Domů     Medicína
České lékařky i v současnosti často čelí diskriminaci
Martin Janda 14.5.2023

Více než 48 % dotazovaných praktických lékařek zažilo při studiu diskriminaci kvůli svému pohlaví. Vyplývá to z dotazníku, který mezi svými členkami provedla Společnost všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP. Se znevýhodněním se nesetkávají pouze při studiu, ale také v práci.

V kariérním růstu je kromě diskriminace brzdí také nedostatečně flexibilní pracovní doba, kterou lze obtížně skloubit s rodičovstvím. Jedním z možných řešení je podle SVL větší využití sdružených praxí, kde se mohou lékařky střídat, a částečných úvazků..

Interní dotazník Společnosti všeobecného lékařství vyplnilo celkem 216 budoucích či stávajících praktických lékařek. Jeho autorku lékařku Kateřinu Javorskou zajímalo například to, proč si její kolegyně obor vybraly a s jakými překážkami bojují.

„Překvapilo mě, kolik lékařek se setkalo s diskriminací kvůli svému pohlaví. Vyučující je už při studiích odrazují od určitých oborů, protože prý pro ženy nejsou vhodné. Typicky sem patří například chirurgie,“ vysvětluje praktická lékařka.

Celkem 70 % studentů, kteří nastupují na lékařské fakulty, přitom podle údajů Českého statistického úřadu tvoří ženy. Nadpoloviční většinu mají lékařky také v oboru praktického lékařství, kde jich je téměř 65 %, a tento podíl neustále roste.

Přesto se jich ale pouze minimum objevuje ve vyšších funkcích a odborných lékařských skupinách. „Víme, že na doktorské studium v lékařských oborech v roce 2020 nastoupilo 48 % žen, přičemž vědkyně, které se na tuto dráhu vydají, zůstávají často na nižších akademických pozicích.

Lékařkám brání rozvíjet svoji vědeckou kariéru také řada stereotypů. Kromě praxe v ordinaci na ně většinou na rozdíl od mužských kolegů padá i péče o domácnost a děti,“ říká Kateřina Javorská. Na otázku „Jakou byste jako žena uvítala ve své profesi podporu?“ zvolilo v dotazníku nejvíce respondentek možnost práce na částečný úvazek.

Jedním z řešení, jak to praktickým lékařkám i lékařům umožnit, je podpora sdružených praxí, kdy v ordinaci působí více lékařů. „Nemůžeme si dovolit, aby praktické lékařky s malými dětmi kvůli nedostatečnému zázemí a možnostem ‚vypadly‘ na několik let z oboru.

Při sdílení praxe mohou do ordinace chodit pouze na poloviční úvazek. Sama jsem zaměstnala mladou paní doktorku, a v ordinaci se tak můžeme střídat,“ konstatuje Kateřina Javorská.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz