Domů     Zajímavosti
Pozor na to, čím se líčíte
Dagmar Garciová 18.8.2022
Foto: Pixabay

Nejrůznější způsoby zkrášlování jsou vymýšleny již od nepaměti, historie sahá dokonce až do pravěku. Mnoho z nás při potřebě vyzdvihnutí krásy sahá po kosmetických produktech. Jejich používání ale není jen tak, je zapotřebí dbát na určité zásady, jež by se měly dodržovat, jinak může hrozit i vážné poškození zdraví.

Podle nové studie publikované v odborném periodiku Journal of Applied Microbiology je většina kosmetických prostředků, jež jsou součástí výbavy téměř každé ženy, jako je např. houbička na make-up, řasenka nebo lesk na rty, kontaminovaná potenciálně smrtícími bakteriemi.

Vědci z Aston University spatřují kámen úrazu v dlouhodobém používání a nesprávném či nedostatečném čištění.

Jak si vedou ve Velké Británii?

Odborníci se zaměřili na kosmetické výrobky prodávané ve Velké Británii. Testovali deset kosmetických produktů, v devíti z nich byla zpozorována přítomnost bakterií. Výsledek byl více než překvapivý, z nasbíraných údajů vzešel fakt, že až miliony lidí používají kosmetiku obsahující bakterie Escherichia coli a stafylokoky.

Je důležité zmínit, že při samotné výrobě nejsou bakterie přítomny, ty se vyskytují až při užívání produktu. Proč tomu tak je? Jedním z hlavních důvodů je nedostatečná péče o výrobky buď z důvodu nevědomosti, nebo lhostejnosti.

Foto: Pixabay

Čistota je základ

Zářným příkladem je např. obyčejná řasenka. Nová, neotevřená řasenka může ležet v šuplíku třeba dva roky, ale jakmile se jednou začne používat, její doba expirace je pouhých šest měsíců. Jiným příkladem mohou být kosmetické štětce, v nichž se usazují nečistoty, proto je velice důležité obětovat trochu času jejich pravidelnému čištění a dezinfekci.

Stejné je to i u houbiček na make-up, jež se staly novodobým trendem a jejich prodejnost se pohybuje ve skutečně vysokých číslech. Na základě průzkumu se přišlo na to, že až 93 % houbiček nebylo nikdy čištěno, 63 % jich dokonce někdy spadlo na zem.

Ke kontaminaci ale nemusí docházet pouze při kontaktu se zemí, viníky mohou být i jiné předměty. Během dne se make-up mísí nejen s oleji z jiných produktů, ale také s kožním mazem, potem a prachem. Za zdravotními komplikacemi stojí i testery v drogeriích, které by se zásadně neměly aplikovat na pleť.

Foto: Pixabay

Vlhkost a teplo, přátelé bakterií

Za obrovskou nevýhodu by se mohl pokládat fakt, že většina lidí má kosmetické výrobky uložené v koupelně, kde je vlhkost a teplo, tedy dva faktory, které podporují množení bakterií. I zde platí pravidlo, že by se měla udržovat čistota.

Kontakt člověka s mikroorganismy může stát za celou řadou nemocí, může vyvolávat podráždění kůže, zvláště v očním okolí, či otravu krve. U osob, jejichž imunita je nějakým způsobem oslabená, je pak vyšší pravděpodobnost, že si na ně bakterie „zasednou“.

Foto: Pixabay

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Stovky kreseb, táhnoucích se desítky kilometrů přes vyprahlou krajinu na jižním pobřeží Peru, představují pro odborníky tu pravou badatelskou výzvu. Znázorňují totiž nejen kočky, opici, kolibříka a lamy, ale údajně také astronauta. Kdo je namaloval, a proč? Neobyčejná galerie geoglyfů, jak jsou obrazce nazývány, leží zhruba 500 kilometrů od hlavní peruánské metropole, Limy. Ačkoli je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz