Domů     Medicína
Proč byste měli navštívit lékaře, pokud máte přetrvávající bolesti břicha?

komerční sdělení

Bolest břicha je nespecifickým příznakem onemocnění orgánů dutiny břišní a orgánů umístěných mimo ni. Může být způsobeno poškozením vnitřních orgánů, metabolickými poruchami nebo funkčními chorobami.

Jaké jsou nejčastější příčiny bolesti břicha a proč byste měli navštívit lékaře, pokud máte přetrvávající bolesti břicha?.

Co je bolest břicha?

Bolest břicha je bolest v oblasti mezi hrudníkem a třísly. Intenzita bolestí břicha nejsou vždy odrazem stavu pacienta – např. při virové infekci trávicího systému můžete pociťovat velmi silné bolesti břicha a křeče v břiše, u zánětu slepého střeva při prvních příznacích nemusíte pociťovat žádné neduhy.

Příčiny bolesti břicha

V souvislosti s patomechanismy bolesti břicha jsou zmíněny bolesti somatická, viscerální a odkazovaná. Příčinou somatických bolestí je dráždění břišní stěny a temenního pobřišnice změnami teploty, tlakem na tkáně a orgány, prořezáváním kůže nebo tahem.

Obvykle má somatická bolest náhlý, akutní nástup. Je dobře omezená a má tendenci se prodlužovat. Kašel, hluboké dýchání, změna polohy těla může zhoršit somatickou bolest břicha. Tento typ bolesti břicha je nejvíce pociťován v postižené oblasti.

Dalším typem bolesti je viscerální bolest. Její příčinou je podráždění receptorů viscerálního pobřišnice a břišních orgánů. K podráždění dochází v důsledku kontrakcí, tlaku, tahání, natahování a změn teploty.

Viscerální bolest je tupá, difúzní, kolika. Často jsou pacienti s tímto typem bolesti doprovázeni dalšími příznaky – pocením, zvracením, nevolností. Bolest je horší v klidu.

Odkazovaná bolest vyplývá ze specifické inervace jednotlivých částí těla. Bolest je někdy pociťována ve vzdálených oblastech těla mimo místo poranění. Bolest břicha může mít mnoho příčin, některé z nich jsou:.

zácpa, špatné trávení, nadýmání, menstruační křeče, gastroenteritida, otrava jídlem, potravinové alergie, včetně laktózová intolerance,

dále to mohou být zánět pánevních orgánů, jako je močový měchýř, syndrom dráždivého tračníku, žaludeční vředy, ledvinové kameny, endometrióza, gastroezofageální refluxní choroba, Crohnova choroba, apendix, atd.

Bolest břicha může být také vyvolána některými léky, s antibiotiky je vhodné proto užívat i prebiotika.

Rovněž může být také příznakem rakoviny, např. žaludku, jater, slinivky břišní, tlustého střeva nebo vaječníků. Obvykle je pak provázena dalšími příznaky:

neúmyslné hubnutí zvětšení obvodu břicha,

nadýmání,

nechuť a problémy s jídlem,

pocit plného žaludku

Silná bolest, která se objeví náhle, může být příznakem perforace žaludku nebo střeva (v této situaci se obsah potravy dostane ze žaludku nebo střeva přímo do břišní dutiny), torze varlat nebo vaječníků, ledvinové kameny, žlučníkové kameny a dokonce i aneuryzma aorty.

V případě žlučových kamenů nebo žaludečních vředů se bolest obvykle nachází v horní části břicha a postupem času se zvyšuje s rozvojem zánětu. Bolest způsobená apendicitidou nebo žlučovými kameny může být závažnější při pohybu nebo kašli.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz