Domů     Medicína
Databáze ukáže, který praktik aktuálně očkuje proti černému kašli
Martin Janda 9.6.2024

Zájemci o očkování proti černému kašli již nemusí složitě hledat, kde vakcínu dostanou. Díky nově spuštěné webové databázi snadno zjistí, kdo ze všeobecných praktických lékařů v jejich okolí proti nemoci aktuálně očkuje a jak se mohou objednat..

Praktici totiž ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví oživili systém, který používali v dobách covidové pandemie. Nyní v něm však kromě očkování proti covidu chtějí nabízet i další vakcinaci.

Začínají černým kašlem, po němž je podle lékařů nyní vysoká poptávka. Databáze pomůže i zájemcům o očkování, kteří nemají registrujícího lékaře nebo jejichž lékař aktuálně vakcínu nemá v ordinaci skladem – snadno v ní totiž ordinace, které očkují i neregistrované, najdou.

Webovou stránku ockovani.opendatalab.cz/nabidky, na níž je databáze k dispozici, původně vytvořil Marek Sušický s Janem Staňkem z Profinit s.r.o.

ve spolupráci s FIT ČVUT pro lepší orientaci v očkovacích místech proti covidu-19. „Už při pandemii jsme sháněli řešení, jak dát pacientům vědět, která z ordinací praktiků nabízí očkování, aby lidé zbytečně nejezdili přes půl republiky.

S tím nám velmi pomohl právě pan Sušický, který na dobrovolnické bázi vytvořil systém, kde pacienti informace našli,“ říká MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka a členka výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP. Ta nyní iniciovala nové využití webu, aby mohli pacienti snadno najít ordinaci nejblíže jejich bydlišti, která očkuje proti černému kašli.

Cílem webu je podle praktiků informovat a pomoci zejména té části populace, pro kterou nemoc představuje vyšší riziko. „Očkování doporučujeme zejména těhotným ženám ve 3. trimestru, ale také chronicky nemocným pacientům a seniorům.

V uplynulých měsících jsme se potýkali s nedostatkem očkovacích látek, ale podle mých informací už by v ordinacích praktiků vakcíny měly být opět dostupné,“ říká doktorka Bezdíčková. Společnost všeobecného lékařství oslovila praktiky, aby prostřednictvím stránky svou nabídku zveřejnili.

„Do databáze se může přihlásit jakákoliv ordinace praktika, stačí jen uvést, jaká očkování nabízí a jak se pacienti mohou přihlásit. Také uvádí, zda jsou ochotni očkovat i neregistrované pacienty. V tuto chvíli je zveřejněna nabídka očkování proti covidu-19 a černému kašli, ale do budoucna chceme možnosti rozšířit i na ostatní látky, například o očkování proti chřipce a pneumokokovým nákazám, klíšťové encefalitidě nebo i cestovní očkování,“ popisuje funkci MUDr. Bezdíčková.

V tuto chvíli se podle ní do databáze zapsaly řádově desítky ordinací, číslo ale každý den roste.

Související články
Používání zvířat při vývoji a testování nových léků stojí za pokrokem v medicíně. Až poté, co se prokáže účinek u nich, totiž probíhají testy na lidech. Ve skutečnosti se ale pouze 5 % z léků testovaných na zvířatech dostane až k lidem. Navíc to trvá neúměrně dlouho. V čem tkví problém? Pokusy na zvířatech umožnily […]
Výsledky rozsáhlé klinické studie naznačují, že dvakrát ročně podávaný antivirový lék poskytuje mladým ženám úplnou ochranu před virem HIV. Ten způsobuje smrtelnou nemoc AIDS, na kterou dosud zemřelo kolem 40 milionů lidí. Randomizovaná kontrolovaná studie s názvem Purpose 1 byla provedena v Ugandě a Jihoafrické republice. Badatelé testovali, zda injekční aplikace léku zvaného lenacapavir každých […]
Psychologie je jako tajemná džungle, plná pestrobarevných květů a pozoruhodných zvířat. Ale pozor! V jejích útrobách rozložili nedbalí lovci své pasti, a když se do hlubin vydáte, lehce můžete do jedné z nich spadnout. Těmito pastmi jsou rozmanité psychologické mýty, které se tváří jako hluboké a nezpochybnitelné pravdy o lidské psychice, ale často v nich bývá sotva to […]
V České republice je každoročně diagnostikováno více než 6 000 pacientů s rakovinou plic, více než 5 000 jich na zhoubný karcinom plic každý rok zemře. Tento typ rakoviny má relativně nízkou úspěšnost léčby, protože je často diagnostikován až v pokročilejších stádiích. Naděje na vyléčení by mohl zvýšit nový druh léčby. Zhoubný nádor plic či […]
Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním pohodlnějším způsobem života a dostupností sladkostí prakticky na každém kroku se z cukru stal nepřítel číslo jedna, mimo jiné ohrožuje i naše srdce! Cukry rozlišujeme na v […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz