Domů     Příroda
Dinosauří hnízdiště v Indii
Zdroj: Dhiman et al, 2023, PLOS ONE, CC-BY 40

Titanosauři byli vývojově pokročilí sauropodní dinosauři, kteří se hojně vyskytovali na všech kontinentech, mnoho jejich kosterních nálezů pochází z Indie. Právě tam letos objevili vědci téměř stovku hnízd, obsahujících zkamenělá titanosauří vejce. Jedná se o unikátní nález, který nemá obdoby….

Začátkem letošního roku informovali vědci o objevu titanosauřích hnízd v údolí Narmada ve střední Indii. Během terénních výzkumů, které zde proběhly mezi roky 2017 až 2020, bylo nalezeno 92 hnízdišť s celkem 256 vejci.

Jejich pozdější zkoumání odhalilo, že se jednalo o šest různých druhů vajec. Hlavní autor studie informující o nálezech titanosauřích vajec, Harsha Dhiman, výzkumník na Katedře geologie na univerzitě v Dillí, k tomu říká:

„V současné době jsou známy pouze tři druhy titanosaurů, kteří obývali Indii, tento nález však dokazuje, že zde muselo žít více druhů.“.

Obři mezi dinosaury

Fosilie titanosaurů byly nalezeny na všech kontinentech, včetně Antarktidy. Jednalo se o čtyřnohé dlouhokrké býložravce s dlouhým ocasem. První zástupci se objevili již v období střední jury, asi před 168 miliony let, poslední se naopak dožili až úplného konce druhohor před 66 miliony let, a patřili tak k posledním žijícím neptačím dinosaurům.

Největším z nich byl zřejmě Argentinosaurus, jehož rozměry je kvůli nekompletním fosiliím těžké odhadnout, ale má se za to, že měřil 37 až 40 metrů a vážil 99 až 110 tun. Oproti tomu v Indii žijící Bruhathkayosaurus, poprvé popsaný v roce 1987, který žil před 70 miliony lety, vážil asi 80 tun a na délku měřil 35 metrů.

Zdroj: Dhiman et al, 2023, PLOS ONE, CC-BY 40

Nálezy hnízd a vajec umožnily vědcům nahlédnout do rozmnožovacích návyků těchto obřích dinosaurů. Skutečnost, že se na jediném místě nalezlo mnoho hnízd, svědčí o koloniálním hnízdění. Vejce měřila v průměru 15 cm.

„Vypadá to, že titanosauři přijali strategii kladení velkých snůšek asi 30 nebo 40 malých vajec,“ říká k tomu Paul Barret, paleobiolog z Přírodopisného muzea v Londýně. A dodává: „Protože titanosauři byli příliš velcí na to, aby mohli sedět na vejcích, s největší pravděpodobností je přikryli vegetací nebo půdou, aby jim umožnili inkubaci.“.

Jako želvy a krokodýli

Po snůšce se tedy dinosauří samice chovaly stejně jako dnešní želvy či krokodýli, inkubaci vajec pak umožnilo sluneční záření a geotermální teplo. Někteří titanosauři kladli vejce v blízkosti vodních zdrojů, protože tam bylo snadné je zahrabat do měkkých vodních sedimentů.

„Náš výzkum odhalil přítomnost rozsáhlé líhně titanosauřích sauropodních dinosaurů ve střední Indii a nabízí nové poznatky o podmínkách uchování hnízd a reprodukčních strategiích těchto dinosaurů těsně před jejich vyhynutím,“ říká Harsha Dhiman z univerzity v Dillí.

Výzkumníci si nejsou jisti, zda bylo místo v údolí Narmada, kde došlo k nálezu téměř stovky dinosauřích hnízd, skutečně hnízdištěm, které hostilo mnoho titanosauřích vajec v průběhu relativně úzkého geologického období, nebo zda byla hnízda v této oblasti zakládána desítky, stovky nebo mnoho tisíc let od sebe.

Každopádně jejich nález je pravděpodobně jen špičkou ledovce, mnoho dalších zřejmě zůstane navždy neobjevených, skrytých ve skalách, přikrytých půdou či vegetací. Proto je tento nález tak cenný.

Štítky:
Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz