Mikrobiom máme také v jiných částech těla, ne jen ve střevech, a i na jeho povrchu. Celkově nás osidlují biliony mikroorganismů. Právě na kůži ve spojení s mikrobiomem se zaměřila studie z počátku roku 2022..
Jak v nedávné době vědci prokázali, když nalezli neznámý žvýkací sval, lidské tělo stále není stoprocentně probádáno. Několik evropských institucí se spojilo, aby prozkoumalo jednotlivé ekosystémy žijící v lidské kůži, jedná se o okem neviditelný záhadný svět, jenž se nazývá mikrobiom.
Badatelům se podařilo objevit desítky nových dosud neznámých virů, bakterií a plísní. Tyto organismy mohou kůži udržovat zdravou, nebo celému tělu pěkně „zavařit“. Vědci sekvenovali genomy mikroorganismů nalezených v 594 vzorcích, které odebrali z různých povrchů kůže od dvanácti zdravých dobrovolníků.
Zcela nový svět
„Objevili jsme tisíce virových sekvencí včetně mnoha takzvaných jumbo-fágů, tedy obrovských virů, které jsou schopné infikovat bakterie. Ty se vyskytovaly nejčastěji na povrchu rukou a nohou našich dobrovolníků.
Tyto oblasti těla mají velmi rozmanité mikrobiomy, což dává smysl, protože se rukama neustále dotýkáme nových věcí v našem prostředí. Cílem naší budoucí práce bude pochopit, co tyto různé druhy mikrobů v těchto společenstvích dělají,“ uvedla Sara Kashafová, která se na studii podílela.
Současná studie se prozatím věnovala pouze lidem ze Severní Ameriky, ale v budoucnu by vědci chtěli rozšířit zkoumané osoby o rozmanitější populace z různých koutů planety. Výsledky studie přináší úplně nový pohled na lidskou kůži, výzkumnici totiž nalezli 174 dosud neznámých druhů bakterií, čtyři nové houby a dvacet nových jumbo-fágů – tedy virů s 3-5krát větším genomem, než má průměrný virus.
„Kromě bakterií a virů, které běžně získáváme, jsme v lidské kůži nalezli také dvanáct genomů jednobuněčných eukaryot – tedy hub, jako jsou kvasinky. Některé z těchto genomů jsme už znali – například houbu Malassezia globosa, která je spojována s mykobiomem zdravé kůže, ale také s onemocněními, jako jsou lupy.
Když jsme se podívali na tyto nově objevené organismy detailněji, ukázalo se, že jeden z nich je velmi častý u všech dobrovolníků a může se vyskytovat u mnoha z nás,“ popsal Rob Finn, který vedl část výzkumu.
Jedinečný a nenahraditelný
Složení mikrobiomu každého člověka je jedinečné jako otisk prstu, formovaný časným životem, stravou a environmentálními expozicemi v průběhu času. Ale je to naše genetické pozadí, které ovlivňuje, jak bakterie skutečně fungují v lidském střevě.
A co víc, bakterie ovlivňují různé geny a vytvářejí proteiny, které mohou určité jedince predisponovat k zánětu střev nebo jiným onemocněním. Nemůžeme sice změnit naše geny, můžeme ale upravit naši expozici a stravu, abychom vyživovali náš mikrobiom, jak stárneme.
Obecný konsenzus zastává názor, že konzumace fermentovaných potravin má určitý přínos pro zdraví střev. Jsou to potraviny plné zdravých „probiotických“ bakterií, jako je jogurt, kefír, kombucha, kysané zelí a kimchi.
Mezi běžné potraviny, které vyživují zdravé střevní bakterie, patří česnek, cibule, topinambur, pórek, chřest, banány, ječmen, oves, jablka, kakao, pšeničné otruby, kořen lopuchu a lněná semínka, abychom jmenovali alespoň některé.
„Aby váš mikrobiom dosáhl co nejlepšího složení, myslím, že je rozumné zajistit dostatečný přísun vlákniny ve vaší stravě, Zvažte konzumaci jogurtu s aktivními kulturami a promluvte si se svým lékařem o probiotických doplňcích, pokud potřebujete antibiotika kvůli infekci,“ dodala na závěr Dr. Angela Hanson, MD, vědecká pracovnice a geriatrička z UW Memory and Brain Wellness Center.