Domů     Příroda
Magnetické pole Země kdysi téměř zmizelo. Činnost kovů v zemském jádru pak zachránila pozemský život
Martin Janda 3.7.2022

Magnetické pole obklopující naši planetu je docela užitečná záležitost. Okolní vesmír je plný záření, které si z pozemským životem příliš nerozumí. Magnetismus však vytváří ochrannou bariéru, jež toto vražedné záření k povrchu Země nepustí..

Geomagnetické pole vychyluje záření z jeho normální dráhy a nutí je, aby Zemi obešlo. Ve vzdálenosti od 1 000 do 50 000 kilometrů od naší planety tak vznikají radiační van Allenovy pásy, které byly objeveny v roce 1958.

Před půl miliardou let však magnetické pole naší planety téměř zmizelo. Kdyby tento proces pokračoval, výhybka historie by byla přehozena a lidský a ani jiné druhy by vznikly jen těžko.

Naše planeta se skládá z mnoha sfér. Na povrchu se nachází 5 až 70 km silná vrstva hornin, která ji pokrývá jako vaječná skořápka. Této vrstvě se říká zemská kůra a pod ní leží plášť, který je tvořen 3 000 km tlustou vrstvou křemičitanů.

Ještě níže se nachází vnější jádro, plné roztaveného železa, a uvnitř něj je další koule, tentokrát z pevného železa. Její průměr je více než 2 000 km a roste přibližně o milimetr ročně. „Magnetické pole Země je generováno vířícím železem ve vnějším jádru,“ řekl John Tarduno, profesor geofyziky na Rochesterské univerzitě v New Yorku.

„V době kambria však bylo jádro zcela roztavené a jeho schopnost generovat magnetické pole se hroutila.“.

Analýza krystalů v horninách v Quebecu provedená Tardunovým týmem ukázala, že magnetické pole Země mělo méně než 10 % současné síly a poskytovalo jen velmi slabou ochranu před kosmickým a slunečním zářením.

Naštěstí pro pozemský život začalo jádro ve svém středu tuhnout, což mělo hluboké důsledky. V podstatě se tím aktivovaly pohyby ve vnějším jádře a obnovila se síla magnetického pole planety. „Náš výzkum naznačuje, že formování vnitřního jádra začalo přibližně před 550 miliony let, a to těsně předtím, než došlo ke kambrické explozi života,“ řekl Tarduno.

Kambrickou explozí vědci označují náhlý nárůst mnohobuněčných živočichů právě v období kambria. Vliv na ní mělo zřejmě i obnovení magnetického pole Země.

Některé jiné světy, které o magnetické pole přišly, ukazují dramatické důsledky této ztráty. Příkladem je Mars, který ztratil magnetické pole před čtyřmi miliardami let. Bez ochrany před slunečním větrem – nepřetržitým proudem protonů a elektronů, které se valí z povrchu Slunce – byla marťanská atmosféra odnesena do vesmíru a její povrch zůstal mrtvý a bez vody.

„Země by se nevyvíjela jako Mars, ale určitě by přišla o více vody, než má dnes, kdyby nedošlo k restartu jejího magnetického pole,“ dodal Tarduno. „Určitě by to byla mnohem sušší planeta, než na jaké žijeme dnes.“.

Geofyzik se však zdráhal spekulovat, jak přesně by znovuzrození magnetického pole Země ovlivnilo vývoj života. „Nemyslím si, že by návrat magnetického pole Země a následný rozmach života na Zemi spolu nesouvisely.

Zatím však nemůžeme říci, jaký byl přesný sled událostí. To je třeba ještě prozkoumat.“.

Související články
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz