Domů     Objevy
Obsah žaludku 465 milionů let starého trilobita
Zdroj: Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy

Paleontologům z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se s využitím moderních zobrazovacích metod podařilo odhalit, co pozřel rokycanský trilobit, objevený v roce 1908, než zemřel. Dříve zkoumání nebylo možné, aniž by došlo ke zničení vzácné fosilie..

Trilobiti jsou vyhynulí členovci, kteří se objevili ve starších prvohorách, tedy kambriu, asi před 550 až 530 miliony lety. K jejich vyhynutí pak došlo během vymírání na přelomu permu a triasu, před cca 252 miliony lety.

Jednalo se o výlučné mořské živočichy, jejichž článkované tělo bylo pokryto mineralizovaným exoskeletem, který v průběhu růstu svlékali a odhazovali. Žili při dně, kde se pohybovali kráčením spíše než plaváním. Neměli kusadla, živili se drobným materiálem v kalu u dna.

Zachoval se po nich bohatý paleontologický materiál, v Čechách a na Moravě v oblasti zvané Barrandien. Řada jich byla nalezena v tak zvaných rokycanských kuličkách, což jsou křemičité konkrece, vyskytující se převážně v okolí Rokycan, Mýta, pražské Šárky a Brandýsa nad Labem.

Jednu takovou nalezl před sto lety sběratel Karel Holub, stala se součástí sbírky rokycanského Muzea dr. Bohuslava Horáka.

Co jedl rokycanský trilobit?

Vědci si dlouhou dobu uvědomovali, že drobné schránky, viditelné v odlomené části trupu trilobita starého 465 milionů let, mohou představovat zachované zbytky potravy v jeho trávicím traktu. Neexistovaly ale metody, jak fosilii prozkoumat, aniž by došlo k jejímu zničení.

Umožnil to až průlom v technice, využití špičkové technologie synchrotronové tomografie, jež umožňuje prozáření materiálů velké hustoty, a to včetně hornin, v rozlišení řádu tisícin milimetrů. Rokycanský trilobit byl zkoumán v Evropském synchrotronu ve francouzském Grenoblu.

Zdroj: WikiComons

Poté, co zrekonstruovali obsah žaludku a střeva trilobita Bohemolchas incola, zjistili vědci, že jsou naplněné vápenatými schránkami a úlomky, které patřily mořským bezobratlým, zejména lasturnatkám, mlžům a ostnokožcům.

„Z rekonstrukce lze odvodit, že trilobit tak zvaně sežral ‚co mu stálo v cestě‘, ať již mršiny nebo živou kořist, a to včetně pevných schránek. Nebyl nijak vybíravý, co se týká složení potravy, ale soustředil se především na sousta drobná nebo taková, která byl schopen rozdrtit,“ vysvětluje Michal Anderle z Přírodovědecké fakulty UK.

Sám se stal potravou

To, že nejsou vápnité schránky v trávicím traktu ani částečně rozložené, svědčí podle vědců o tom, že nebyly vystaveny kyselému prostředí. „Neutrální či lehce alkalické prostředí trávicí soustavy nalezneme i u dnešních korýšů či klepítkatců, což ukazuje na velmi starý společný původ trávení členovců,“ objasňuje Anderle.

Po své smrti se trilobit sám stal potravou. Důkazem jsou četné stopy drobných mrchožroutů na jeho těle, pohřbeném mělce v bahnitém dně.

Podle vyhloubených tunelů se dá usuzovat, že se tito zaměřili pouze na měkké tkáně, ale důsledně se vyhnuli střevu, zřejmě věděli, že v trávicím traktu trilobita jsou stále aktivní trávicí enzymy, které by je mohly zahubit.

„Ale i oni měli smůlu, protože je záhy uvěznila pevná ‚kulička‘ rychle se tvořící kolem mrtvého trilobita, o čemž svědčí nepřítomnost únikových stop,“ dodává Andrle. Svá zjištění o tom, co trilobiti jedli a jakou roli sehrávali v ekosystémech prvohor, zveřejnili vědci v prestižní vědeckém časopise Nature.

Štítky:
Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz