Domů     Medicína
Virus oparu jako naděje pro léčbu rakoviny mozku
Zdroj: Creative Commons by MedTriX

Nádor na mozku patří k nejobávanějším onemocněním. Nejen, že se špatně léčí, ale často se navíc vyskytuje v místech, ve kterých jsou uchovávány vzpomínky či která ovlivňují chování a osobnost člověka.

Když je nemoc změní, ničí to nejen daného člověka, ale i jeho nejbližší. Nyní přichází vědci s nadějnou léčbou..

Vzhledem k tomu, že rakovina mozku roste v uzavřeném prostoru lebky, liší se svými projevy od jiných nádorů. Dokonce i benigní nádor však může být pro postiženého smrtelný, protože zvyšuje nitrolební tlak.

Agresivní léčba může zničit nádor, ale často u toho poškodí i okolí tkáň, tedy samotný mozek, slabší léčba má zase problém proniknout tak zvanou hematoencefalickou bariérou, která mozek chrání. Vědci a lékaři se proto řadu let snaží přijít s přesnými a dokonale cílenými léky, které by uměly vyhledat a zničit jen rakovinné buňky.

Experimentální léčba virem oparu

Nyní se zdá, že se jim to podařilo. Přišli s experimentální genovou terapií, která již úspěšně prošla první fází klinického testování na lidech. Vědci při ní využili geneticky upravený herpes virus, který v mozku vyvolává imunitní reakci schopnou napadat a cíleně ničit nádory.

Virus herpes simplex je přitom dobře známý, způsobuje běžné opary. Jedná se o první objevený lidský herpes virus. Slovo herpes je odvozeno z řeckého slova, které znamená plížit se.

Zdroj: John Hopkins University

Když ho však vědci geneticky upravili, byl najednou schopen pomoci lidskému imunitnímu systému v boji s glioblastomem, což je nejzhoubnější primární nádor mozku. U nás jej lékaři diagnostikují zhruba 300 pacientům ročně.

Obvykle přichází z plného zdraví. Pacient si téměř ze dne na den začne stěžovat na silné bolesti hlavy. Většina pacientů trpí poruchami řeči a hybností dolních končetin. U některých se onemocnění projeví epileptickými záchvaty a celkovým psychickým zpomalením.

Prodloužení délky života

Průměrná délka přežití se u pacientů s glioblastomem pohybuje kolem osmi měsíců. Nyní však lékaři vyzkoušeli přípravek na bázi upraveného herpes viru na 41 lidech, kteří trpěli nádory mozku a míchy. U 32 z nich šlo přitom o návrat rakovinného bujení po předchozí léčbě, takže proti ní měli nějaké protilátky.

Většina z nich léčbu upraveným virem s názvem CAN-3110 snášela dobře, u dvou došlo k rozvoji záchvatů.

Podání léků vyvolalo u nemocných vybuzení jejich vlastní imunity, která tak dokázala lépe bojovat s rakovinnými buňkami. Průměrná délka přežití se u nich zvýšila z 8 na 14 měsíců. Podle lékařů je největším trumfem této léčby fakt, že do těla nepřináší žádné agresivní chemikálie, pouze skrze herpes virus mobilizuje, posiluje a zpřesňuje vlastní obranyschopnost těla.

Přípravek zatím není možné používat v klinické léčbě, jeho slibné výsledky však přinesly další granty jeho autorům, díky kterým bude možné v jeho vývoji dále pokračovat, zejména optimalizovat jeho podávané množství tak, aby se zmírnily vedlejší účinky a došlo k dalšímu prodloužení života nemocných.

Štítky:
Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz