Domů     Příroda
V loňském roce zasáhla Evropu rekordní vedra
Martin Janda 22.4.2023

Letní vedra a sucha se už v Evropě stávají tradicí. Podle dat služby Copernicus Climate Change Service (C3S) bylo loňské léto dokonce nejteplejší v historii měření. A predikce na tento rok nedávají naději, že by se tento trend měl zvrátit..

V nové zprávě se uvádí, že rozsáhlé vlny veder vedly k tomu, že Evropu v roce 2022 zasáhlo s velkým náskokem nejteplejší léto v historii.

To zároveň vedlo k mnoha předčasným úmrtí, autoři zprávy píší, že vedra vloni zabila 20 000 Evropanů.

Obyvatelé jižní Evropy prožili až 100 dní tepelného stresu, kdy teplota dosahovala nejméně 32 °C. Ve Spojeném království teploty poprvé překročily 40 °C. Podle zprávy vedra a nízké srážky způsobily devastující sucho, které v době svého vrcholu postihlo více než třetinu kontinentu.

Průtoky téměř dvou třetin evropských řek byly nižší než průměr. Vysoké teploty také způsobily, že emise uhlíku z letních požárů byly nejvyšší za posledních 15 let a v Alpách se ztratilo rekordní množství ledu z ledovců.

Průměrná roční teplota v Evropě ve srovnání s průměrem let 1991-2020

Celkově Evropa zažila druhý nejteplejší rok v historii měření, přičemž teploty rostly dvakrát rychleji než celosvětový průměr. Za posledních pět let byla na starém kontinentě průměrná teplota o 2,2 °C vyšší než v předindustriální éře.

Jedním z mála pozitivních bodů zprávy je skutečnost, že v Evropě bylo díky nižší oblačnosti dosaženo nejvyššího množství slunečních dní za posledních 40 let, což umožnilo nadprůměrnou úroveň výroby sluneční energie.

Hlavní autorka zprávy C3S klimatoložka Rebecca Emertonová k tomu uvedla: „Teplota se zvyšuje a dopady na klima nemůžeme zastavit. Můžeme je pouze omezit rychlým snížením emisí skleníkových plynů.“ Podle ní to, jak vypadala letošní zima a jaro znamená, že se blíží další sucho.

„Bohužel dopady se pravděpodobně projevily již ve vegetačním období, takže letos pravděpodobně zaznamenáme sníženou produkci plodin,“ dodala.

Není to jediná ne příliš povzbuzující zpráva z oblasti klimatu. Podle nové studie stoupá hladina oceánu u amerického pobřeží rychleji než se čekalo.

V ohrožení jsou mimo jiné velká města jako Houston, Miami nebo New Orleans. V severnějších zeměpisných šířkách pak badatelé zjistili, že Arktida a Grónsko v současnosti ztrácí třikrát více ledu než před třiceti lety.

FOTO: Pinterst, archiv

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz