Domů     Historie
Pátrání po odlišnosti Einsteinova mozku
Zdroj: Pixabay

Geniální fyzik chtěl být po své smrti zpopelněn, ovšem patolog Thomas Stoltz Harvey měl jiné plány. Při pitvě z Einsteinova těla tajně ukradl mozek. Chtěl ho využít ke zkoumání důvodu fyzikovy geniality. Moc úspěšný v tom ale nebyl..

Albert Einstein (1879–1955) je považován za největšího vědce 20. století a spolu s Isaacem Newtonem (1643–1727) za nejvýznamnějšího fyzika vůbec. Mezi jeho hlavní přínosy patří vedle teorie relativity myšlenka kvantování elektromagnetického pole či vysvětleni fotoelektrického jevu.

V roce 1921 získal Nobelovu cenu za fyziku. Ohledně toho, co se má stát s jeho tělem po smrti, měl však vědec jasno. Chtěl, aby jeho tělo bylo zpopelněno a poté rozprášeno na neveřejném místě.

Odmítal představu, že by lidé chodili houfně na jeho hrob a uctívali jej. Patolog Thomas Stoltz Harvey to ovšem viděl jinak. Když se mu roku 1955 na pitevním stole objevilo tělo Alberta Einsteina, spatřil v tom příležitost, jak se proslavit.

Poté, co jako příčinu fyzikovy smrti určil prasklou břišní aortu, ukradl tajně z jeho lebky mozek. Jeho rodině o tom řekl až poté, co bylo Einsteinovo tělo zpopelněno. Nakonec je přesvědčil, aby ho uvolnili pro vědecké zkoumání.

240 kousků Einsteinova mozku

Nejslavnější mozek v dějinách vážil průměrných 1230 gramů. Poté, co ho patolog vyfotografoval a nechal zachytit portrétistou, jej rozřezal na 240 kousků. Většinu Einsteinova mozku si nechával pro sebe a doufal, že odhalí příčinu fyzikovy geniality.

Čas od času poslal tenké plátky, připevněné na mikroskopická sklíčka, Einsteinova mozku různým neuropatologům k prozkoumání, ale nedočkal se od nich příliš velké publikační činnosti, naopak často jen informace, že jde o naprosto obyčejný mozek, s čímž se odmítal smířit.

Místo slávy se pro něj géniův mozek stal spíše zdrojem zklamání. Přišel o práci a život se mu obrátil naruby. Stáhl se proto do ústraní, kde ho roku 1978 vypátral novinář Steven Levy, kterému ukázal několik sklenic s kousky Einsteinova mozku.

Celkem 170 jich roku 1998 předal univerzitnímu lékařskému centru v Princetonu. Dalších 46 tenkých plátků je vystaveno v Mütterově muzeu lékařské historie ve Filadelfii, mnoho dalších kousků chybí. Roku 1999 pak byla publikována první anatomická studie Einsteinova mozku.

Zdroj: Wiki Commons by Thomas Harvey

Byl fyzikův mozek skutečně odlišný?

Vědci, které vedla Sandra Witelsonova, neurobioložka z McMaster University v Hamiltonu v Kanadě, přišli na to, že Einsteinovy parietální laloky, které se podílejí na matematickém, vizuálním a prostorovém poznávání, byly o 15 % širší než u jiných osob.

V roce 2009 provedla obdobné zkoumání géniova mozku i Dean Falková, antropoložka z Florida State University v Tallahassee, která v něm objevila řadu dříve nerozpoznaných neobvyklých rysů. Vedle zvětšených parietálních laloků i rýhy v nich, které by mohly souviset s Einsteinovou schopností zobecňovat fyzikální problémy.

Našla se však i řada skeptiků, kteří výsledky výzkumů zpochybnili, neboť prý podle nich probíhaly na principu přání otcem myšlenky. Mozek člověka je velmi plastický, v průběhu života se proměňuje v závislosti na činnostech, jimž je vystaven.

Timothy Vestynen, profesor psychologie z Carnegie Mellon University, to objasňuje: „Je takřka nemožné určit, s jakými mozkovými rysy jsme se narodili a jaké se utvořily na základě našich zkušeností.“ Není tak možné stanovit, zda se Einstein geniální již narodil, nebo se u něj genialita vyvinula až v závislosti na jeho bádání.

Hledání zdroje inteligence

Psycholog Terence Hines z Pace University v New Yorku pak uvádí, že není možné odhalit odlišnosti na fyzikově mozku pouhým jeho pozorováním, k tomu by musely být k dispozici mozky desítek lidí, kteří zemřeli přibližně ve stejném věku jako Einstein a sdíleli s ním podobné rysy, například schopnost hovořit více jazyky nebo hrát na housle. K čemuž zatím nedošlo a zřejmě již nedojde.

Doktor Elliot Krauss, hlavní patolog Princetonské nemocnice, který v roce 2007 převzal sklenice s Einsteinovým mozkem od patologa Harveyho, tvrdí, že jsou ostatky příliš poničené na to, aby se daly podrobit například rozboru DNA. Je však možné, že jejich analýzu umožní budoucí pokročilé technologie.

Do té doby se musíme spokojit s tím, že z čistě biologického hlediska nebyl Einsteinův mozek nijak výjimečný. A naopak, že mozek každého z nás je jedinečný.

Štítky:
Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz