Domů     Příroda
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
Martin Janda 11.5.2024

Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou hereckou etudu..

Pokud jsou makedonské užovky podplamaté chyceny, teatrálně se svíjejí a špiní se štiplavým koktejlem svého pižma a výkalů. Nakonec ochabnou, ústa mají otevřená a jazyk vyplazený. Někteří z nich dokonce pro větší efekt krvácejí z úst.

Podle výzkumu zveřejněného v časopise Biology Letters tímto způsobem napadení hadi předstírají smrt.

Podobně na atak predátora reaguje řada živočišných druhů. Zvládne to hmyz, ryby, obojživelníci, ba i savci. Nejznámější z nich dokonce propůjčil této technice své jméno: „hra na vačici“.

Takové představení může být „scénářem s vysokým rizikem a vysokou odměnou“, řekl doktorand na Bělehradské univerzitě a autor nové studie Vukasin Bjelica. Někteří predátoři jsou totiž zmateni nebo znechuceni kořistí, která náhle ochabne, zejména když tato zvířata páchnou a krvácejí.

Jiní mohou přestat dávat pozor a uvolnit sevření, čímž dají kořisti čas na útěk.

Vukasin Bjelica se ve svém výzkumu zaměřuje na užovky podplamaté, nejedovaté, ryby milující hady, kteří se vyskytují od západní Evropy až po západní Čínu. Tento druh zná řadu obranných technik, včetně kousání, nafukování a zploštění hlavy, aby vypadal jako jedovatý had.

Hadi z ostrova Golem Grad, jejichž hlavními predátory jsou ptáci, však často hrají mrtvé.

Výzkumný tým odchytil a otestoval 263 hadů, přičemž dával pozor, aby hadům neublížil. Nicméně, simuloval predátorský útok. „Chovali jsme se jako predátor, který váhá, zda kořist sežrat, a pak jsme nahrávali, abychom viděli, co udělají,“ uvedl Bjelica.

Badatelé zaznamenali, kdy se hadi potřísnili výkaly a pižmem (necelá polovina hadů), kdy nechali z tlamy vytrysknout krev (jen 10 procent) a jak dlouho si hadi hráli na mrtvé. „Opravdu se do role vžili, záleží na jednotlivci,“ podotkl Bjelica.

Zdálo se, že tato strategie nejlépe funguje u dospělých hadů, kteří jsou poněkud méně zranitelní vůči predátorům. Mladé užovky, které ptáci chytají nejčastěji, riskovali podstatně méně a hráli mrtvé mnohem kratší dobu.

Zda je toto chování vlastní i užovkám žijícím v jiných lokalitách, musí však teprve ověřit další výzkumy.

Foto: Biology Letters

Související články
Komáři tygrovaní, původem z jihovýchodní Asie, jsou přenašeči nebezpečných nemoci, jako je horečka dengue, žlutá zimnice či virus zika. Klimatické změny, zejména rostoucí teploty vzduchu, vytváří příhodné podmínky pro jejich šíření do Evropy. S komárem tygrovaným (Aedes albopictus) je tak, podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), možné se již setkat v Rakousku, […]
Ta zpráva mohla vyděsit tisíce lidí, kteří zamíří v létě na Jadran. Kvůli oteplování moře se u pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červi. Prý jsou jedovatí. Prý pouhý dotyk může lidem způsobit zdravotní obtíže. Mnohoštětinatec Hermodice carunculata, přezdívaný jako ohnivý červ kvůli zbarvení, způsobil […]
Žraloci obývají planetu Zemi dlouhých 250 milionů let. V průběhu této doby zastávaly různé druhy žraloků širokou škálu funkcí v mořském ekosystému, od vrcholových predátorů po transportéry živin. Dnes patří moderní žraloci k nejohroženějším obyvatelům moří a oceánů, nejnovější výzkum navíc odhalil, že i jejich funkční rozmanitost je dnes na svém minimu. Ekologické role jednotlivých […]
Potvrzeno! Ze studie založené na pozorování dvou sloních stád ve volné přírodě v Keni nedávno vyplynulo, že i sloni se navzájem dokážou „oslovovat“ individuálními jmény. Až dosud přitom byla tato schopnost přisuzována pouze dvěma druhům zvířat – delfínům a papouškům. Největší žijící suchozemští savci „nejenže používají specifickou vokalizaci pro každého jedince, ale také rozeznávají a […]
Koně sehráli důležitou roli v historii lidstva, umožnili lidem cesty na dlouhé vzdálenosti, převoz těžkých břemen i obsluhu strojů. Díky koním se mohli rychle stěhovat z místa na místo i bojovat z jejich hřbetů. Dřívější zkoumání umístily počátky domestikace těchto ušlechtilých zvířat do doby 3300 až 3000 př.n.l. Nejnovější analýzy ji však posouvají do roku […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz