Domů     Historie
Starověké artefakty objeveny v ruinách římských lázní v Anglii
Zdroj: Wiki Commons

Město Carlisle se nachází v historickém hrabství Cumberland na severozápadě Anglie, asi sto kilometrů od Newcastlu. V římské Británii bylo město součástí Hadrianova valu. Jaké pozůstatky po Římanech se ve městě zachovaly?.

Carlisle bylo před příchodem Římanů jedním z nejsilnějších britských měst, založil ho keltský kmen Carvettiů. Zdejší římská osada získala označení Luguvalium. Dřevěná pevnost, která stála na místě současného hradu, je datována do roku 73 n.

l. V roce 122 n. l. navštívil provincii císař Hadrián (76–138), který zde schválil zbudování tak zvaného Hadriánova valu. Jednalo se o kamenné a hliněné opevnění v délce 117,5 km, táhnoucí se napříč severní Anglií, od Newcastlu přes Carlisle po Maryport.

Město součástí Hadiánova valu

Hadriánův val tvořil po 300 let severní hranici římské říše, chránil ji před nájezdy severních kmenů ze Skotska. Val byl v různých místech různě široký, někde měřil jen 3 metry, jinde až 6 metrů na šířku.

Jeho výška se pak pohybovala kolem tří metrů. Součástí valu bylo i 80 bran, vzdálených od sebe asi 1,5 km. Mezi nimi se vždy nacházela strážní věž určená k pozorování a signalizaci. Náleželo k němu také 17 pevností.

Ta největší, zvaná Petiana, byla vystavěna poblíž Carlisle kolem roku 130. Římané zde následně zůstali až do vlády císaře Valentiniana II. (371–392).

Zdroj: Cumberland Council

V roce 2017 byly pod kriketovým hřištěm v Carlisle objeveny pozůstatky římského opevnění i lázní. Za projektem vykopávek stojí místní kriketový klub, Cumberlandská krajská rada a společnosti Wardell Armstrong, finanční prostředky na jeho realizaci poskytla i britská vláda.

Archeologické artefakty objevené na místě v roce 2021 naznačují, že v Luguvaliu zřejmě trávil roky 208 až 211 n.l. římský císař Septimius Severus (145-211) se svojí chotí Julií Domnou. Objeven byl kamenný fragment věnovaný císařovně, stejně jako dlaždice s vyraženými písmeny IMP, což značí imperator neboli vládce. Pocházely zřejmě z císařovy osobní dílny.

Objeveny císařovy dlaždice i hlavy bohů

Frank Giecco, technický ředitel společnosti Wardell Armstrong, který má vykopávky na starosti, k tomu uvádí: „Římané si docela často razili dlaždice. Legie razily dlaždice, pomocníci razili dlaždice, ale ty s písmeny IMP představují úplný vrchol pyramidy, je na nich „podpis“ císaře.“ Další cenné nálezy z tohoto místa představuje starověká římská keramika, označovaná jako Terra sigillata s lesklým povrchem a reliéfní výzdobou, a dále železný pečetní prsten.

Nejnověji byly při archeologických vykopávkách v Carlisle objeveny dvě obří hlavy římských bohů. Jsou třikrát tak velké jako lidská hlava a vyrobené z břidlice. Odhaduje se, že pochází z roku 200 n.l. Kdysi tvořily součást obřích soch vysokých asi 3,5 až 4,5 metru.

Frank Griecco k jejich nálezu říká: „Nálezy soch v lázeňských domech nejsou neobvyklé, ale sochy této velikosti jsou opravdu výjimečné. Pravděpodobně by se nálezy tohoto druhu v Anglii daly spočítat na prstech jedné ruky.“.

Štítky:
Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz