Domů     Medicína
Co prozradí naše krev? Pro vyšetření krve nemusíte navštívit jen vašeho lékaře
Jan Zelenka 30.3.2023

Lidé mají možnost požádat svého lékaře nebo si sami jako samoplátci zajít na vyšetření různého charakteru. Nabídku širokého portfolia samoplatcovských testů můžete najít například v laboratořích SYNLAB. Stačí přijít na kterékoli odběrové pracoviště a požádat a konkrétní vyšetření.

Pokud si nejste jisti, který test zvolit a chcete zjistit celkovou vitalitu vašeho organismu, můžete podstoupit komplexní balíček vyšetření.

Co všechno lze z krve vyčíst?

Rozsah krevních testů, které lze provést, je poměrně široký, což umožňuje odhalení různých stavů pomocí laboratorní analýzy. Nejde jen o to zjistit krevní skupinu (mimochodem, znáte ji?), ale o celou škálu hematologických parametrů, které mohou poskytnout informace o počtu a typu krevních buněk, jako jsou červené krvinky, bílé krvinky a krevní destičky.

Například, nízký počet červených krvinek může naznačovat anémii, zatímco vysoký počet bílých krvinek může naznačovat infekci. Z vyšetření krevního obrazu jde zjistit onemocnění krve jako chudokrevnost nebo leukémii.

foto: Pixabay

Hormony a vitamíny

Zajímala by vás koncentrace hormonů vypovídajících o stavu reprodukčního systému, štítné žlázy a dalších endokrinních orgánů? Třeba zvýšené hladiny štítných hormonů mohou naznačovat přítomnost nadměrné aktivity štítné žlázy.

Můžete se ujistit o zdraví jater na základě vyšetření jaterních enzymů. Zjistit si hodnoty AMH, kterými lze určit současnou i budoucí plodnost ženy. Ověřit si citlivost na inhalační alergeny, jako jsou pyly a roztoči, i na problematické potraviny způsobující intolerance.

A pak není od věci znát množství vitamínů a minerálů v těle, které jsou důležité pro správné fungování organismu.

foto: Pixabay

Základní vs. rozšiřující vyšetření krve

Rozsah zdravotního krytí často závisí na limitech stanovených pojišťovnami, jako je věk, pohlaví a již existující podmínky. Spoléhat se pouze na tyto základní faktory však může být nedostatečné, protože potřeby a okolnosti každého jednotlivce se mohou výrazně lišit.

„V naší praxi upřednostňujeme prevenci a personalizovanou péči, které se ukázaly jako účinné při identifikaci a řešení skrytých zdravotních problémů dříve, než se stanou kritickými. Tento přístup nám umožnil zachránit mnoho životů a zachovat zdraví našich pacientů,” říká MUDr. Rodion Schwarz.

MUDr. Rodion Schwarz

Dopřejte tělu vlákninu a prebiotika

Z krve lze zjistit i hladinu PSA neboli prostatického specifického antigenu, která slouží jako prevence rakoviny prostaty nebo CA 125 specifický pro rakovinu vaječníků.

Nicméně k nejčastějším vyšetření patří testy na hladinu krevního cukru informující o metabolismu cukrů a riziku diabetu nebo hladinu tuků v krvi a s tím související riziko nemocí kardiovaskulárního systému. Zvýšená hladina cholesterolu může naznačovat riziko srdečních chorob.

Léčbou pak může být konzumace vlákniny a prebiotik. Třeba konopná vláknina a prebiotika mají příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu v krvi, což je rizikový faktor pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění,” radí Jiří Stabla, zakladatel značky Stabla.

Jak často je potřeba absolvovat krevní testy?

Záleží na různých faktorech, jako je pohlaví, věk, rasa a již existující zdravotní stav. Zatímco preventivní prohlídky hradí pojišťovny jednou za dva roky, častější základní prohlídky doporučují i samoplátcům.

Zkušený lékař dokáže pomocí těchto základních testů odhalit mnoho zdravotních problémů a následně provést cílenější testy.

I ti nejlepší investoři říkají, že nejlepší investice je do sebe, do vlastního zdraví upřednostňováním kvalitní zdravotní péče, výživného jídla a pohodlného spaní.

Čemu byste se měli před odběrem krve vyvarovat?

Pro přesné výsledky krevních testů je důležité dbát na přípravu před odběrem krve. Ideální čas pro odběr je ráno mezi sedmou a devátou hodinou, protože hodnoty některých látek v krvi se mohou v průběhu dne měnit.

Den před odběrem byste měli vynechat fyzicky náročné aktivity, alkohol a těžká jídla, jako jsou například ořechy a čokoláda. Ráno před odběrem nejezte vůbec. Jídlo může v první řadě zkreslit hodnoty cholesterolu a cukru v krvi, vliv má ale i na spoustu dalších parametrů.

„Příjem tekutin je ale naopak žádoucí, ráno je dobré vypít alespoň čtvrt litru vody nebo neslazeného čaje, neboť vám rozproudí krev v žilách, která poté půjde lépe odebrat. Vynechte však kávu, mléko a silný čaj,” doporučuje MUDr. Rodion Schwarz.

Konopná vláknina se stává významným prebiotikem. Její význam v jídelníčku zdravého životního stylu stále roste. Foto: Stabla

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz