Domů     Medicína
Chronicky nemocné ledviny má asi milion Čechů
Jan Zelenka 23.9.2024
Foto: mohamed_hassan / pixabay.com

Zdravé ledviny přefiltrují denně stovky litrů krve. Pokud však selhávají, musí pomoci technologie – dialýza. Ta se v Česku týká přibližně 6 500 lidí. Poškozené ledviny přitom zpočátku nebolí a jejich selhání se ani nijak neprojevuje.

I proto lékaři často chronické onemocnění ledvin (CKD) objeví až v pokročilé fázi.

V nejvážnějších případech se jejich nositelé nevyhnou dialýze, příznivější možností je transplantace ledviny. Nejčastější příčinou zhoršování funkce tohoto důležitého orgánu je cukrovka 2. typu. Riziko však představuje i vysoký krevní tlak nebo ateroskleróza – kornatění tepen.

Pacientům s poškozenými ledvinami pomáhají léky, které nemoc umí zpomalit, a oddálit tím selhání ledvin a potřebu dialýzy řádově o roky.

U většiny pacientů se poškození ledvin v rané fázi nijak neprojevuje. Prvním signálem může být bílkovina v moči nebo nově vzniklá hypertenze u mladších pacientů. Tu zpravidla objeví praktický lékař při preventivní prohlídce.

Sice to hned neznamená komplikace a sníženou kvalitu života, ale je to varování,“ říká prof. MUDr. Romana Ryšavá, CSc., členka výboru České nefrologické společnosti. V pokročilé fázi onemocnění pacientům také mohou otékat nohy, pacienti se zavodňují nebo v moči nachází krev.

Přesná čísla výskytu nemoci lze podle prof. Ryšavé pouze odhadovat. „Řada pacientů totiž o poškození ledvin neví. Ze studií však vyplývá, že CKD trpí asi 10–12 % populace. To v Česku vychází na milion lidí s nemocnými ledvinami,“ upozorňuje.

Poškození ledvin způsobuje podle lékařů více faktorů, převládajícím ovšem zůstává diabetes 2. typu. „S diabetickou nefropatií se setkáváme nejčastěji, tvoří přibližně 40 % případů. Poškození způsobuje také vysoký krevní tlak, v menší míře pak vrozené choroby ledvin a autoimunitní onemocnění, to může být kolem 10 %,“ říká prof. Ryšavá.

Kvůli úzkému propojení s onemocněním ledvin by diabetologové a praktičtí lékaři měli diabetikům pravidelně sledovat hladinu bílkoviny v moči. Poškození ledvin totiž může zajít tak daleko, že ledviny začnou úplně selhávat.

„Pacientovi pak nezbývá nic jiného než podstoupit transplantaci ledvin. V Česku jich provedeme každoročně asi 500. Pro transplantaci však nejsou vhodní všichni pacienti, ať už z důvodu věku, nebo jejich celkového zdravotního stavu, a ti jsou pak odkázáni na dialýzu.

Pravidelně na ni chodí přibližně 6 500 lidí, z toho asi 35 % kvůli cukrovce,“ říká prof. Ryšavá. Díky pokroku v technologiích se podle ní v Česku zvyšuje počet pacientů, kteří si dialýzu sami provádí doma.

Pro pacienty s nemocnými ledvinami mají lékaři k dispozici léky, tzv. glifloziny. Ty kromě toho, že chrání ledviny, pomáhají také při léčbě cukrovky a srdečního selhání. „Glifloziny představují skutečně obrat v možnostech léčby a v prognóze pro naše pacienty.

Tlumí zvýšený filtrační tlak v ledvinových klubíčkách, a tím je chrání před poškozením. Snižují také ztráty bílkoviny do moči. V závislosti na počáteční míře poškození ledvin tak můžeme nutnost dialýzy oddálit až o několik let,“ říká prof.

Ryšavá. Podle ní je nyní trendem nasazovat léčbu co nejdříve a pacienty na ní držet dlouhodobě. Klíčová je podle expertů také prevence. „Hlídat bychom měli především diabetiky, osoby s vysokým krevním tlakem nebo s jiným kardiovaskulárním onemocněním.

Musíme je sledovat, ať už v rámci preventivních, nebo dispenzárních prohlídek. Vhodné je mít pod kontrolou také pacienty, kteří mají choroby ledvin v rodině,“ dodává prof. Ryšavá.

Kromě kontroly bílkovin v moči mohou lékaři provést i jednoduchý krevní test, jenž ukáže stav funkce ledvin. Odborníci proto doporučují, aby lidé nezanedbávali preventivní prohlídky, které mohou onemocnění ledvin odhalit dříve, než se dostane do pokročilé fáze a začne se projevovat.

Více informací o onemocnění ledvin lze najít na webu www.osladtocukrovce.cz.

Foto: Mohamed_hassan / pixabay.com
Související články
Dánští vědci odhalili možné spojení mezi dlouhodobým vystavením jemným prachovým částicím ve vzduchu (PM2,5) a zvýšeným rizikem neplodnosti u mužů. Zároveň zjistili, že hluk z automobilové dopravy může být faktorem neplodnosti u žen starších 35 let. Výsledky této studie byly publikovány v prestižním časopise The BMJ a otevírají prostor pro další výzkum, který by mohl […]
Koleno je nejsložitějším kloubem v lidském těle. V dnešní době se řada lidí potýká s jeho bolestmi, přičemž její úplně nejčastější příčinou je artróza, která trápí až tři čtvrtiny lidí po padesátce a stále častěji se objevuje i u lidí po třicítce. Co tkví za nárůstem výskytu těchto bolestí? Kolenní kloub spojuje stehenní kost, holenní […]
Narození zdravého dítěte není zdaleka taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Jen zhruba každé třetí počaté lidské embryo je schopno dát vzniknout těhotenství, které je zakončeno příchodem dítěte na svět. Nejranější fáze lidského života jsou totiž plné překážek, které ne každý zárodek dovede překonat. Aktuální výzkum českých vědců publikovaný v prestižním vědeckém časopise Nature Communications […]
Pokud dostanete do ruky výsledek z vyšetření krve, pak vás asi bude zajímat jen to, jestli máte skupinu A, B, AB nebo 0. Pro medicínu je to ale naprosté minimum. Když budete potřebovat transfuzi, budou lékaři chtít znát i váš Rh faktor a vliv mívá i méně známý krevní systém Kell.   I to jsou stále […]
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny. Příčin je pravděpodobně více, podle odborníků se na tom však významně podílí zejména strava. Co jíst či nejíst, abychom snížili riziko rozvoje rakoviny? […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz