Domů     Příroda
Když prší ptáci… Proč padají mrtví k zemi?
Dagmar Garciová 23.6.2022
Foto zdroj: Pixabay

Z nebe padají dešťové kapky, sněhové vločky a také… ptáci. Úkaz z letošního února nebyl prvním a rozhodně ani ne posledním, kdy došlo k pádu mrtvých ptačích těl do zemské náruče. Pokaždé se však tomu dělo z rozličných důvodů.

Foto zdroj: Pixabay

Mexické severně položené město Cuauhtémoc bylo 7. února 2022 před osmou hodinou ranní doslova zasypáno stovkami ptačích těl. Většina černožlutých opeřenců nepřežila. Vše bylo zdokumentováno bezpečnostní kamerou.

Mexické úřady nyní čelí útoku veřejnosti, že je to dílo znečištění či sítě 5G (tato varianta však není nijak vědecky podložená). Ornitologové označují tyto dohady za konspirační teorie a uvádějí věci na pravou míru.

Hromadné kamikadze?

Konspirátoři tvrdí, že ptáci vypadali, jako by cíleně zamířili prudce k zemi. Někteří se i po tomto smrtícím náletu dokázali zvednout a pohybovat se, zbytek takové štěstí neměl. Tento jev se přes média okamžité rozšířil po světě a fascinoval tisíce a tisíce lidí.

Výjev, připomínající záběr z hororového filmu, mnohé šokoval. Proč se tvorové o velikosti našeho holuba, řadící se do druhu označovaného jako vlhovec žlutohlavý (Xanthocephalus xanthocephalus), vrhají k zemi?

Hned na první pohled jsou tito ptáci snadno rozeznatelní, z černě opeřeného těla nápadně vykukuje žluto-oranžová hlava. Obvykle se vyskytují na jihu Spojených států amerických, během zimy pak migrují směrem na jih, do Mexika. Právě zde se odehrál záhadný úkaz.

Foto zdroj: Pixabay

Ptačí vlna

Místní veterinář se pokoušel o nějaké logické vysvětlení, přišel s tvrzením, že na vině je okolní znečištění, které je v dané oblasti ve skutečně vysoké míře. Hojně se zde pálí dřevo, v zemědělství se používají chemické produkty, navíc, počasí bylo poměrně chladné.

To vše mohlo zapříčinit hromadný úhyn ptáků. Mohlo by na tom něco být? K situaci se vyjádřil také ornitolog Richard Broughton z britského Centra pro ekologii a hydrologii: „Ačkoli jsem na záběrech neviděl dravce, jsem si na 99 procent jistý, že pád hejna způsobil dravý pták.

Vlhovci se mu zřejmě pokoušeli uniknout a prchali před ním směrem k zemi – přičemž ptáci, kteří byli výš, se ve strachu z predátora tlačili dolů tak silně, že ti, co byli níž, pak do země opravdu narazili.“ Oním dravcem mohl být dle odborníka například sokol stěhovavý (Falco peregrinus) nebo jestřáb (Accipiter).

Hejno bylo pronásledováno a kvůli nucenému rychlému poklesu byly jeho počty značně sníženy. Broughton záběry z kamery komentoval a poznamenal, že je na ptácích vidět, jak se chovají jako vlna, jako by je někdo shora spláchl. K zemi se tak snesl obrovský černě zbarvený oblak ptačích těl.

Mezi odborníky víceméně panuje shoda

Podle jednoho jediného videa může být opravdu těžké určit, co se přesně stalo. O analýzu se pokusil rovněž biolog Alexander Lees z Manchester Metropolitan University, jenž se domnívá, že nejpravděpodobnější příčinou je zmatení hejna, které se pokoušelo vyhnout dravci a při manévru spadlo na zem.

S touto hypotézou se ztotožňují i další odborníci, je tedy tím nejpravděpodobnějším vysvětlením. V poslední době celá řada neblahých událostí připisuje znečišťovatelům životního prostředí, je to jednoduché řešení, ke srážkám s infrastrukturou dochází v poměrně frekventovaném počtu, ovšem ne vždy je odpověď snadná.

Foto zdroj: Pixabay

„V těsném hejnu ptáci spíše sledují pohyb ptáka před sebou, než aby skutečně mapovali své širší okolí, takže není nečekané, že k takovým událostem občas dochází,“ poznamenal Lees.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz