Domů     Příroda
Barevné ryby s násilnickou povahou
Dagmar Garciová 21.6.2022
Foto: Pixabay

Představa akvária plného krásně barevných samců bojovnic pestrých může být lákavá, setkání už dvou samců však zpravidla končí smrtí jednoho z nich. O těchto rybách se říká, že mají násilnickou povahu a byly vyšlechtěny k boji.

Bojovnice pestré (Betta splendens) jsou zástupci akvarijních rybiček s významnou pohlavní diverzitou původem z řeky Mekong v jihovýchodní Asie. Domorodci tyto ryby nazývají „plakad“, v překladu kousající ryba.

Zatímco samičky jsou spíše nenápadné s krátkými ploutvemi, samci na první pohled zaujmou výraznými barvami s ploutvemi dlouhými, které při pohybu připomínají závoje.

Dospělí samci těchto sladkovodních paprskoploutvých ryb jsou mezi sebou velmi nesnášenliví, přitom na to, jak jsou agresivní, nejsou vůbec velcí – dorůstají jen několika centimetrů. Při vyčerpávajících bojích rybky rychle ztrácí kyslík a energii.

Vědci se na tuto problematiku v nedávné době zaměřili a zjistili, že tyto „zápasnice“ při boji nad vodou lapají po vzduchu, aby vydržely déle bojovat.

Dokážou tedy získávat kyslík nejen z vody, ale také ze vzduchu. Jejich zvláštností je totiž schopnost dýchat nad vodou – slouží jim k tomu nadžeberní orgán (tzv. labyrint). Zdá se, že kapacita jejich menších žaber nemůže při vyčerpávajícím zápase stačit.

Malé žábry mají kvůli životu v málo okysličené vodě. Kyslík musí doplňovat i během zápasů,“ vysvětluje doktor Steven Portugal z Royal Veterinary College v Londýně.

Zatímco dva samci v jednom akváriu dlouho nevydrží, naopak se doporučuje v případě pořízení samce a samičky zvolit samiček větší počet. Samci mají totiž skutečně silný rozmnožovací pud, a pokud by byl chován pouze jeden pár, mohla by se tím způsobit smrt samičky kvůli pronásledování náruživým partnerem.

Existují ale druhy ryb, se kterými se bojovnice snese. Do akvária k bettě lze umístit ryby, jejichž ploutve nejsou nijak výrazné, ty nebude považovat za konkurenci. Mezi takové patří například neonky.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz