřebávání dalších živin.

Dalším důležitým komponentem jsou dibenzo-α-pyrony (DBP) a jejich chromoproteiny, které se podílejí na mnoha biologických funkcích shilajitu.

Kromě těchto hlavních složek obsahuje shilajit více než 40 dalších různých minerálů ve stopových množstvích. Najdeme mezi nimi železo, zinek, měď, stříbro, mangan a další prvky důležité pro lidské zdraví.

Tato bohatá minerální kompozice je jedním z důvodů, proč je shilajit tak ceněn v tradiční medicíně.

Zajímavostí je, že přesné složení shilajitu se může lišit v závislosti na jeho původu. Například shilajit z Himálaje může mít mírně odlišné složení než ten z Altaje. Tyto rozdíly jsou dány geologickými podmínkami a specifickou flórou a faunou v místě jeho vzniku.

Proces zpracování surového shilajitu je klíčový pro zachování jeho účinných látek. Tradiční metody zahrnují rozpouštění surového materiálu ve vodě, filtraci nečistot a následné odpařování vody, dokud nezůstane koncentrovaná, tmavě hnědá až černá substance.

Moderní zpracovatelské metody využívají pokročilé technologie k purifikaci a standardizaci shilajitu, zachovávají však přitom jeho klíčové bioaktivní složky.

4. Tradiční použití shilajitu

Tradiční ájurvédská medicína dlouho využívala shilajit pro širokou škálu zdravotních problémů. Byl považován za všelék, schopný léčit vše od diabetu až po neplodnost. V ájurvédě je shilajit klasifikován jako „rasayana“ – látka, která podporuje omlazení a dlouhověkost.

Tradiční léčitelé ho předepisovali pro posílení imunitního systému, zlepšení trávení, podporu kardiovaskulárního zdraví a dokonce i pro zlepšení kognitivních funkcí.

5. Moderní vědecký výzkum

5.1 Vliv na hladiny testosteronu

Jednou z nejvíce studovaných oblastí je vliv shilajitu na hladiny mužských pohlavních hormonů. Klinická studie provedená dr. Panditem a jeho týmem v roce 2015 přinesla pozoruhodné výsledky. Tato randomizovaná, dvojitě zaslepená studie zkoumala účinky purifikovaného shilajitu na hladiny testosteronu u zdravých dobrovolníků ve věku 45-55 let.

Účastníci užívali 250 mg shilajitu dvakrát denně po dobu 90 dnů. Výsledky byly překvapivé: u skupiny užívající shilajit došlo k významnému nárůstu celkového testosteronu o 20,45 % po 90 dnech, zatímco u placebo skupiny byl pozorován klesající trend.

Ještě pozoruhodnější byl nárůst volného testosteronu o 19,14 % ve skupině užívající shilajit.

Tyto výsledky naznačují, že shilajit může hrát významnou roli v podpoře přirozené produkce testosteronu u mužů středního věku. To má široké implikace nejen pro sexuální zdraví, ale také pro celkovou vitalitu, svalovou hmotu a kostní denzitu, které jsou všechny ovlivněny hladinami testosteronu.

5.2 Shilajit a fyzická výkonnost

Studie provedená dr. Kellerem a kolektivem v roce 2019 zkoumala účinky 8 týdenní suplementace shilajitem na svalovou sílu a markery degradace kolagenu. Tato studie zahrnovala 63 rekreačně aktivních mužů a používala dvě různě vysoké dávky shilajitu – 250 mg a 500 mg denně.

Výsledky této studie byly obzvláště zajímavé pro vysokou dávku 500 mg denně. U této skupiny byl pozorován významně menší pokles maximální volní izometrické kontrakce (MVIC) po únavném cvičebním protokolu – pouze 8,9 % ve srovnání s 17,0 % u nízké dávky a 16,0 % u placeba.

To naznačuje, že shilajit může pomoci udržet svalovou sílu během intenzivního cvičení, což je zvláště důležité pro vytrvalostní sportovce.

Navíc skupina s vysokou dávkou vykazovala nižší hladiny hydroxyprolinu v séru, což je biomarker degradace kolagenu. Tento nález naznačuje, že shilajit může pomáhat chránit pojivové tkáně před poškozením způsobeným intenzivním cvičením.

To by mohlo mít významné implikace pro prevenci zranění a zlepšení regenerace u sportovců.

5.3 Další potenciální zdravotní přínosy

Shilajit vykazuje silný antioxidační potenciál díky vysokému obsahu fulvových kyselin. Tento účinek může mít dalekosáhlé důsledky pro prevenci různých chronických onemocnění, včetně kardiovaskulárních chorob a některých typů rakoviny.

V oblasti kognitivních funkcí shilajit projevuje neuroprotektivní vlastnosti. Bioaktivní látky v shilajitu mohou pomáhat chránit mozkové buňky před poškozením a podporovat jejich funkci. Někteří vědci spekulují o potenciálním využití shilajitu v prevenci nebo léčbě neurodegenerativních onemocnění jako je např. Alzheimerova choroba.

Shilajit také vykazuje imunomodulační aktivitu, která může posilovat přirozenou obranyschopnost organismu. V oblasti metabolického zdraví některé studie naznačují, že může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat citlivost na inzulin.

V dermatologii se pro změnu zkoumá potenciální využití shilajitu pro zlepšení zdraví kůže a léčbu různých kožních problémů. Jeho antioxidační a protizánětlivé vlastnosti by mohly být prospěšné pro hojení ran a obnovu kožních buněk.

6. Současnost a budoucnost shilajitu 

Současný výzkum potvrzuje mnohé účinky z tradičních použití shilajitu a zároveň odkrývá některé nové překvapivé účinky. Studie prokázaly jeho potenciál v podpoře hormonální rovnováhy, zejména ve zvyšování hladin testosteronu u mužů.

V oblasti sportovní medicíny shilajit zase vykazuje slibné výsledky v podpoře svalové výkonnosti a regenerace.

Navzdory těmto slibným zjištěním je však důležité přistupovat k shilajitu s patřičnou obezřetností. Většina současných poznatků pochází z laboratorních studií nebo klinických zkoušek na relativně malém vzorku účastníků.

Pro úplné pochopení účinků shilajitu na lidské zdraví a stanovení optimálních dávkovacích režimů jsou nezbytné rozsáhlejší a dlouhodobější klinické studie.

Budoucí výzkum shilajitu se pravděpodobně zaměří na objasnění přesných mechanismů účinku na molekulární úrovni, standardizaci produktů obsahujících shilajit, zkoumání potenciálních interakcí s léky a dlouhodobé účinky jeho užívání.

S pokračujícím výzkumem se očekává, že naše pochopení této pradávné substance se bude dále prohlubovat, potenciálně pak povede k novým terapeutickým aplikacím.

Tento kdysi exkluzivní produkt se díky moderním metodám zpracování stává stále dostupnějším i pro širší veřejnost. Chcete-li poznat jeho účinky na vlastní kůži, navštivte KratomWorld.cz.

Nejedná se pouze o online obchod, ale možnost zakoupit si jeho produkty osobně nabízí i ve svých více než 12 kamenných pobočkách po celé České republice, shilajit pak nabízí ve všech čtyřech tradičních formách.

Související články
Proces vzniku nového tvora je fascinující a stále obestřený řadou neobjasněných tajemství. Průlomu nyní dosáhli vědci z německého Institutu Maxe Plancka, kterým se pomocí vylepšené technologie podařilo zachytit okamžik, kdy se vajíčko uvolní z vaječníku myši a začíná jeho cesta, která po oplodnění vede až k vzniku nového života. Ovulační cyklus u žen byl objeven […]
Nový výzkum, který se zaměřil na studium dvojčat, odhalil genetické rysy, které mohou signalizovat nástup roztroušené sklerózy dlouho předtím, než se u člověka projeví příznaky této nemoci. Změny v genové aktivitě imunitních buněk mohou pomoci označit lidi, kteří mají roztroušenou sklerózu, aniž by o tom věděli. Roztroušená skleróza (sclerosis multiplex) je chronické autoimunitní onemocnění, při […]
Nedávný objev britských vědců přinesl zcela nový pohled na bakterii Fusobacterium, která se běžně vyskytuje v ústech. Tato bakterie, dříve spojovaná spíše s negativními účinky, například s progresí rakoviny střev, nyní ukazuje svou potenciální schopnost „rozpouštět“ určité typy rakovinných buněk. Na obzoru se tak rýsuje převratná léčba nádorových onemocnění, byť je potřeba ještě další výzkum. […]
Rozvíjející se věda, zvaná epigenetika, naznačuje, že účinky traumatu, ať už se jedná o válku, genocidu, zneužívání či hladomor, mohou být zřejmě předávány z jedné generace na druhou, protože změní způsob zapínání a vypínání genů u potomků. Je to pro lidstvo přínosem, nebo zátěží, se kterou je třeba se vyrovnat? Epigenetika se zabývá tím, jak […]
Druhý říjnový týden udržuje v napětí a očekávání nejlepší světové vědce, právě v těchto dnech jsou totiž rozdávány Nobelovy ceny, jakožto ocenění za práci a objevy hned v několika oborech. Laureáty Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii se letos stali američtí biologové Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA a její role v regulaci […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz