Domů     Technika
„Rover“ na čtyřech: Robotický hlídací pes využívá umělou inteligenci
Jan Zelenka 7.10.2024
Pictures shows Rover the Boston Dynamics robot dog in JaguarLandrover Coventry facility.

Automobilka JLR na výrobu a testování elektromobilů v Coventry rozšířil svůj seznam nových zaměstnanců o nevšedního kolegu v podobě čtyřnohého robotického psa jménem Rover.

Vzhledem k tomu, že testovací centrum je složité a energeticky náročné prostředí s tisíci zařízeními, které vyžaduje neustálý dohled, má Roverova role hlídacího psa pro JLR a její lidské kolegy zásadní význam – šetří jim drahocenný čas včasným odhalením potenciálních provozních problémů a opotřebení zařízení.

Tím zajišťuje, že testování a vývoj před uvedením modelu Range Rover Electric na trh budou probíhat podle plánu.

Ve službě 24/7

Stejně jako běžný hlídací pes má Rover v továrně vlastní boudu, kde pravidelně pobývá a kde si mezi směnami dobíjí svou 50V baterii. Na rozdíl od běžného psa však robot společnosti Boston Dynamics může pracovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, a nerozptylují ho hlasité zvuky, neobvyklé vizuální vjemy ani pachy.

Rover je plně automatizovaný a pohybuje se po řadě předem nastavených tras, provádí až 24 hlídek ve dne i v noci a využívá při tom umělou inteligenci k fyzickému otevírání dveří, výstupu do schodů a pečlivé navigaci v oblastech s vysokým provozem.

Rover nepřetržitě provádí měření a kontrolu ventilů a strojů, čímž při těchto úkonech eliminuje riziko lidské chyby. Zároveň dovoluje technikům lépe využít čas analýzou Roverem získaných dat, aby mohli provádět hlubší předpovědi obchodu a údržby nebo provádět opravy.

Gonzalo Ejarque-Rinaldini, odborník na automatizaci a robotiku ve společnosti JLR.

Extra smysly

Čtyřnohý pomocník plní své povinnosti s přehledem, a to díky přirozené obratnosti, kterou mu propůjčují čtyři nohy a robotická ruka. Ty jsou zase maximálně využívány jeho pokročilými palubními senzory – „slyší“ případné úniky plynu, které by jinak lidské uši nezaznamenaly, a pomocí tepelných senzorů rychle vyhodnocuje teplotu baterií, čímž zajišťuje, že technici mohou bezpečně pokračovat v práci.

Klíč ke strategii Reimagine společnosti JLR je neustálá spolupráce se špičkovými odborníky v oboru a vývoj pokročilých robotických řešení, která pracují v harmonii s našimi zaměstnanci ve prospěch našich klientů.

Spolupráce, jako je tato s Boston Dynamics, umožňuje našim inženýrům pracovat bezpečněji a chytřeji. Nejenže jsou nezbytné pro realizaci naší ambice do roku 2030 elektrifikovat naše značky Range Rover, Defender, Discovery a Jaguar, ale hrají také důležitou roli při zajišťování toho, aby vozy, které sjedou z linky, měly v sobě jen ty nejlepší baterie,“ řekl Gonzalo Ejarque-Rinaldini, odborník na automatizaci a robotiku ve společnosti JLR.

Robot Rover

Vzhledem k tomu, že Rover společnosti Boston Dynamics již plní důležité úkoly v rámci závodu společnosti JLR na výrobu a testování elektromobilů v Lyons Parku, JLR nyní zjišťuje možné scénáře budoucího využití flotily robotických čtyřnožců v rámci celého svého globálního působení v průmyslu.

A to včetně závodu v Solihullu, kde jsou v plném proudu přípravy na uvedení modelu Ranger Rover Electric na trh a kde i Jaguar zahájí novou éru čistě elektrické moderní luxusní značky – první z nich bude čtyřdveřové GT, nejvýkonnější a nejudržitelnější Jaguar všech dob s dojezdem zhruba 700 km, s cenou začínající na 100 000 liber.

Budoucnost ve voltech

Investice společnosti JLR do robotiky je součást širších investic tohoto výrobce luxusních vozů v hodnotě 18 miliard liber do strategie Reimagine, přičemž v Lyons Parku se osvědčilo i využití robotů pro plazmové čištění.

Tito roboti hrají klíčovou roli při odstraňování mikroskopických, lidskému oku neviditelných částic prachu z článků baterie před jejich lepením.

Foto: JLR
Související články
Plánovaná dostavba jaderných bloků v Dukovanech se blíží a s tím se zvyšuje i zájem studentů o jaderné obory – skoro 40% nárůst zapsaných eviduje i Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI), která je v Česku i ve střední Evropě již od svého založení vůdčí institucí v oblasti vzdělávání jaderných inženýrů. Studenti FJFI se teď mohou těšit […]
Už je tu. Nová záležitost nastavující v segmentu C-SUV tak trochu jiná měřítka. Nový postrach konkurence, který ve 100% elektrické verzi jako jediný na trhu nabízí prostor v kabině až pro sedm cestujících, a k tomu elektrický dojezd až 660 km. Nový Peugeot 5008. Vznikl a vyrábí se výhradně ve Francii. Elektromotor uvádí na trh společný podnik […]
Je to obří bazén na střeše Jeseníků. Stavěl se dlouhých 20 let. Vylámalo se kvůli němu 290 tisíc kubíků horniny, přemístilo přes 3 miliony m3 zeminy a spotřebovalo 175 tisíc kubíků betonu. Elektrárna v horách sice zní děsně, ale i díky tomu z vody Divoké Desné vznikl unikát, kam jezdí davy turistů.   A který se před 20 […]
V posledních dvou týdnech proběhla slyšení Pobřežní stráže týkající se tragédie ponorky Titan, soukromého plavidla, které před 15 měsíci implodovalo na dně severního Atlantiku, V hlubinách tehdy nalezlo smrt pět lidí. Navzdory původním veřejným zprávám z loňského roku pasažéři pravděpodobně neměli tušení, že se plavidlo chystá implodovat. Pobřežní stráž kromě jiného zveřejnila videa vraku ponorky […]
Evropská unie učinila další krok směrem k posílení evropské kvantové výpočetní infrastruktury podpisem smlouvy na pořízení kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice, konkrétně v IT4Innovations národním superpočítačovém centru v Ostravě, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava. Smlouva byla podepsána mezi Společným evropským podnikem pro vysoce výkonné počítání (EuroHPC JU) […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz