Domů     Příroda
Kdy se velryby přesunuly do moře a ztratily nohy?
Martin Macourek 29.2.2024

Historie velryb je jedním z největších záhad evoluce. Jak tito savci, kteří dýchají plícemi, přišli o nohy a vrátili se do moře? Na tuto otázku se pokusí odpovědět dokument Tajemné údolí velryb v Egyptě, který bude mít premiéru ve čtvrtek 29. února ve 20:00 na televizní stanici Viasat Nature.

Všech 90 druhů dnes žijících velryb jsou savci a sám Darwin se domníval, že se velryby vyvinuly ze suchozemských savců. Za tuto myšlenku byl však zesměšňován a ze svých pozdějších prací ji odstranil. Nebyl však daleko od pravdy.

V případě velryb fungovala evoluce opačně. Neopustily moře a existuje pro to spousta důkazů.

V egyptské Sahaře se nachází Wádí al-Hitán neboli Údolí velryb, oblast o rozloze asi 200 km2 pokrytá nebývalým množstvím zkamenělin starých téměř 40 milionů let. Právě zde byly objeveny první velrybí pozůstatky, po nichž následovaly tisíce dalších – některé v tak dobrém stavu, že lze identifikovat i obsah jejich žaludků.

Je zřejmé, že před 40 miliony let bylo Údolí velryb ještě pokryto vodou: v té době bylo dnešní Středozemní moře součástí oceánu Tethys, který se rozkládal od Evropy až po Indii. Právě v tomto oceánu žily velryby.

První velryba nebyla nalezena v Údolí velryb, ale v Pákistánu. V 50 milionů let starém nálezu nazvaném Pakicetus byla nalezena kost v uchu, která je nezbytná pro slyšení pod vodou a je jedinečná pro velryby a delfíny.

Pakicetus měl zároveň nohy s malými kopýtky. Toto zvíře umělo plavat a bylo náruživým lovcem ryb. Pakicetus byl možná předkem velryb, které se jednoho dne rozhodly, že už nikdy nevylezou z vody. To však není jediný důkaz, že velryby jsou potomky kopytníků, protože podobně jako krávy, mají několik žaludků, které jim usnadňují trávení.

Jejich DNA naznačuje, že nejbližšími příbuznými velryb jsou hroši, přičemž oba pocházejí ze zvířete, které žilo 5 milionů let před Pakicetem.

Jak tato zvířata přišla o nohy? Odpověď na tuto otázku možná nalezneme v Údolí velryb, kde byl objeven 40 milionů let starý nález, který mohl být mezistupněm mezi chodící velrybou a ploutvonožcem. Jednalo se o bazilosaura, který byl dlouho považován za plaza (jak naznačuje jeho jméno, které v překladu znamená král ještěrů).

Jeho zuby však jasně ukazují, že šlo o savce: vrcholového predátora, který mohl dorůstat délky až 20 metrů a vážit až 6 tun. Jeho zadní končetiny byly menší než lidská ruka. Nedalo se po nich chodit. Během milionů let se končetiny velryb vyvinuly tak, aby jim pomáhaly plavat a potápět se pod vodou.

Pouze pánev dnešních exemplářů nám připomíná, že kdysi chodili po nohou: pohybují se nahoru a dolů jako suchozemci.

Velryba také vykonává cvalový pohyb, ale pod vodou. Velryby se orientují pomocí echolokace a v rámci evoluce některým z nich narostly místo zubů kostice. Na druhou stranu existují druhy, například kosatky, které zuby stále mají.

Všechny však mají jedno společné, už dávno přišly o nohy a jejich současným domovem se stalo moře.

Fascinující výzkum sledující vývoj největších savců bude k vidění v premiéře 29.2.2024 ve 20:00 v dokumentu Tajemné údolí velryb v Egyptě.

Trailer: https://youtu.be/qWav2nOXe9w

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz