Domů     Vesmír
Evropská sonda Euclid odstartovala. Bude pátrat po temné hmotě a temné energii
Martin Janda 2.7.2023

Včera v 17:12 SELČ vynesla raketa Falcon 9 z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě evropskou sondu Euclid. Jejím cílem je odhalit povahu dvou záhadných složek našeho vesmíru: temné hmoty a temné energie, a pomoci nám odpovědět na základní otázku: Z čeho se skládá vesmír?.

Po startu a oddělení od rakety potvrdilo Evropské středisko kosmických operací ESA (ESOC) v německém Darmstadtu v 17:57 SELČ získání signálu z družice Euclid prostřednictvím pozemní stanice New Norcia v Austrálii.

„Úspěšný start družice Euclid znamená začátek nového vědeckého úsilí, které nám pomůže zodpovědět jednu z nejzávažnějších otázek moderní vědy,“ říká generální ředitel ESA Josef Aschbacher.

Euclid bude pozorovat miliardy galaxií do vzdálenosti 10 miliard světelných let a vytvoří největší a nejpřesnější 3D mapu vesmíru, přičemž jedním z jejích rozměrů bude čas. Tato podrobná mapa tvaru, polohy a pohybu galaxií by měla pomoci odhalit, jak je hmota v kosmu rozložena a jak se rozpínání vesmíru vyvíjelo v průběhu kosmické historie, což astronomům umožní odvodit vlastnosti temné energie a temné hmoty.

Pro dosažení svého ambiciózního vědeckého cíle je Euclid vybaven 1,2m reflexním dalekohledem a dvěma inovativními vědeckými přístroji: VIS, který pořizuje velmi ostré snímky galaxií, a NISP, který dokáže analyzovat infračervené světlo galaxií podle vlnové délky a přesně tak určit jejich vzdálenost.

Sonda a komunikace budou řízeny z ESOC. Aby bylo možné zvládnout obrovské množství dat, které bude Euclid získávat, byla modernizována síť antén ESA Estrack pro hluboký vesmír. Tato data bude analyzovat konsorcium Euclid – skupina více než 2 000 vědců z více než 300 institucí z Evropy, USA, Kanady a Japonska.

V následujících čtyřech týdnech se Euclid vydá směrem k Lagrangeovu bodu 2, rovnovážnému bodu soustavy Slunce-Země, který se nachází 1,5 milionu km od Země (přibližně čtyřnásobek vzdálenosti Země-Měsíc) ve směru opačném než Slunce.

Tam bude Euclid vmanévrován na oběžnou dráhu kolem tohoto bodu a řídící mise zahájí činnosti k ověření všech funkcí sondy, kontrole dalekohledu a nakonec zapnutí vědeckých přístrojů.

Vědci a inženýři se poté budou věnovat intenzivní dvouměsíční fázi testování a kalibrace vědeckých přístrojů a přípravě na rutinní pozorování. Následná mise by měla trvat šest let.

Související články
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně „kymácí“. Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evropské kosmické agentury. K ověření hmotnosti černé díry byla použita data z dalekohledu Very Large Telescope Evropské jižní observatoře (ESO VLT) a dalších pozemních observatoří, podle nichž […]
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz