Domů     Medicína
Lesk a bída energy drinků
Zdroj: Pixabay

Energetické nápoje stimulují nervovou soustavu i kardiovaskulární systém k vyšším výkonům, proto jsou tak populární mezi dospělými. Málokdo si však uvědomuje i stinné stránky jejich konzumace. Obliba „energeťáků“ však roste i mezi dětmi a dospívajícími, kde už přestavuje skutečně riziko. Proč?.

Občasná konzumace energy drinků dospělým osobám neškodí, ta častá však již s sebou nese i řadu rizik, která si málokdo uvědomuje. Za stimulujícím účinkem těchto nápojů stojí ve velké míře kofein, který zlepšuje fyzický i psychický výkon, stejně jako koncentraci, zahání únavu a podporuje bdělost.

Ovšem jeho nadměrný příjem může způsobit zvýšený krevní tlak, nepravidelný srdeční rytmus nebo třes. Negativně může působit i na nervový systém, což se projeví nespavostí a zvýšeným rizikem úzkostí nebo deprese.

Nejvyšší doporučená denní dávka kofeinu pro zdravého dospělého člověka je 400 mg. Doporučení EU omezuje obsah přidaného kofeinu v energy drincích na 32 miligramů na 100 mililitrů nápoje. Z tohoto pohledu se tedy energetické nápoje nejeví nebezpečnější než dvojité espresso, které obsahuje zhruba 125 mg kofeinu.

Nebezpečím je však množství kofeinu v energy drincích pro děti a mladistvé, mezi kterými obliba pití těchto nápojů prudce roste.

Energeťáky pijí i děti

Z mezinárodního výzkumu Health Behaviour in School-aged Children (HBSC), který je za Českou republiku koordinován Univerzitou Palackého v Olomouci, vyplývá, že více jak 10 % dětí ve věku od 13 do 15 let konzumuje energetické nápoje minimálně dvakrát týdně, ovšem například v Ústeckém kraji je to dokonce více než 20 %.

Přes 3 % dětí pak na celorepublikové úrovni udává, že „energeťáky“ pijí každý den. Dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) by přitom děti neměly přijmout více než 3 mg kofeinu na kg hmotnosti denně.

Nejedná se o doporučenou denní dávku, ale o horní limit, kdyby náhodou k příjmu kofeinu došlo. Desetiletý chlapec vážící 35 kg se tak může kofeinem lehce předávkovat už po vypití jednoho energy drinku.

„Kofein dětem rozhodně do výživy nepatří,“ říká k tomu pediatr Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu, a dodává: „Sice stimuluje jejich nervový systém, ale bývá také příčinou nesoustředěnosti nebo nespavosti.

Při dlouhodobém podávání může u dětí vést k rozvoji depresí či úzkostí. U mladistvých navíc hrozí riziko, že budou zkoušet energetické nápoje kombinovat s alkoholem.“.

Zdrok: Needpix

Příliš mnoho cukru

Kombinace energy drinku s alkoholem je riziková i pro dospělé, natož pro dospívající. Psychiatr Karel Nešpor, odborník na závislosti, to komentuje: „Kofein totiž oddaluje útlum po alkoholu, který by pití jinak zastavil.

A jakmile odezní účinky kofeinu, objeví se útlum, ospalost a otupělost.“ Kardioložka Věra Adámková z pražského IKEMu k tomu dodává: „Při kombinaci energetického nápoje s alkoholem se člověk cítí stále svěží, a tím pádem není schopen poznat míru opilosti. Takže u něj může snadno dojít i k otravě alkoholem.“.

Energeťáky obsahují až pětinu množství soli, které bychom měli přijmout za celý den. Pokud nejsou slazeny pomocí sladidel, jejichž dopad na lidské zdraví není nejpříznivější, obsahují zpravidla také cukr, a to ve velkém množství.

Ve 100 ml energetického nápoje je obsaženo zhruba 11 gramů cukru, někdy i více. Takže vypitím jedné plechovky si školák nebo adolescent vyčerpá celou doporučenou denní dávku cukru. Ten by měl ovšem tvořit pouze 10 % našeho energetického příjmu.

Zákaz prodeje mladistvým

Podle odborníků je pro děti konzumace energetického drinku stejná jako by silné espresso zajedli pytlíkem gumových bonbónů. Přijmou jeho prostřednictvím moc cukru i kofeinu, navíc doplněné o konzervanty a barviva, které potenciálně způsobují hyperaktivitu.

Provází je však silný marketing, kterému děti snadno podléhají. V Polsku nebo v pobaltských státech zakazuje prodej energetických nápojů s kofeinem a taurinem dětem a náctiletým do 18 let zákon. U nás zatím vznikla jen petice, která chce ovšem dosáhnout téhož.

Více se dočtete v časopise 21. století číslo 2/2024, které vyšlo 15. ledna 2023.

Štítky:
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz