Domů     Vesmír
Dokonale vyvážené jídlo pro astronauty obsahuje sóju, kapustu i mák
Zdroj: Wiki Commons

Soukromníci i vesmírné agentury mnoha zemí plánují postupnou kolonizaci Měsíce i Marsu. Co však budou astronauti ve vesmíru jíst, než budou na těchto místech zbudována trvalá sídla, zahrnující skleníky pro pěstování potřebných plodin?.

Vesmírné stravování si prošlo bouřlivým vývojem a stále není u konce. Astronauti, kteří na začátku 60. let 20. století startovali do vesmíru na kosmické lodi Mercury, měli k dispozici prášková jídla sušená mrazem, kostky o velikosti sousta a husté tekutiny v hliníkových tubách.

John Glenn byl v roce 1962 prvním, kdo ve vesmíru ochutnal jablečné pyré. Jurij Gagarin byl vybaven třemi tubami, z nichž dvě obsahovaly masové pyré a jedna čokoládovou omáčku.

Nicméně, od hliníkových tub bylo brzy upuštěno, protože neumožňovaly vidět a cítit konzumovanou potravinu, navíc jídel, která mohla být upravena do podoby husté pasty, nebylo příliš mnoho. Kostky potravy byly následně pokrývány želatinou, aby se nedrobily, a u lyofilizovaných, tedy mrazem sušených potravin, bylo dbáno na to, aby je šlo co nejsnáze opět rehydratovat.

I tak měli astronauti problémy s konzumací těchto potravin, protože ve vesmíru, zřejmě vlivem nahromadění tekutin v hlavě, chutná jídlo mdle a nevýrazně, asi jako když jste nachlazení.

Pokroky ve vesmírném jídelníčku

Mise Apollo 11 pak přinesla revoluci v podobě „spoon bowl“. Jednalo se o balíček se lžičkou a mísou, který umožňoval, díky přítomnosti teplé vody na palubě vesmírné lodě, rehydrataci a ohřívání jídla v sáčku, který se pak otevřel plastovým zipem a jídlo mohlo být zkonzumováno lžičkou.

Neil Armstrong si tak mohl pochutnat na špagetách s masovou omáčkou a Buzz Aldrin na krevetovém koktejlu. Při misi Apollo-Sojuz si pak mezi sebou američtí a sovětští astronauti vyměňovali jídla, na menu v Sojuzu 19 byl například konzervovaný hovězí jazyk, rižský chléb, boršč nebo kaviár.

Na Mezinárodní vesmírné stanici si dnes už mohou astronauti pochutnat na větší variabilitě hlavních chodů. Možná je i konzumace čerstvého ovoce a zeleniny, které lze uchovat při pokojové teplotě. Oblíbené je například sušené hovězí jerky, protože má výraznou chuť a dlouho vydrží.

V roce 2015 si italská astronautka Samantha Cristoforetti mohla jako první vychutnat čerstvě uvařenou kávu ve vesmíru. Japonská agentura zase upravila tradiční japonská jídla a nápoje, jako je matcha, ramen či sushi, tak, aby se dala konzumovat ve vesmíru.

Zdroj: University of Adelaide

Strava pro cestující na Mars

Při budoucích dlouhodobých misích musí mít potraviny minimální trvanlivost alespoň 5 let, při jejich balení musí být klíčovým aspektem minimalizace odpadu, takže je důraz kladen na biologicky odbouratelné, jedlé či opakovaně použitelné obaly.

Odborníci se rovněž shodují na tom, že by většinu nabízených pokrmů měly tvořit plodiny pěstované hydroponicky během letu, zejména bílé i sladké brambory, sójové boby, pšenice či rýže.

Na nalezení dokonalého vesmírného jídla, které by splnilo výše uvedené podmínky, poskytlo astronautům všechny důležité živiny, a ještě dobře chutnalo, se soustředili odborníci z University of Adelaide v Austrálii a University of Nottingham ve Velké Británii.

Astronauti spálí ve vesmíru více kalorií než lidé na Zemi, navíc potřebují větší množství některých mikroživin, jako je vápník a vitamin D, aby zůstali zdraví i při dlouhodobém pobytu v mikrogravitaci.

Doporučené množství vápníku 1000 mg/den se například při dlouhodobých misích zvyšuje na 1200 mg/den.

Vegetariánský salát pro astronauty

Volker Hessel, ředitel výzkumu v Centru Andyho Thomase pro vesmírné zdroje, spolu se svými spolupracovníky identifikoval plodiny, které uspokojí každodenní nutriční potřeby muže – astronauta, při jejichž pěstování bude navíc minimalizována spotřeba vody k jejich růstu.

Měly by také vyžadovat minimum hnojiva, času a plochy k růstu a jejich nepoživatelné části by mělo být možné recyklovat. K optimalizaci těchto kritérií použili odborníci metodu lineárního programování, které výpočetně vyvažuje různé proměnné, aby došlo ke splnění zadaných cílů.

Na základě toho vytvořili chutný vegetariánský salát, který obsahoval sójové boby, mák, ječmen, kapustu, arašídy, sladké brambory a slunečnicová semínka. Ten v sobě spojoval nejúčinnější rovnováhu maximálního obsahu živin a minimálních vstupů potřebných na vypěstování těchto plodin.

Tato kombinace nicméně nemůže poskytnou úplně všechny potřebné mikroživiny, zbylé by tak astronautům musely být podány ve formě doplňku. Když salát ochutnali čtyři testeři, všichni ho chválili. Jeden si uměl představit jíst ho celý týden, další byli trochu umírněnější, ale přidali si druhou porci.

Do budoucna se chtějí odborníci zaměřit na vyhotovení obdobného jídla pro ženy – astronautky a také rozšířit množství plodin zahrnutých v databázi.

Štítky:
Související články
Vesmír 9.2.2025
Vědci z ESA i NASA velmi pozorně a pečlivě sledují asteroid 2024 YR4, jehož délka se odhaduje na 40 až 90 metrů. Na stole je totiž možnost, že by se mohl 22. prosince 2032 srazit se Zemí. Pravděpodobnost impaktu se však neustále mění a to jak směrem nahoru, tak dolů. Koncem ledna byla šance na […]
Stavba rakety, která dopraví lidstvo zpět na Měsíc, je jedním z největších inženýrských výkonů moderní doby. Program Artemis, vedený NASA, připravuje start superrakety SLS (Space Launch System), která vynese kosmickou loď Orion na cestu kolem Měsíce. Podívejme se krok za krokem, jak se sestavuje tento obří nosič, který jednou dopraví astronauty nejen na Měsíc, ale […]
Vesmír 1.2.2025
Vzorky asteroidu Bennu, které na Zemi dopravila sonda OSIRIS-REx, obsahují základní stavební kameny života. Podle nejnovějšího oznámení NASA byl v materiálu nalezen kompletní soubor pěti nukleových bází tvořících DNA a RNA, stejně jako 14 z 20 aminokyselin běžně se vyskytujících v pozemských proteinech. Největším překvapením je však jejich struktura. Zatímco život na Zemi preferuje levotočivé […]
Vesmír 26.1.2025
Dosud nejvyšší naměřená rychlost větru na Zemi činí 416 km/h. Z pohledu člověka je to děsivá a devastující síla, planeta WASP-127b by však takový pohyb atmosféry snad ani nezaznamenala. Už od roku 2016, kdy byla planeta WASP-127b objevena, astronomové na ní zkoumají povětrnostní podmínky. Planeta, vzdálená asi 500 světelných let, je o něco větší než […]
Vesmír 25.1.2025
Má sotva deset metrů v průměru, přesto koncem loňského léta přitáhl pozornost. Objekt s označením 2024 PT5. se přiblížil k Zemi a získal přezdívku „miniměsíc“. Nyní se ukazuje, že toto těleso kdysi v dávných dobách bylo součástí našeho skutečného Měsíce. Podle studie publikované tento měsíc v časopise The Astrophysical Journal Letters byl tento kus kamene […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz