Domů     Medicína
Maliny, ořechy a granátová jablka jako zbraně v boji s „Alzheimerem“
Zdroj: Pixabay

Alzheimerova choroba je nejčastějším typem demence u osob starších 65 let. K jejím příznakům patří poruchy paměti, poškození kognitivních a intelektuálních funkcí i fyzických schopností. Nyní vědci z Kodaňské univerzity zjistili, že průběh nemoci mohou zpomalit třísloviny obsažené například v granátovém jablku, malinách či vlašských ořeších..

Po celém světě trpí Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence nejméně 55 milionů lidí. Předpokládá se, že v roce 2050 jich bude 139 milionů. U nás je asi 160 000 osob s diagnostikovaným „Alzheimerem“, ovšem po přidání pacientů, kteří ještě nemají klinické příznaky, to může být až 400 000 českých občanů.

Očekává se, že do roku 2050 se jejich počet zdvojnásobí. Choroba postihuje především osoby starší 65 let, ve věku nad 85 let trpí „Alzheimerem“ třetina populace.

Marné hledání slov i věcí

Nemoc, kterou v roce 1906 popsal německý lékař Alois Alzheimer (1864–1915), se projevuje rychlým zapomínáním, opakováním stejných otázek a ztrácením předmětů či jejich odkládáním na nesprávná místa. Dále pak ztrátou jazykových schopností v podobě obtížného hledání správných slov, mezer v řeči či používáním jednodušších slov pro vyjádření složitější myšlenky.

Postupem času se nemocní rovněž špatně orientují v prostoru, ztrácí se a nejsou schopni nalézt správnou cestu, činí nesprávná rozhodnutí, mají problémy naplánovat i jednodušší aktivity a projevují se u nich také změny chování v podobě apatie, deprese či naopak vznětlivosti.

Existují dvě formy Alzheimerovy choroby, u tak zvané familiární formy, která se objevuje už před 60. rokem života, hrají velkou roli genetické příčiny, u tak zvané sporadické formy, která tvoří 85–90 % všech případů, jsou příčiny vzniku méně jasné.

Dle odborníků se na tom podílí opotřebení tkání a poškození „úklidových mechanismů“ nervových buněk, což se projeví patologií lysozomů, dysfunkcí mitochondrií, oxidativním stresem či zánětlivými projevy.

Pokud neprobíhá správně tak zvaná mytofagie, odstraňování oslabených, nefunkčních mitochondrií, hromadí se tyto dysfunkční mitochondrie v nervových buňkách a negativně ovlivňují jejich fungování.

Hromadění amyloidního plaku

Obě formy nemoci pak vedou k hromadění amyloidu beta v mozkové tkáni. Ten vzniká rozkladem amyloidového prekurzorového proteinu. U zdravých lidí je jeho vznik v rovnováze s rozkladem. Pokud ho však tělo produkuje příliš mnoho či není dostatečně rychle rozkládán, vznikají v mozku tak zvané amyloidní plaky, zejména v hipokampu a mozkové kůře, které poškozují nervové synapse a axony, důležité mozkové struktury, jejichž narušení vede k širokému spektru neurologických projevů typických pro „Alzheimera“.

Zdroj: Pixabay

Profesor Vilhelm Bohr z Kodaňské univerzity a amerického Národního institutu stárnutí v Baltimoru zjistil společně se svými kolegy, že proces mitofagie může podpořit látka zvaná urolithin A, která vzniká působením střevní mikroflóry při trávení tříslovin zvaných ellagitanniny.

Ty jsou ve velkém obsaženy například v granátových jablcích, vlašských ořeších a malinách. Bohrův tým prováděl pokusy na laboratorních myších, kterým dlouhodobě podávali právě urolithin A. U myší díky tomu docházelo ke zlepšení schopnosti učení, paměti i čichu.

Závěry svého zkoumání tým profesora Bohra zveřejnil v odborném časopise Alzheimer ‘s & Dementia.

Zpomalí průběh, ale „Alzheimera“ nevyléčí

Odborníci se domnívají, že urolithin A ovlivňuje protein kathepsin Z, který je v mozku pacientů s „Alzheimerem“ přehnaně aktivní a podílí se na vzniku zánětů. Urolithin A potlačuje jeho produkci, což napomáhá obnově „úklidových mechanismů“ v mozku lidí postižených tímto neurodegenerativním onemocněním, a navíc pozitivně ovlivňuje odpověď imunitního systému při Alzheimerově chorobě.

Profesor Bohr k tomu nicméně říká: „Látky, jako je urolithin A, nemohou přestavovat jedinou a úplnou prevenci či lék Alzheimerovy choroby. Mohou ale podpořit organismus pacienta v boji s touto nemocí a zpomalit její postup.“.

Více se dočtete v časopise 21.století číslo 9/2024, který vyšel 15. srpna 2024.

Štítky:
Související články
Nový výzkum, provedený odborníky z The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity v australském Melbourne, ukazuje, že lymfatické uzliny, které jsou často během operací rakoviny z těla rovněž odstraňovány, aby se zabránilo šíření nádorového bujení, mohou být ve skutečnosti klíčové pro úspěšnou léčbu nemoci. Zachování lymfatických uzlin během operace rakoviny by mohlo dramaticky zlepšit […]
Historie Medicína 4.11.2025
Už 43 let uplynulo od chvíle, kdy se v tehdejším Československu narodilo první „dítě ze zkumavky“. Stalo se tak 4. listopadu 1982 zásluhou týmu vedeného profesorem Ladislavem Pilkou, tehdejším přednostou Centra asistované reprodukce ve Fakultní porodnici Brno. Jeho práce znamenala průlom nejen pro českou medicínu, ale i pro celý tehdejší východní blok. Dnes se díky […]
Medicína Objevy 30.10.2025
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo dokonce samotná souhra mozku a střeva. Lepek (gluten) je bílkovina přirozeně obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pro většinu lidí nepředstavuje problém, ale u části […]
Medicína Zajímavosti 29.10.2025
Je to chyba v Matrixu. Těmito slovy protagonisté kultovní filmové série, založené na tom, že lidstvo žije ve virtuálním modifikovaném světě, takzvaném Matrixu, vysvětlují jev zvaný déjà vu. De facto se jedná o pocit, že tutéž situaci, kterou právě zažíváme, jsme už někdy prožili Koneckonců výraz déjà vu, pocházející z francouzštiny, znamená v překladu již […]
Medicína Zajímavosti 28.10.2025
Zvláště po léčbě rakoviny tlustého střeva a konečníku zůstávají střeva poškozená radioterapií nebo chemoterapií. Odborníkům z MIT se nyní podařilo zjistit, že jedna z pro tělo esenciálních aminokyselin, které musíme přijímat v potravě, protože si je náš organismus neumí sám vyrobit, cystein, urychlovala opravu tkání v tenkém střevě. Dřívější studie ukázaly, že specifické typy diet, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz